Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που κατέγραψε μία σαρωτική νίκη στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής και αναδείχθηκε πρόεδρος του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας, γεννήθηκε το 1979, έχοντας καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης. Είναι διπλωματούχος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του προγράμματος «Νέα Υλικά και Περιβάλλον».

Έχει εργαστεί ως πολιτικός μηχανικός, έχει διδάξει στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ενώ έχω εργαστεί και στον κλάδο του τουρισμού.

Μπορεί να πεί κανείς ότι έχει βγει από τα «σπλάχνα» του ΠΑΣΟΚ καθώς τα πρώτα του βήματα στην πολιτική ξεκίνησαν από την ΠΑΣΠ όταν αυτή είχε ισχυρή θέση θέση στα ελληνικά Πανεπιστήμια. «Παρακολουθούσα από µικρή ηλικία τα πολιτικά δρώµενα, αλλά η πολιτική µε γοήτευσε περισσότερο στα φοιτητικά µου χρόνια», δήλωσε προ ημερών στα Παραπολιτικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το 1997 αρχίζει να συμμετέχει ενεργά στην ΠΑΣΠ και δύο χρόνια αργότερα εκλέγεται γραμματέας της στην Ξάνθη. Κατά τα φοιτητικά του χρόνια βρίσκεται σε άλλη "ομάδα" από την κεντρική γραμμή της ΠΑΣΠ και της νεολαίας ΠΑΣΟΚ η οποία ήταν πιο «Παπανδρεική». Ο ίδιος θυμάται με περηφάνεια την συμμετοχή του στις συγκεντρώσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου. «Είχαν παλµό, ενθουσιασµό, µαζικότητα. Νιώθω τυχερός που πρόλαβα να δω τον Ανδρέα στις εκλογές του 1990, αλλά και τον Γιώργο Γεννηµατά σε µία από τις τελευταίες οµιλίες του το 1993, στην Πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο», είχε σχολιάσει στα Παραπολιτικά πριν λίγες ημέρες.
01-12-2021_Ta_Nea_ping_pong00029

Εξαλλου η οικογένειά του είναι πολύ κοντά στο ΠΑΣΟΚ. Ο πατέρας του, Μαρίνος, υπήρξε υποστηρικτής του Κώστα Σημίτη στην Κρήτη. «Μεγάλωσα σε µια δηµοκρατική οικογένεια, όπου οι γονείς ήταν ΠΑΣΟΚ, ο ένας παππούς αριστερός, ενώ ο άλλος µετριοπαθής κεντρώος, σίγουρα µε επηρέασε», έχει αναφέρει στα Παραπολιτικά.

Από τα 21 του χρόνια ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε προλάβει να κάνει μια εντυπωσιακή κομματική διαδρομή στην ΠΑΣΠ και τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ ως αρχηγός των «εκσυγχρονιστών» και ήταν ήδη μέλος του «Εθνικού Συμβουλίου» του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή της Κεντρικής Επιτροπής στην οποία εξελέγη πρώτη φορά το 2008: τότε ήταν δεύτερος σε σταυρούς, πίσω από τη Φώφη Γεννηματά, κάτι που θα επαναλαμβανόταν εννέα χρόνια αργότερα σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο, δηλαδή στην εκλογή προέδρου της Κεντροαριστεράς, που οδήγησε στη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής.
Τον Μάρτιο του 2013, σε ηλικία 34 ετών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είχε εν τω μεταξύ διαδεχθεί τον Γιώργο Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος, τον επέλεξε για τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Σε όσους όμως τον αποκαλούν «πολιτικό τέκνο του Ευ. Βενιζέλου», εκείνος απαντά: «Είµαι παιδί του Μαρίνου και της Πόπης Ανδρουλάκη. Ως πρώην γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ, εκλεγµένος ευρωβουλευτής δύο φορές, έχω κερδίσει το δικαίωµα στον πολιτικό αυτοπροσδιορισµό. Σέβοµαι όλους τους προέδρους για την προσφορά τους και αυτό θα το αποδείξω ενώνοντας την παράταξη έµπρακτα».
1790386
1905863
1966434
4744093

Στις 30 Μαρτίου 2014 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη. Ωστόσο, μια περιπέτεια με την υγεία του δεν του έδωσε τη δυνατότητα να διεξαγάγει προεκλογικό αγώνα όπως θα ήθελε και να επισκεφτεί όλη την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να βγει δεύτερος με 113.719 σταυρούς.

Τον Νοέμβριο του 2017 έθεσε υποψηφιότητα για τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης όπου οι πολίτες που συμμετείχαν στον 1ο και τον 2ο γύρο, του έδωσαν 51.736 και 66.483 ψήφους αντίστοιχα. Τον Μάιο του 2019, επανεξελέγη Ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής λαμβάνοντας 180.822 ψήφους.
Screen_Shot_2021-12-12_at_21_52_27

Όσο για το στρατηγική που θέλει να επιβάλει στο Κίνημα Αλλαγής, όπως λέει «θα συμμετέχω σε κάθε πρωτοβουλία που ενώνει τον πολιτικό κόσμο απέναντι σε σημαντικά ζητήματα, εθνικά και κοινωνικά.Αρκεί αυτοί που συμμετέχουν να έχουν και την ανάλογη αξιοπιστία. Ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε άτολμος στα θέματα της πανδημίας, αλλά και ο κ. Τσίπρας έδειξε αδιανόητη ανοχή όταν ο κ. Πολάκης, κορυφαίο στέλεχός του και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ενδυνάμωνε τα fake news και την παραπληροφόρηση για τα εμβόλια».