«Ο Γιώργος Τράγκας δεν είχε κάνει το εμβόλιο, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά εάν το είχε κάνει» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε πως το 95% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι, ενώ όπως είπε υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα για τους μεγάλους ηλικιακά ανθρώπους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Παράλληλα και σε ότι αφορά τα περιστατικά με τους αντεμβολιαστές όπως την απαγωγή του γυμνασιάρχη στην Πιερία (δείτε εδώ: Συγκλονιστική αποκάλυψη για τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος»: Είχαν επιτεθεί άλλες 3 φορές στο σχολείο), τόνισε πως η κυβέρνηση κάνει ότι μπορούσε και έπρεπε να κάνει σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι δίκαιη και κάνει αυτό που πρέπει.

Ακόμη, είπε πως υπάρχουν ευθύνες σε όσους κλείνουν το μάτι στους αντιεμβολιαστές, σημειώνοντας πως ο κ. Πολάκης παραμένει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επέκρινε το κόμμα της Κουμουνδούρου και προσωπικά Αλέξη Τσίπρα για την στάση του στο θέμα της πανδημίας.

Τέλος, σε σχέση με τις δηλώσεις Πολάκη περί κατάργησης της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας και την επαναφορά σε πολιτικό έλεγχο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, είπε πως οι απόψεις αυτές απηχούν τον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ και στην ουσία λέει πως θα δίνω παραγγελία για ελέγχους.

Αναλυτικά η συνέντευξή του

Με αφορμή το θάνατο του Γιώργου Τράγκα: «Εξαιρετικά θλιβερή είδηση. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και ελπίζω να βγουν και τα σωστά συμπεράσματα γιατί ο Γ.Τράγκας δεν είχε κάνει το εμβόλιο, ενδεχομένως αν το είχε κάνει να ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση το σημαντικό είναι ότι είναι μια πολύ στενάχωρη είδηση».

Για το αν πιστεύει μπορούν να βγουν σωστά συμπεράσματα μέσα από αυτές τις ειδήσεις

«Το ελπίζω, πάντως είναι ξεκάθαρο η στατιστική και οι αριθμοί δεν κάνουνε λάθος ότι το 95% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους αυτή τη στιγμή είναι ανεμβολίαστοι. Δεν ξέρω τι άλλο χρειάζεται κάποιος για να καταλάβει ότι υπάρχει μια αυξημένη επικινδυνότητα σε αυτή την υπόθεση ειδικά για τους μεγάλους ανθρώπους άνω των 60 ετών και χωρίς αμφιβολία για τους ανθρώπους που έχουν υποκείμενα νοσήματα».


Για το αν η κυβέρνηση έδειξε ανοχή στα φαινόμενα παραβατικών ομάδων ή αντιεμβολιαστών

«Η κυβέρνηση ότι μπορούσε και ότι έπρεπε να κάνει σε αυτή την κατεύθυνση το έχει κάνει. Αντίθετα η κυβέρνηση σημερα δέχεται μια κριτική για αυστηρότητα όχι για επιείκεια. Δηλαδή η κριτική που ακούμε από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι η κυβέρνηση είναι αυστηρή με το θέμα του εμβολιασμού και τον τρόπο αντιμετώπισης των αντιεμβολιαστών. Εγώ δεν θα πω ότι είναι αυστηρή, κατά τη γνώμη μου είναι δίκαιη και κάνει αυτό το οποίο πρέπει. Δυστυχώς υπάρχουν φωνές οι οποίες όχι μόνο όλα αυτά τα χρόνια εξέπεμψαν έναν άγριο και τυφλό λαϊκισμό δηλαδή όταν ακούω αυτούς τους ανθρώπους που έχουν συλληφθεί να αυτοαποκαλούνται υπερασπιστές του συντάγματος, να λένε ότι έχουν στείλει εξώδικα επιτάξεως πέραν της φαιδρότητος, πάντως νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι διότι η φαιδρότητα και η γελοιότητα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει και επικίνδυνη, μπορεί να οδηγήσει και σε τέλεση βαρύτατων κακουργημάτων όπως εν προκειμένου. Εδώ υπάρχουν ευθύνες σε όσους κλείνουν το μάτι στους αντιεμβολιαστές και τέτοιου είδους πράξεις».

