Για το πρώτο εξάµηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά. Αρκετοί δεν θυµούνται ακριβώς τι είχε γίνει τότε και επίσης αρκετοί ξεχνούν σκόπιµα τι έγινε. Υπάρχουν όµως Ελληνες πολίτες που ακόµη και σήµερα ζουν µε τα αποτελέσµατα εκείνης της θλιβερής περιόδου. Είναι οι κάτοικοι των Δωδεκανήσων, οι οποίοι είδαν να θυσιάζονται οι µειωµένοι φορολογικοί συντελεστές για χάρη µιας διαπραγµάτευσης που µόνο περήφανη δεν ήταν.

Από την πρώτη µέρα που έκατσα στα βουλευτικά έδρανα µετά τις εκλογές του 2019, έθεσα ως προσωπικό στόχο την επαναφορά των µειωµένων φορολογικών συντελεστών για τα Δωδεκάνησα. Όχι για πελατειακούς λόγους, ούτε σε µια «λαϊκίστικη» λογική, όπως κάποιοι, λίγοι, κακοπροαίρετοι έσπευσαν να πουν. Αποτέλεσε το πρωταρχικό µέληµα ως µια αυτονόητη υποχρέωση απέναντι στους κατοίκους των Δωδεκανήσων που µε τίµησαν µε την ψήφο τους και απέναντι στην ιδιαίτερη πατρίδα µου, τη Ρόδο, τον τόπο όπου µεγάλωσα.

Από την οµιλία µου στη συζήτηση για τον Προϋπολογισµό του 2020, τον Δεκέµβριο του 2019, όταν η πανδηµία του κοροναϊού δεν ήταν ούτε σενάριο φαντασίας, ζήτησα να ανοίξει η συζήτηση για την επαναφορά των µειωµένων συντελεστών και την αποκατάσταση ενός µεγάλου λάθους. Το ξέσπασµα της πανδηµίας, µε τις κοινωνικές και οικονοµικές συνέπειες, κατέστησε το αίτηµα επιστροφής των µειωµένων φορολογικών συντελεστών παραπάνω από αναγκαίο. Το πάγιο αίτηµα της κοινωνίας και των τοπικών φορέων των ∆ωδεκανήσων έγινε ακόµα πιο επιτακτικό όσο οι συνέπειες της πανδηµίας άγγιζαν την οικονοµία και την κοινωνία.

Τον περασµένο Ιανουάριο, επισκεπτόµενος τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού ανέλυσα εκτενώς τα προβλήµατα που έχουν δηµιουργηθεί από την κατάργηση των µειωµένων φορολογικών συντελεστών, υπέβαλα σχετικό, τεκµηριωµένο υποµνηστικό σηµείωµα για το πώς µπορεί να αποκατασταθεί η συγκεκριµένη αδικία.

Κάτι λιγότερο από έναν χρόνο µετά, αισθάνοµαι δικαιωµένος για την αποτελεσµατικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και είµαι πολύ περήφανος που βοήθησα όσο µπορούσα στην επίτευξη µιας ιστορικής συµφωνίας για τα Δωδεκάνησα και στην αποκατάσταση µιας µεγάλης αδικίας.

Η πρόταση οδηγίας, όπως υιοθετήθηκε από τα κράτη-µέλη, κατοχυρώνει τη δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρµογή ειδικών, µειωµένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου σε µόνιµη βάση. Η ιστορική συµφωνία αποτελεί ουσιαστική επιτυχία για τη χώρα µας, καθώς περιλαµβάνει ειδικά µέτρα, που αφορούν κρίσιµους τοµείς της ελληνικής οικονοµίας και κοινωνίας: περαιτέρω τόνωση του τουριστικού τοµέα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, ενίσχυση των αγροτών και της αγοράς ακινήτων, στήριξη των ακριτικών νησιωτικών περιοχών του Αιγαίου, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής µέσω των ειδικών ρυθµίσεων για την αντιµετώπιση κρίσεων και καταστροφών. Είναι µια νίκη για τα Δωδεκάνησα και τους κατοίκους τους. Μια νίκη που µπορεί να γίνει τεράστια, µόλις ψηφιστεί η µείωση και εφαρµοστεί.