Η διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουµπλή από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είναι η τρίτη κατά σειρά στην πολιτική του σταδιοδροµία, καθώς αντίστοιχες ποινές τού είχαν επιβληθεί, στις αρχές του 2004, από τον Κ. Σηµίτη για την υπογραφή του στην περίφηµη τροπολογία Πάχτα για το «Πόρτο Καρράς» και από τον Γ. Παπανδρέου, το 2011, επειδή καταψήφισε στη Βουλή το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα του πρώτου Μνηµονίου.

Η τελευταία αποποµπή του από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή χαρακτήρισε «δολοφόνους» τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, µε αφορµή τη συζήτηση στη Βουλή για τη µελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, ήταν αποτέλεσµα πολλών παραγόντων, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν πως, αν δεν είχε συµβεί κάτι τέτοιο στην παρούσα συγκυρία, ο Π. Κουρουµπλής, αργά ή γρήγορα, θα έβρισκε αφορµή να δηµιουργήσει περισσότερα προβλήµατα στην ηγετική οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ηδη στο παρασκήνιο εδώ και αρκετό διάστηµα ο εξ Αγρινίου ορµώµενος πολιτικός έδειχνε να κινείται µε όρους πολιτικής αυτονοµίας, λειτουργώντας πολλές φορές ως «ελεύθερος σκοπευτής», στρέφοντας τα πυρά του εναντίον και του Αλ. Τσίπρα.

Οι σχέσεις του µε την Κουµουνδούρου χαρακτηρίζονταν κάκιστες από την περίοδο των ευρωεκλογών, µε τον ίδιο να θεωρεί πως η υποψηφιότητά του για το Ευρωκοινοβούλιο την άνοιξη του 2019 υπονοµεύτηκε και πολεµήθηκε εκ των έσω. Κυρίως από τον «αριστερό πυρήνα» των στενών συνεργατών του Αλ. Τσίπρα, δηλαδή τον τότε γραµµατέα της Κ.Ε. του κόµµατος, Π. Σκουρλέτη, αλλά και το δίδυµο Ν. Φίλη και Ν. Βούτση. Οι τελευταίοι τον είχαν τότε αποδοκιµάσει ευθέως και φανερά, επειδή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε βρεθεί στην Αιγιαλεία και είχε συναντηθεί µε τον µητροπολίτη Αµβρόσιο. Αλλά και στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν, τον Ιούλιο του 2019, και ήταν υποψήφιος βουλευτής στον ∆υτικό Τοµέα Αθήνας έµεινε εκτός Βουλής, καταφέρνοντας να κερδίσει στο τέλος την έδρα από τον προερχόµενο από τους ΑΝ.ΕΛ. Θ. Παπαχριστόπουλο µέσα από δικαστική διαµάχη στο Εκλογοδικείο.

Το τελευταίο διάστημα έδειχνε να κινείται με όρους πολιτικής αυτονομίας, λειτουργώντας πολλές φορές ως «ελεύθερος σκοπευτής»


Από τότε γνώριζε καλά πως η ηγετική οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυµούσε την παρουσία του στα όργανα του κόµµατος, αλλά και ο ίδιος από την πλευρά του ανά τακτά χρονικά διαστήµατα έδειχνε να µην υπολογίζει σε αυτούς. Το περασµένο καλοκαίρι, όταν ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, ο Παναγιώτης Κουρουµπλής, όπως είχαν αποκαλύψει τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στο ραδιόφωνο και στην εκποµπή «Secret» µε τον Π. Τζένο, µιλώντας σε κοµµατική εκδήλωση στο Αιγάλεω, αποδόµησε το σύνολο των προτάσεων του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.


Οι παράμετροι πίσω από την διαγραφή Κουρουμπλή

«Πείτε µου εσείς µε κάθε ειλικρίνεια και µε το χέρι στην καρδιά η πρόταση αυτή που καταθέσαµε πόσο απασχόλησε την κοινωνία. Πέστε µου, για να καταλάβω και εγώ και να το δεχτώ. Αυτά λέει και το ΚΙΝ.ΑΛ. Αυτά λένε και άλλες πολιτικές δυνάµεις της αντιπολίτευσης. Που λέµε και εµείς», ανέφερε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τότε τον Αλ. Τσίπρα πως «ωραιοποιεί τα πράγµατα, δεν λέει την αλήθεια στον κόσµο και µοιράζει δισεκατοµµύρια για την Υγεία, χωρίς να λέει από πού θα τα βρει».

Με βάση τα παραπάνω, είναι πιθανό το ενδεχόµενο ο Αλ. Τσίπρας να διέγραψε τον Π. Κουρουµπλή έπειτα από πιέσεις που δέχτηκε από τους «αριστερούς ψάλτες» της Κ.Ο. του κόµµατος, δηλαδή τους Σκουρλέτη, Φίλη και Βούτση, θέλοντας να προλάβει και άλλα «αντάρτικα» από τον ίδιο.

Ήδη, στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο., ο Παναγιώτης Κουρουµπλής, οσµιζόµενος τις εξελίξεις εγκαίρως, έθεσε ζήτηµα για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση µε τα όσα έγιναν στον χώρο της Κεντροαριστεράς µε την εκλογή νέου αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛ. Ο ίδιος, άλλωστε, την έδρα του δεν τη χρωστάει στις αριστερές συλλογικότητες, αλλά στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, πολλοί εκ των οποίων βρέθηκαν εσχάτως στις εσωκοµµατικές κάλπες του ΚΙΝ.ΑΛ.

Αυτό δεν σηµαίνει πως ο ίδιος µετά τη διαγραφή του θα µεταπηδήσει στο ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να το επιθυµεί ο Ν. Ανδρουλάκης. Ωστόσο, η απελευθέρωσή του από τις δεσµευτικές γραµµές της Κουµουνδούρου εκτιµάται πως θα τον οδηγήσει σε έναν «ανένδοτο» κατά της ηγετικής οµάδας της Αριστεράς. Αξίζει, τέλος, να σηµειωθεί πως ο Π. Κουρουµπλής διατηρούσε καλές σχέσεις και δίαυλο επικοινωνίας µε τον εκλιπόντα Γ. Τράγκα, ιδρυτή του κινήµατος «Ελεύθεροι Άνθρωποι»...