«Η ελληνική κυβέρνηση είναι κοντά στις θέσεις της Γαλλίας καθώς πιστεύει στην στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους σημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ειδικότερα, είπε πως έχει ανοίξει η συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας ώστε να μην υπάρχει σκληρή λιτότητα, ενώ ανέφερε πως η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις και τις απόψεις για το Σύμφωνο.

Σε σχέση με το Σύμφωνο μετανάστευσης και το άσυλο, είπε πως έχει παγώσει από το 2015 καθώς υπάρχουν αντιρρήσεις από διάφορες χώρες της ΕΕ, ενώ δεν παρέλειψε να κατηρογήσει τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ότι έχει επιλέξει να επιτίθεται στην Ελλάδα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με το θάνατο του Νταβίντ Σασόλι, ο υπουργός σημείωσε: «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το θάνατό του. Ο Σασόλι ήταν στην Αθήνα στο τέλος Μαΐου γιορτάζοντας μαζί μας τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, ήταν μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του. Ήταν ένας παθιασμένος ευρωπαίος, ήταν ένας από τους ευρωπαίους που είχανε ψυχή για την κοινωνική Ευρώπη, είχε ψυχή για μια πιο δυνατή Ευρώπη με ισχυρή φωνή στον κόσμο. Είναι πολύ μεγάλη απώλεια και της εμπειρίας του και του λόγου του. Ήταν όχι μόνο ένας φανατικός ευρωπαίος αλλά και ένας άνθρωπος ο οποίος και απέναντι στην Ελλάδα είχε συμπεριφερθεί με τις θέσεις του με πολύ μεγάλη αγάπη και σεβασμό υποστηρίζοντας τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου».

Ερωτηθείς τι θα σημαίνει η γαλλική προεδρία για την Ελλάδα, ο κ. Βαρβιτσιώτης απάντησε: «Αυτή η γαλλική προεδρία συμπίπτει με τη γαλλική προεκλογική περίοδο, θα είναι μια προεδρία περιορισμένη σε όγκο διότι τουλάχιστον δύο μήνες δεν θα υπάρχουν δραστηριότητες λόγω των γαλλικών εκλογών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όταν αναλαμβάνει η Γαλλία την προεδρία της Ένωσης, και μάλιστα υπό την προεδρία του Μακρόν που έχει από μόνος του χαράξει μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Μεταφέρει δηλαδή, όλη αυτή την ατζέντα στην καρδιά της ΕΕ μέσα από την προεδρία του Συμβουλίου».

«Εμείς βρισκόμαστε πολύ κοντά στους στόχους της γαλλικής προεδρίας, πιστεύουμε στην στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, πιστεύουμε στην εμβάθυνση της Ευρώπης, πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει πιο ισχυρή φωνή και συλλογικά να λύνει προβλήματα, να μειώνει τους εθνικούς ανταγωνισμούς και να αποκτά αυτόνομη δυναμική και για αυτό είμαστε πολύ κοντά στις προτεραιότητες που έχουν παρουσιαστεί ήδη. Σίγουρα θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα προεδρία γιατί έχουμε αυτή τη στιγμή και έναν καινούργιο ένοικο στην Καγκελαρία στο Βερολίνο ο οποίος ακόμα δεν έχει ξεδιπλώσει την ευρωπαϊκή στρατηγική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας, διευκρίνισε: «Η συζήτηση έχει ανοίξει και για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας δηλαδή πως θα τροποποιηθούν οι βασικοί κανόνες για να μην υπάρχει τόσο σκληρή λιτότητα και ήδη υπάρχει ένα βήμα προς τη χαλάρωση αυτών με τις προτάσεις που έφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι οποίες ήδη δίνουν το περιθώριο για πολύ μεγαλύτερο χρέος από αυτό το οποίο στην αρχή προβλεπόταν χωρίς βεβαίως να μας ικανοποιούν απόλυτα. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί οι τιμές της ενέργειας τόσο πολύ, που ζούμε τις συνέπειες της κρίσης της εφοδιαστικής αλυσίδας του κοροναϊου με την έλλειψη προϊόντων τα οποία έχουν οδηγήσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και σε πληθωριστικές τάσεις.

