Στοχευμένη επίθεση στα θέματα της ακρίβειας κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί ψεύτικη εικόνα αισιοδοξίας καθώς οι αυξήσεις στην ενέργεια καλπάζουν.

«Τα μέτρα της κυβέρνησης για το ενεργειακό ήταν πολύ κατώτερα των περιστάσεων, σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «το κρίσιμο είναι η παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Γιατί αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι να επιχορηγεί, ουσιαστικά, με δημόσιο χρήμα τα ιδιωτικά κέρδη στην αγορά ενέργειας», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό τα στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι: «όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι θα προχωρήσουν σε μια “γενναία και ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη”, έχουμε πλέον την ίδια την κυβέρνηση να παραδέχεται ότι η σημερινή αύξηση του 2% είναι σίγουρα μη ουσιαστική». «Είναι μια αύξηση-ανέκδοτο».

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα λένε ότι «όταν ακούμε ότι είδη πρώτης ανάγκης όπως το κρέας είναι 10% πάνω, το 2% στον κατώτατο μισθό είναι ανέκδοτο. Και μάλιστα την ίδια στιγμή που η Ελλάδα συνεχίζει να είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης στην οποία ο κατώτατος παραμένει χαμηλότερος από αυτόν του 2010 και την ίδια στιγμή που η πλειονότητα των χωρών της ευρωζώνης το ’20 και το ’21 –σε χρονιές πανδημίας- προχώρησαν σε αύξηση του κατώτατου μισθού».

Οι ίδιοι άνθρωποι επιμένουν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι στα 800 ευρώ και να γίνει εδώ και τώρα, όχι το Μάιο καθώς τώρα τα νοικοκυριά δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι πρέπει άμεσα να μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, συνολικά στα καύσιμα, ενώ θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση και διαγραφή ενός μέρους του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία έτσι ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν και να επιβιώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εν τω μεταξύ χθες η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου κατέθεσε τροπολογία που προβλέπει τη μηδενική φορολόγηση των αναδρομικών 11μήνου, «που καταβλήθηκαν περικομμένα από την κυβέρνηση της ΝΔ στους συνταξιούχους το 2020, για τις μειώσεις συντάξεων που η ίδια η ΝΔ έκανε το 2012 και κρίθηκαν αντισυνταγματικές.»

«Η μηδενική φορολόγηση των συγκεκριμένων αναδρομικών είναι ένα -μερικό μόνο- αντιστάθμισμα για την περικοπή τους από την κυβέρνηση και ανταποκρίνεται στο δίκαιο αίτημα του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων και πολλών συλλόγων συνταξιούχων της χώρας.

Εξάλλου, σε συνθήκες σαρωτικής ακρίβειας, είναι μία ελάφρυνση που έχουν απόλυτη ανάγκη οι συνταξιούχοι και οι οικογένειές τους» ανέφερε σε δήλωση της η Εφη Αχτσιόγλου.