Ραντεβού για την επομένη των εκλογών δίνουν με τον Αλέξη Τσίπρα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διαφωνούν με τις αλλαγές που δρομολογεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο κόμμα, καθώς στο παρασκήνιο της Κουμουνδούρου λένε πως έπειτα από μια ενδεχόμενη ήττα θα τον αμφισβητήσουν ευθέως.

Όπως λένε στελέχη των «53+» που συντάσσονται με την «Ομπρέλα» και διαφώνησαν έντονα με τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, σε αυτήν τη φάση δεν πρόκειται να κάνουν καμία κίνηση, περιμένοντας προφανώς να δουν τις εξελίξεις και σε τι ποσοστό θα εκφραστούν οι απόψεις τους μέσα στο κόμμα. «Μετά βλέπουμε», λένε με νόημα. Προεξοφλώντας, μάλιστα, την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, υποστηρίζουν ότι τότε θα έχει νόημα να ανοίξει μια συζήτηση για την τακτική που ακολούθησε ο πρόεδρος του κόμματος στις πολιτικές εξελίξεις. «Πάντα υπήρχε μια διχαστική λογική και κατασκευασμένα διλήμματα», λένε.

Οι ίδιοι άνθρωποι επιμένουν, μάλιστα, ότι στην πραγματικότητα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πίσω από τις αλλαγές και τη λογική του ανοικτού κόμματος επιχειρεί να διαχειριστεί τις αντιδράσεις στελεχών του κόμματος από μια ενδεχόμενη εκλογική ήττα. Προσθέτουν, δε, ότι με τη διαδικασία εκλογής του προέδρου και της Κ.Ε. από τα μέλη του κόμματος στην πραγματικότητα επιχειρείται μια αναίμακτη εκκαθάριση στον ΣΥΡΙΖΑ για την οποία κάποιοι μιλούν εδώ και καιρό, αφού αποκαλούσαν τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης «βαρίδια». «Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει καταφέρει να παραγκωνίσει την εσωκομματική αντιπολίτευση μέσα από τις διαδικασίες», λένε αυτοί που αντιδρούν στη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Φυσικά, από την άλλη, όλες αυτές οι επισημάνσεις δείχνουν ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση στην πραγματικότητα έχει αποδυναμωθεί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η κρτική που ασκούν, πάντως, πολλοί είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απασχολημένος με τα εσωτερικά του θέματα, γι' αυτό και δεν μπορεί να ανακάμψει δημοσκοπικά. Οι πληροφορίες, ακόμα, λένε ότι συχνά-πυκνά ο Αλέξης Τσίπρας γινόταν κοινωνός αυτών των απόψεων, αλλά και της δυσφορίας των ψηφοφόρων του κόμματός του, που του έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προχωρήσει στη μετεξέλιξή του, εκφράζοντας ευρύτερα στρώματα πολιτών. Έτσι -λένε οι πληροφορίες- ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε αυτή την απόφαση προκειμένου να σπάσουν οι μηχανισμοί τάσεων και ποσοστώσεων μέσα στο κόμμα. Παράλληλα με την εκλογή από τη βάση του προέδρου και της Κ.Ε. θα δοθεί ένας πανηγυρικός χαρακτήρας ανανέωσης του κόμματος.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι με αυτό τον τρόπο καταργείται ο αριστερός ριζοσπαστικός χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να απασχολήσει όλα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι το συνέδριο. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικός ο διάλογος που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μέσα στο Πολιτικό Συμβούλιο. «Δημιουργούμε ένα αρχηγοκεντρικό κόμμα. Καταργείται η λογοδοσία και αυτονομείται πλήρως ο αρχηγός και η ηγετική ομάδα», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι «δεν συναινεί στη δημιουργία ενός κόμματος star system». «Ο Κόρμπιν ποτέ δεν θα γινόταν αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, αν δεν άλλαζαν οι διαδικασίες του», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Τα μέλη πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο. Άλλωστε, και στη Γερμανία, για να υπάρξει συγκυβέρνηση, τα μέλη του αριστερού κόμματος τοποθετήθηκαν μέσα από δημοψήφισμα», σχολίασε.

Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 22/1