Σαρωτικές αλλαγές φαίνεται πως ετοιµάζει ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να ανακόψει τη δυναµική που αναπτύσσει ο νέος πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής και η οποία επηρεάζει καταλυτικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας έχει καταλήξει στο συµπέρασµα πως «δεν τραβάει» η οµάδα που συγκρότησε µετά τις εθνικές εκλογές του 2019.

Η εικόνα που εκπέµπει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα είναι σχεδόν αποκαρδιωτική, όπως προκύπτει από τα ποιοτικά στοιχεία των δηµοσκοπήσεων. Και είναι αποκαρδιωτική τόσο σε οργανωτικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Που σηµαίνει ότι η αποτυχία χρεώνεται στα δύο κεντρικά πρόσωπα που είχε επιλέξει ο κ. Τσίπρας για τις θέσεις του Γραµµατέα και του Εκπροσώπου Τύπου, δηλαδή στον Δηµήτρη Τζανακόπουλο και τον Νάσο Ηλιόπουλο, αντίστοιχα.



Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού αναφέρουν πως µπροστά ανοίγεται µια ευκαιρία για ξεκαθάρισµα λογαριασµών, η οποία δεν είναι άλλη από το Συνέδριο, που είναι προγραµµατισµένο για το τέλος Φεβρουαρίου. «Πρέπει να αποφασίσουµε επιτέλους τι κόµµα θέλουµε», αναφέρει στα «Π» κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ προερχόµενο από τον χώρο των ΠΑΣΟΚογενών.

Το εν λόγω στέλεχος δεν κρύβει την ανησυχία του για την αναντιστοιχία των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ µε την κοινωνική βάση, φέρνοντας το χαρακτηριστικό παράδειγµα των εκλογών στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας.

Ενώ, δηλαδή, στο δυναµικό του κόµµατος ανήκουν δύο πρώην πρόεδροι του Συλλόγου, ο Φώτης Κουβέλης και ο Αντώνης Ρουπακιώτης, αλλά και ο πρώην αντιπρόεδρος Θόδωρος Σχοινάς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να συγκροτήσει καν ψηφοδέλτιο.

Που χρεώνουν την αδυναμία

Από διαφορετικές κοµµατικές πηγές, η αδυναµία αυτή χρεώνεται τόσο στον γραµµατέα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στον διευθυντή του γραφείου του κ. Τσίπρα, Μιχάλη Καλογήρου. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται να προχωρήσει σε αλλαγή γραµµατέα, αναζητώντας το πρόσωπο εκείνο που θα µπορούσε να εναρµονιστεί µε τις ανάγκες της εποχής, αλλά και να υπηρετήσει τη γραµµή των ανοιγµάτων.

Πηγές της Κουµουνδούρου αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας κοιτάζει κυρίως προς την πλευρά των στελεχών που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Και το κάνει για διττό λόγο. Αφενός για να µπορεί να απευθυνθεί σε ευρύτερα ακροατήρια, αφετέρου για να αποτελέσει ανάχωµα στη διείσδυση του κ. Ανδρουλάκη στο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μεγάλο φαβορί

Πρώτο στη λίστα των ονοµάτων φιγουράρει αυτό του πρώην προέδρου του ΤΕΕ και πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη. Προσώπου µε εµπειρία στα κοµµατικά, αλλά και µε επαφές στους χώρους των συνδικαλιστών και της Αυτοδιοίκησης.



Ο κ. Σπίρτζης κατά καιρούς έχει συγκρουστεί µε την πλευρά της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα µε τον κ. Τσακαλώτο, υπονοώντας ότι η στάση της οµάδας του αποτελεί πρόσκοµµα στην ανάπτυξη του κόµµατος και στην κοινωνική του «γείωση». Βεβαίως, ο πρώην υπουργός Υποδομών είναι από αυτούς που υποστη ρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να έχει γραµµατέα, αλλά µια τριµελή, π.χ., γραµµατεία προσώπων, µε χρεώσεις στα θέµατα της Αυτοδιοίκησης, του συνδικαλισµού, των οργανώσεων κ.λπ. Για να καταγράφονται, δηλαδή, τα απτά αποτελέσµατα του κάθε προσώπου και να µη διαχέονται οι ευθύνες και οι αρµοδιότητες.

Και η Μαριλίζα

Εκτός του κ. Σπίρτζη, στο τραπέζι φαίνεται πως υπάρχει και το όνοµα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία έχει (κάποια) παρεµφερή χαρακτηριστικά µε τον πρώην υπουργό. Είναι χαµηλών τόνων, εργατική και δεν έχει αντιπάθειες στο κόµµα, ωστόσο θεωρείται µειονέκτηµά της, όπως λέγεται, το γεγονός ότι έχει διατελέσει Γραµµατέας και του ΠΑΣΟΚ.



Πρόσωπο ευρύτερης κοµµατικής αποδοχής είναι και ο πρώην υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, το όνοµα του οποίου ίσως βρεθεί στο κάδρο στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας µπει στη λογική να επιλέξει ένα πρόσωπο εκτός του στενού κοµµατικού περίγυρου, µε λόγο πιο φρέσκο και σύγχρονο. Από την πλευρά της µειοψηφίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι, αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει την αντικατάσταση του Δηµήτρη Τζανακόπουλου, θα βάλουν στο τραπέζι το όνοµα του νυν εκπροσώπου Τύπου, Νάσου Ηλιόπουλου.

Ριζοσπαστική πτέρυγα

Ο κ. Ηλιόπουλος προέρχεται από την πιο ριζοσπαστική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει κινηµατικά χαρακτηριστικά, ενώ θεωρείται από τα πιο ηθικά στελέχη του κόµµατος. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι, αν αφήσει τα καθήκοντα του εκπροσώπου Τύπου, στα οποία δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται µε επάρκεια, θα αξιοποιηθεί σε άλλο πόστο, δεδοµένου ότι είναι από τα στελέχη που εκτιµά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι ο κ. Τσίπρας θα σταθµίσει τις ευαίσθητες ισορροπίες του κόµµατος προκειµένου να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην καρατόµηση του κ. Τζανακόπουλου, όπως και στο πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει.



Πολύ περισσότερο αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που έχουν εδώ και µήνες γράψει τα «Π», ότι στη σκέψη του έχει το χαρτί της εκλογής από τη βάση. Αξίζει, τέλος, να σηµειωθεί ότι, µε εξαίρεση τον Πάνο Ρήγα, όλοι οι υπόλοιποι διατελέσαντες γραµµατείς του κόµµατος (σ.σ.: Νίκος Χουντής, ∆ηµήτρης Βίτσας, Τάσος Κορωνάκης) προέρχονταν από την αριστερή πτέρυγα.