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές

«Να το θέσω ως εξής αν υπήρχε πρόσωπο στη ΝΔ ένας βουλευτής ο οποίος έκανε κριτική στο θέμα του εμβολιασμού και στην ανάγκη να γίνει ο εμβολιασμός δεν θα ήταν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Ο κ. Πολάκης πάντως είναι! Εγώ δεν είμαι υπέρ μιας λογικής αυστηρής κομματικής πειθαρχίας όπου η παραμικρή διαφωνία οδηγείται σε πολιτική σύγκρουση αλλά σε μεγάλα και κεντρικά πολιτικά ζητήματα τα οποία έχουν έναν πολύ κρίσιμο και ενδεχομένως διαιρετικό χαρακτήρα γιατί διαμορφώνονται κεντρικοί μεγάλοι πολιτικοί άξονες γύρω από αυτά, δεν μπορεί να υπάρχει αποκλίνουσα άποψη γιατί αλλιώς ένα κόμμα με αυτό τον τρόπο ψαρεύει και από εδώ ψαρεύει και από εκεί. Αν έλεγε ο κ. Πολάκης ότι «είμαι δεξιός» δεν νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα τον άφηνε στο κόμμα του. Δηλαδή κάπου υπάρχουν ορισμένα όρια σε μεγάλα ζητήματα γιατι αλλιώς δεν έχουν και νόημα υπάρξεως τα κόμματα. Τα κόμματα οργανώνουν κάποιες πολιτικές γραμμές, οργανώνουν πολιτικό πρόγραμμα δεν είναι να μαζευτούμε να λέμε ότι να ’ναι. Αλλά εδώ υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά τον ίδιο τον κ. Τσίπρα όταν για παράδειγμα σε κάθε μέτρο στο οποίο προσπαθούμε να επιβάλλουμε τον εμβολιασμό, σας θυμίζω τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα στο ζήτημα της αναστολής των υγειονομικών, ας θυμίζω τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα του προστίμου των 100€ σε όλα αυτά ο κ.Τσίπρας έχει πάει απέναντι».

Για τις δηλώσεις Πολάκη για την ΑΑΔΕ

«Νομίζω ότι ο κ. Πολάκης απηχεί υπό μια έννοια την καρδιά του ΣΥΡΙΖΑ και της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και το λεω γιατί μια προσέγγιση θα είναι «εντάξει ο Πολάκης τα λεει» όμως εγώ θεωρώ ότι αυτή είναι μια πολύ ισχυρή άποψη και ίσως άποψη του σκληρού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ξαναλέει με άλλο τρόπο το κάνει πιο σαφές αυτό που είχανε πει για τους αρμούς της εξουσίας. Δηλαδή ότι στην πραγματικότητα την κυβέρνηση την πήραμε αλλά την εξουσία δεν την πήραμε. Εδώ επανέρχονται σε μια κλασική επωδός και ρήση της Αριστεράς, τα πάντα πρέπει να είναι κρατικά, τα πάντα είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης... Τι λεει για παράδειγμα ο κ. Πολάκης για την Αρχή Διαφάνειας; λεει ότι εμένα δεν μ’ αρέσει η Αρχή Διαφάνειας γιατί εγώ θέλω να δίνω παραγγελιές για το ποιος θα διώκεται, για το ποιος θα ελέγχεται, για το ποιος θα εποπτεύεται. Δεν θέλει να κάνουν τη δουλειά τους κανονικά οι άνθρωποι όπως πρέπει να κάνει ένα ελεγκτικό σώμα, το ίδιο λεει και για την ΑΑΔΕ. Ο κ.Πολάκης λεει « εμείς θέλουμε πολιτικό έλεγχο» γιατί λεει ότι σημασία δεν έχει απλώς να επιτυγχάνεις δημοσιονομικό στόχο, σημασία έχει από πού τα παίρνεις άρα εγώ θα σε στέλνω με παραγγελιές θα πηγαίνεις να κάνεις το φορολογικό έλεγχο, αυτό εννοεί πολιτικό έλεγχο ο κ. Πολάκης και αυτό μαρτυρά την αντίληψη για την εξουσία που έχει η Αριστερά. Δεν είναι πρωτότυπο, όποιος ξέρει τι είναι η Αριστερά και τι έχει υπάρξει διαχρονικά η Αριστερά παντού και πάντα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες και σε όλες τις ιστορικές στιγμές δεν εκπλήσσεται. Αυτά λένε, αυτά κάνουν, αυτά θέλουν να ξανακάνουν το ερώτημα είναι αν θα τους το επιτρέψει ο ελληνικός λαός».

«Όσο περνάει ο καιρός αυτά ακούγονται ανατριχιαστικά γιατί η ελληνική κοινωνία έχει εμπειρία της πενταετούς διακυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ και αυτός είναι ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει καθηλωμένος διότι ακριβώς αναπαράγει πράγματα τα οποία στη συνείδηση των ελλήνων έχουν καταδικαστεί. Δεν θέλει η ελληνική κοινωνία να ξαναζήσει αυτά τα πράγματα. Δεν θέλει τις στημένες διώξεις, δεν θέλει τα στημένα δικαστήρια, δεν θέλει τα κυνηγητά των δημοσιογράφων, θέλει να έχει την αίσθηση ότι υπάρχει μια ώριμη δημοκρατία που σέβεται τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών που ο καθένας μπορεί με ασφάλεια και με άνεση να αναπτύξει την επιχειρηματική του δραστηριότητα, την επαγγελματική του δραστηριότητα, τις πολιτικές του απόψεις, να ασκήσει τα πολιτικά του δικαιώματα. Αυτή την ώριμη δημοκρατία ο ελληνικός λαός θέλει να την υπερασπιστεί και δεν θέλει ξανά τέτοιου είδους πειράματα και τέτοιου είδους εμπειρίες και δεν θέλει τέτοιου είδους λογικές. Οι ιδέες της Αριστεράς έχουν ηττηθεί αυτή τη στιγμή στην κοινωνία και αυτό είναι το στρατηγικό πρόβλημα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Aκούστε τη συνέντευξή του