Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται η καινούργια χρονιά για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει μπροστά του δύο μεγάλες προκλήσεις. Η μια αφορά το συνέδριο του κόμματος και το ιδεολογικό στίγμα που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα, ενώ η άλλη έχει να κάνει με την ανατροπή της εικόνας που παρουσιάζει η Κουμουνδούρου στις δημοσκοπήσεις.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το συνέδριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα γινόταν στις 24 Φεβρουαρίου, αφού μέχρι τώρα έχει πάρει πολλές αναβολές. Η μετάλλαξη Όμικρον, ωστόσο, ενδέχεται να αλλάξει τον προγραμματισμό του συνεδρίου, αφού βασικό ζητούμενο σε όλη την ιστορία είναι οι διαδικασίες να γίνουν διά ζώσης.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι, παρά τα σενάρια περί αναβολής που κυκλοφορούν με αφορμή την πανδημία, στην Κουμουνδούρου μαίνεται ο εσωκομματικός πόλεμος. Κάθε εβδομάδα συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, προκειμένου να διαμορφώσει τις θέσεις του συνεδρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, πριν από μία εβδομάδα υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στους εκπροσώπους της «Ομπρέλας» και τους «προεδρικούς» για το προσχέδιο της πολιτικής απόφασης του συνεδρίου. Ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος είχε αναλάβει τη σύνθεση των θέσεων και των εισηγήσεων, παρουσίασε τελικά ένα κείμενο -37 σελίδων- από το οποίο έλειπαν ουσιαστικά οι παρατηρήσεις και οι θέσεις των λεγόμενων «προεδρικών» και συνεργαζόμενων της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Πριν από μία εβδομάδα προέκυψε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στους εκπροσώπους της «Ομπρέλας» και τους «προεδρικούς»


Αυτό που λέγεται ότι ενόχλησε περισσότερο τους «προεδρικούς» ήταν ότι με πλάγιο τρόπο ο συγγραφέας του κειμένου άφηνε αιχμές για λάθη της ηγεσίας στη διαδικασία διεύρυνσης του κόμματος, ενώ υπήρξαν και έντονα στοιχεία αυτοκριτικής για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πραγματικότητα, πάντως, το βασικό διακύβευμα έχει να κάνει με το τι είδους κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα του συνεδρίου. Εάν, δηλαδή, θα είναι ένα αριστερό προοδευτικό κόμμα, που ο βασικός κορμός του θα «ακουμπά» το 3% που προέρχεται από τον Συνασπισμό, ή εάν μέσα από την κορυφαία κομματική διαδικασία θα μετεξελιχθεί σε ένα κόμμα εξουσίας με κεντροαριστερά χαρακτηριστικά.

Προκειμένου να ξεπεράσει τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν, ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος και στις δύο πλευρές, είπε ότι «έχουμε περάσει και χειρότερα» και πρότεινε η επιτροπή να γίνει μικρότερη από τα 32 μέλη που είχε αρχικά. Έτσι, δίπλα στον Αριστείδη Μπαλτά βρέθηκαν ο Νίκος Βούτσης, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Νίκος Μπίστης. Πάντως, χαρακτηριστικό της έντασης που υπάρχει μέσα στο κόμμα είναι ότι οι της «Ομπρέλας» διακρίνουν μια πολιτική και ιδεολογική σκοπιμότητα σε όσους λένε ότι μπήκαν στο κόμμα το 2019 και, άρα, δεν ξέρουν τι γινόταν στο παρελθόν.

Περί διάσπασης

Παράλληλα, αποκλείουν το ενδεχόμενο της διάσπασης, λέγοντας ότι «όσοι προσδοκούν ότι η Αριστερή Πτέρυγα θα αποχωρήσει από το κόμμα για να δημιουργήσει έναν νέο πολιτικό φορέα κάνουν μεγάλο λάθος. Είμαστε σημαντικό κομμάτι του κόμματος». Οι «προεδρικοί», από την πλευρά τους, επιμένουν ότι δεν περισσεύει κανένας από τη μάχη ενάντια στη Ν.Δ., ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το συνέδριο θα πρέπει να βγει με σαφή κυβερνητική πρόταση προκειμένου στις επόμενες εκλογές να διεκδικήσει την εξουσία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η επίτευξη του δεύτερου στόχου, που είναι η δημοσκοπική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, μοιάζει μάλλον άπιαστο όνειρο. Η διγλωσσία, τα εσωκομματικά «μαχαιρώματα» αλλά και η σαφής ιδεολογικοπολιτική διαφοροποίηση των τάσεων δημιουργούν ένα περιβάλλον ιδιαίτερα αρνητικό.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, εμφανίζεται να μην επιθυμεί να ακολουθήσει τις σκληρές πολιτικές αντιπαραθέσεις, αφού, όπως λένε στενοί του συνεργάτες, η κοινωνία βρίσκεται αλλού και αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα. «Όποιος ''τορπιλίσει'' την προσπάθεια που γίνεται από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να βγει στην κοινωνία θα αναλάβει και το κόστος αυτής της διαδικασίας», λένε στελέχη της Κουμουνδούρου.

Φυσικά, η αγωνία όλων έχει να κάνει με το εάν ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει να «στήσει» κάλπες την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Μια νέα εκλογική αναμέτρηση τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους ενδέχεται να έχει για όλους σοβαρό αντίκτυπο, αφήνοντας μάλιστα και κάποιους κορυφαίους εκτός Βουλής.