Αν κάτι γνωρίζει πολύ καλά να συγκροτεί όλα αυτά τα χρόνια ο Νίκος Ανδρουλάκης, αυτό είναι η «οµάδα». Ο νέος πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής γνωρίζει όσο λίγοι τη σηµασία που έχει για την επιτυχηµένη λειτουργία ενός κόµµατος η στιβαρή παρουσία µιας στενής οµάδας προσώπων µε κοινούς κώδικες αξιών και αλληλεγγύη.

Το µοντέλο αυτό θα επιδιώξει να µεταφέρει και στη Χαριλάου Τρικούπη ο νέος πρόεδρος του κόµµατος.

Ήδη στα ιστορικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ έχουν µετακοµίσει οι άνθρωποι µε τους οποίους πορεύτηκε επί χρόνια ο κ. Ανδρουλάκης και συνέβαλαν καταλυτικά στο εκλογικό θαύµα που πέτυχε σε δύο διαδοχικές Κυριακές.

Μετά την πλαισίωση των σηµαντικών θέσεων της Κοινοβουλευτικής Οµάδας (σ.σ.: Μιχάλης Κατρίνης, Κώστας Σκανδαλίδης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Ευαγγελία Λιακούλη, Γιώργος Αρβανιτίδης), το επόµενο στοίχηµα για τον κ. Ανδρουλάκη είναι η στελέχωση της ηγετικής οµάδας και η ανάθεση των θέσεων ευθύνης. Βεβαίως, σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Οµάδας παραµένει σε εκκρεµότητα η κοµβική θέση του διευθυντή, µε τον πρόεδρο του κόµµατος να έχει κάνει ήδη κάποιες συζητήσεις µε δυο-τρεις πρώην βουλευτές του κόµµατος. Ακούγονται τα ονόματα του Πάρη Κουκουλόπουλου, του Βαγγέλη Αργύρη κ.α.

Γύρος επαφών

Σύµφωνα µε πληροφορίες, µετά το διήµερο ταξίδι που πραγµατοποίησε στις Βρυξέλλες, ο κ. Ανδρουλάκης ξεκίνησε έναν σηµαντικό γύρο επαφών µε βουλευτές και στελέχη του κόµµατος, προκειµένου να καταλήξει στο οργανόγραµµα.

Προτεραιότητά του είναι η καλή συνεννόηση και ο σεβασµός απέναντι στους ανθρώπους που είχαν επιτελικό ρόλο επί των ηµερών της Φώφης Γεννηµατά. Οπως, για παράδειγµα, οι Μανώλης Οθωνας, Χρήστος Πρωτόπαπας, αλλά και ο Νίκος Βοσδογάνης, που ήταν διευθυντής του γραφείου Τύπου (στην πλειονότητά τους, άλλωστε, στήριξαν ενεργά την υποψηφιότητά του).

Κεντρικό ρόλο στην ηγετική πυραµίδα που σχεδιάζει ο κ. Ανδρουλάκης θα έχουν οι δύο στενότεροι συνεργάτες του, Ανδρέας Σπυρόπουλος και Στέφανος Ξεκαλάκης. Αµφότεροι θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης, και µάλιστα το όνοµα του κ. Σπυρόπουλου αναφέρεται ως του επόµενου γραµµατέα της Κεντρικής Επιτροπής.



Ο κ. Ξεκαλάκης, που έχει διατελέσει και γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ, θα αναλάβει επίσης κάποιο σηµαντικό πόστο στη Χαριλάου Τρικούπη, χωρίς, όµως, να έχει οριστικοποιηθεί ακόµη ποιο θα είναι αυτό. 

Επικοινωνιακή ομάδα

Την ίδια ώρα, στην επικοινωνιακή οµάδα του Κινήµατος Αλλαγής θα βρίσκονται ο Παναγιώτης Βλάχος, ο Βαγγέλης Τσόγκας, η Ειρήνη Κωστάκη και ο Βασίλης Πανάγου, που θα έχει την ευθύνη των social media. Στη νέα ηγετική οµάδα είναι προφανές ότι θα βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος έπαιζε πολλαπλό ρόλο στο επιτελείο του νέου προέδρου καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.



Επιπλέον, ο βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας, που στήριξε σθεναρά την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη και περιόδευσε σε αρκετούς νοµούς στη Βόρεια Ελλάδα, θα έχει ισχυρή παρουσία στην επόµενη µέρα και υπολογίζεται από τον νέο πρόεδρο. Σύμφωνα, λοιπόν, με όλες τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο κ. Ανδρουλάκης φαίνεται να έχει στη λίστα των φαβορί για τη θέση του εκπροσώπου τύπου τον κ. Πάνα. Παράλληλα, όμως, και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δεν φαίνεται ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να βιάζεται για την πλήρωση της συγκεκριμένης θέσης, όπως και για άλλες του οργανογράμματος του κόμματος.  

Την ίδια ώρα, υπάρχει ένας σηµαντικός αριθµός κοντινών ανθρώπων στον κ. Ανδρουλάκη που αναµένεται να στελεχώσουν τοµείς και τµήµατα της Χαριλάου Τρικούπη.

Νέα στελέχη

Ο πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής θέλει να εντάξει στον σχεδιασµό του µια σειρά νεότερων στελεχών, όπως είναι η Μάρα Κουκουδάκη, η δηµοτική σύµβουλος στον ∆ήµο Αθηναίων Ρωξάνη Μπέη, ο δικηγόρος Μανώλης Βελεγράκης, ο πρόεδρος του ∆ηµοτικού Συµβουλίου ∆ήµου Παλλήνης, Κώστας Σµέρος, ο ∆ηµήτρης ∆αµασκηνός, η Νανά Βρυώνη, o Νίκος Μίλης, ο Μιχάλης Καλαντζόπουλος, ο Ηρακλής Δρούλιας κ.ά.

Ο κ. Ανδρουλάκης, τέλος, δεν έχει αποφασίσει ακόµη αν θα συγκροτήσει αυτό που συνηθίζεται να λέγεται οµάδα «πρωινού καφέ» µε στελέχη από διάφορους τοµείς που θα τρέχουν την καθηµερινή λειτουργία του κόµµατος και θα χαράσσουν την τακτική-στρατηγική του κόµµατος. «Ολα αυτά θα τα δούµε τις προσεχείς ηµέρες και στην πράξη», λέει στα «Π» στενός συνεργάτης του νέου προέδρου.

Η επισήµανση αυτή, σύµφωνα µε τους συνεργάτες του, έχει τη λογική της, καθώς λένε ότι θα πρέπει πρώτα ο κ. Ανδρουλάκης να καταλήξει στη στελέχωση µιας σειράς θέσεων και ακολούθως να αποφασίσει τον τρόπο µε τον οποίο θα λαµβάνονται σε καθηµερινό επίπεδο οι αποφάσεις.