«Ο στόχος μας είναι να δούμε καταρχάς τις προτάσεις για το ποιο θα είναι το καινούργιο σύμφωνο σταθερότητας που είναι πολύ δύσκολο να συμφωνηθεί αυτή τη στιγμή, οι απόψεις που υπάρχουν είναι εκ διαμέτρου αντίθετες ανάμεσα ας πούμε στις απόψεις της μονεταριστικής προσέγγισης της Ολλανδίας και της πιο χαλαρής προσέγγισης των χωρών του Νότου αλλά το δεύτερο είναι πως εξελισσόμενη η πανδημία πως μπορεί να δούμε μια παράταση της χαλαρότητας αν όχι για ένα χρόνο, για ένα εξάμηνο ακόμα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, ο υπουργός είπε: «Από το 2015 το συζητάμε αυτό το σύμφωνο. Υπάρχουν πολύ σοβαρές αντιρρήσεις, υπάρχουν οι χώρες οι οποίες λένε ότι πρέπει να κοιτάξουμε τις δευτερογενείς ροές, υπάρχουν χώρες σαν τη δικιά μας οι οποίες έχουν βγει μπροστά και λένε ότι εμείς δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχτούμε κανόνες οι οποίοι αφορούν μόνο το εσωτερικό της Ένωσης και να μην μπούνε κανόνες για το πώς μπαίνουν οι άνθρωποι από τις τρίτες χώρες και πως αυτό το βάρος επιμερίζεται ανάμεσα σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ».

Αναφορικά με τις προκλήσεις Ακάρ, τόνισε: «Είναι αλήθεια ότι ο κ. Ακάρ έχει επιλέξει τη διαρκή πρόκληση και τη διαρκή επιθετικότητα απέναντι στην Ελλάδα σε κάθε του εμφάνιση. Θεωρεί ότι αυτό του δίνει πολλούς πόντους στο εσωτερικό του ακροατήριο και έχει αναδειχθεί σε ένα κεντρικό παίκτη κυβερνητικής συσπείρωσης γύρω από τον κ. Ερντογάν. Είναι σίγουρο ότι οι Τούρκοι έχουν αλλάξει πολιτική, έχουν στείλει επιστολή από το καλοκαίρι στον ΟΗΕ με την οποία λένε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης δεν ισχύει εφόσον οι Έλληνες έχουν στρατικοποιήσει τα νησιά άρα η παραχώρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στην Ελλάδα είναι άκυρη εφόσον οι Έλληνες δεν έχουν σεβαστεί έναν από τους κανόνες της παραχώρησης».

«Αυτό το οποίο όμως οι Τούρκοι δεν λένε είναι ότι η στρατικοποιηση των νησιών είναι για να αντιμετωπίσουν την ίδια την τουρκική απειλή και αυτό όλες οι σημαντικές χώρες, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το δέχονται ως βάσιμο και λογικό και δεν δίνουν κανένα περιθώριο σε αυτή την τουρκική ρητορεία να αποκτήσει έδαφος», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για κάποιο θερμό επεισόδιο, απάντησε: «Είμαστε πάντοτε έτοιμοι για όλα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση και αν υπάρχει οποιαδήποτε πρόκληση θα απαντηθεί στο πεδίο. Είναι μια περίοδος γενικότερης αστάθειας το βλέπουμε με το τι γίνεται με την Ουκρανία, στις αμερικανορωσικές σχέσεις, με τις οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία αυτή η περίοδος της ρευστότητας μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία».

Για τον East Med ο κ. Βαρβιτσιώτης τοποθετήθηκε λέγοντας: «Ακόμα ο East Med παραμένει ένα πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται στο ραντάρ της ΕΕ. Πάντοτε μιλούσαμε για την οικονομική βιωσιμότητα, η αλήθεια είναι ότι όντως μας αιφνιδίασε το αμερικανικό non paper και θα ήταν πολύ πιο δόκιμο αυτό να έχει συζητηθεί μέσα στο πλαίσιο 3+1. Εμείς προτείνουμε ιδιαίτερα στις σημερινές τιμές του αερίου και στα προβλήματα τα οποία υπάρχουν για τον εφοδιασμό του αερίου τον East Med. Σήμερα ο East Med έχει μεγαλύτερη δυναμική από ότι είχε στο παρελθόν με τις φθηνές τιμές του αερίου. Εμείς θα επιμείνουμε, πάντοτε το project ήταν να βγαίνει οικονομικά, εφόσον οικονομικά αυτό το project μπορεί να βγει από εκεί και πέρα θα υπάρχουν προϋποθέσεις να υλοποιηθεί».

«Αν το project δεν βγαίνει οικονομικά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα χαλαρώσουμε τη συνεργασία μας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο ή την Κύπρο σε σχέση με την αξιοποίηση και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών. Δίπλα στον East Med συζητάμε και τα μεσογειακά καλώδια της παροχής ενέργειας ιδιαίτερα από την Αίγυπτο προς την ευρωπαϊκή οδό, είναι και αυτό ένα παρεπόμενο project το οποίο έχει σχέση με την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης και βασίζεται σε αυτή τη διμερή συνεργασία», κατέληξε.