Στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιερά Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σήμερα στις 12:00 θα παρευρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια ιστορική στιγμή, καθώς για πρώτη φορά πρωθυπουργός συμμετέχει σε συνεδρίαση της ΔΙΣ.

Η κυβέρνηση ανησυχεί πως η παραδοσιακά μεγάλη προσέλευση πιστών στους Ιερούς Ναούς τις ημέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων μπορεί να δημιουργήσει νέες εστίες ευρείας διασποράς του κοροναϊού και θέλει τη συνδρομή της Εκκλησίας για την αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, αναμένεται να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, που θα περιλαμβάνει και αναφορές σε ζητήματα Εκκλησίας και Πολιτείας και μήνυμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι κ. Μητσοτάκης και Ιερώνυμος αναμένεται να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού από τη μία πλευρά και υπέρ της τήρησης όλων των θεσμοθετημένων μέτρων – μάσκες, αποστάσεις, τεστ, κλπ. – από την άλλη. Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να ευχαριστήσει την Εκκλησία για τη συνδρομή της στην καταπολέμηση της πανδημίας και να ακούσει τις σκέψεις της ΔΙΣ για την καλύτερη επιτήρηση των μέτρων στους χώρους λατρείας.

Την Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, εν όψει της παρουσίας του στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία γίνεται ύστερα από επίσημη πρόκληση της ΔΙΣ. Στη συνάντηση μετείχε και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, που θα συνοδεύει επίσης σήμερα τον πρωθυπουργό.

Ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου, ύστερα από συνεννόηση της κυβέρνησης με την Εκκλησία εκδόθηκε εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου σύμφωνα με την οποία όσοι ανεμβολίαστοι που προσέρχονται στους ναούς καλούνται να έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid test ή test PCR) και ότι οι σχετικοί έλεγχοι θα γίνονται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια. Στο δε πρόσφατο τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις λειτουργίες στις εκκλησίες, τονίζοντας ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ.

Η Εκκλησία, στη σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει το πάγιο αίτημά της για θεσμοθέτηση επιπλέον 4.000 οργανικών θέσεων κληρικών ώστε να ανέλθουν συνολικά περίπου στις 10.000, όσοι δηλαδή είναι σήμερα οι ιερείς στη χώρα. Σε σχέση με τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για 4.000 προσλήψεις ιερέων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε πως «τo ετήσιο σχέδιο προσλήψεων του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει ήδη ανακοινωθεί και προβλέπει σταθερά τα τελευταία χρόνια 200 θέσεις ιερέων, προς αντικατάσταση κάποιων από αυτούς που συνταξιοδοτούνται. Αυτή είναι η αλήθεια. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός της κυβερνητικής ατζέντας και εκτός πραγματικότητας».