«Η πολιτεία δεν είχε δώσει το απαραίτητο βάρος στο κομμάτι του απόδημου ελληνισμού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό. Κώστας Βλάσης.

Ειδικότερα, ο ίδιος ανέφερε πώς σε όλα τα χωριά της Ελλάδας υπάρχει το αποτύπωμα του απόδημου ελληνισμού.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των Ελλήνων του Εξωτερικού και έχει κάνει πολλά. 

Αναλυτικά η συνέντευξή του 

Αναφορικά με τις αλλαγές που έχουν γίνει για τον απόδημο ελληνισμό: «Όλα αυτά τα χρόνια νομίζω οτι η πολιτεία δεν είχε δώσει το απαραίτητο βάρος σε αυτό το κομμάτι που είναι κομμάτι από τον εαυτό μας, από την Ελλάδα γιατί όταν μένουν 6-7 εκατομμύρια έλληνες στο εξωτερικό μιλάμε για μια δεύτερη Ελλάδα, ουσιαστικά μιλάμε ένα έναν οικουμενικό ελληνισμό που όλοι αυτοί οι έλληνες καμιά φορά μπορεί να νιώθουν και πιο έντονα συναισθήματα από εμάς γιατί είναι ο νόστος, είναι η απόσταση από την πατρίδα που τους κάνει να θέλουν να είναι πιο κοντά και να προσφέρουν. Και σας το λεω αυτό και σαν πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και ως Αρκάς που οι Αρκάδες είναι απλωμένοι στα πέρατα του κόσμου και όλοι προσπαθούν με διάφορους τρόπους να βοηθήσουν. Και θα δείτε ότι σε όλα τα χωριά υπάρχει το αποτύπωμα και η σφραγίδα των ελλήνων του εξωτερικού από την πλατεία που έχουν φτιάξει, από ένα σχολείο που έχουν δημιουργήσει, από την προίκα που έδιναν παλιά στο κορίτσι για να μπορέσει στη φτωχή Ελλάδα να παντρευτεί. Είναι οι έλληνες οι οποίοι διαχρονικά βοηθούσαν και βοηθάνε».

«Εμείς στεκόμαστε στο πλευρό τους, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει να είναι και δίπλα τους και να τους κάνει να νιώσουν πιο κοντά και μέσα σε αυτή τη διαδικασία έχουμε κάνει πάρα πολλά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια. Επειδή η πανδημία ήταν αυτή η οποία περιόρισε την επαφή γιατί είναι πολυ δύσκολο να πάμε στο εξωτερικό να ταξιδέψουμε, έχουμε κάνει μια σειρά άλλες δράσεις οι οποίες είναι κυρίως ηλεκτρονικής φύσεως για να ευκολύνουμε τη ζωή τους σε σχέση με την επαφή που έχουν με το κράτος. Παραδείγματος χάρη μέσα από τα προξενεία μας που ουσιαστικά είναι το πρόσωπο της Ελλάδας του εξωτερικού και τα οποία ανέκαθεν ήταν ένα αγκάθι στις σχέσεις της ελληνικής πολιτείας και του απόδημου ελληνισμού καθώς ήταν δύσκολη η επαφή τους και η εξυπηρέτησή τους αυτή τη στιγμή έχουμε φέρει διάφορες πρωτοπόρες ηλεκτρονικές διαδικασίες που μπορούν πολύ εύκολα να έρχονται σε επαφή και να κάνουν αυτό που θέλουν στην Ελλάδα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εχει συνεχιστεί όλα αυτά τα χρόνια μέσω των zoom και της τηλεφωνικής επικοινωνίας οι επαφές του αρμόδιου υπουργείου με τους αποδήμους και βέβαια διάφορες συνέργειες , διάφορες εκδηλώσεις».

«Η εκτίμησή μου είναι ότι ο κύκλος αυτός της πανδημίας, αυτή η κατάσταση φαίνεται ότι θα αρχίσει να ομαλοποιείται περίπου στο Πάσχα θέλω να πιστεύω ότι τότε θα μπορούμε να προγραμματίσουμε και να κάνουμε πράγματα, επί του παρόντος οι προγραμματισμοί πάνε όλοι πίσω».

Για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς

«Έχουμε καταπιεί νομίζω το μεγαλύτερο κομμάτι του «δηλητηρίου» αυτά τα δύο χρόνια ας κάνουμε λίγο υπομονή, ας ακούσουμε αυτά που λένε οι ειδικοί, ας προφυλάξουμε τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους τους οποίους αγαπάμε και ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους σε ηλικία και η αλλαγή του χρόνου να είναι μεν γιορτινή αλλά όχι όπως θα τη φανταζόμασταν. Να σας θυμίσω ότι πέρυσι τέτοιο καιρό δεν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε τίποτα άρα όπως και να έχει έχουμε επανέλθει σε μια κανονικότητα αλλά η πλήρης κανονικότητα θα επανέλθει με τον καιρό οπότε ας κάνουμε λίγο υπομονή θα περάσουμε καλύτερα από πέρυσι αλλά ας βάλουμε και λίγο φρένο στις επιθυμίες μας».