Tο καλύτερο πρόσωπο της Ελλάδας έβγαλε προς τα έξω η Εύα Καϊλή, εκλεγόμενη από τον πρώτο γύρο, με 454 ψήφους, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. με τη δουλειά που έχει κάνει από το 2014, όταν και πρωτοεκλέχτηκε, φάνηκε πως κέρδισε την καθολική αποδοχή των συναδέλφων της. Απόδειξη το γεγονός ότι υπερψηφίστηκε από τις περισσότερες «ευρωπαϊκές οικογένειες» και όχι μόνο από αυτήν των ευρωσοσιαλιστών, αλλά και ότι πέρασε σε ψήφους κορυφαία πρόσωπα του Ευρωκοινοβουλίου με μεγάλη πολιτική εμπειρία. Είναι σαφές ότι, εκτός από το SnD, την οικογένεια των σοσιαλιστών και σοσιαλδημοκρατών, η Καϊλή είχε μεγάλη απήχηση και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά και στους Φιλελεύθερους, καθώς και σε κάποιους Πράσινους ή και αριστερούς της GUE.

Στο πλευρό της κυρίας Καϊλή ήταν όλο αυτό το διάστημα ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. και ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος προχώρησε μια πολύ ζεστή δήλωση αμέσως μετά την εκλογή της. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μια πρώτη συνεννόηση με τον κ. Ανδρουλάκη προκειμένου η κυρία Καϊλή να είναι εκ νέου υποψήφια του κόμματος για την Ευρωβουλή στις εκλογές του 2024. Σε αυτό το πολύ πιθανό ενδεχόμενο, η κυρία Καϊλή θα είναι αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου για άλλα δυόμισι χρόνια μετά τις ευρωεκλογές του 2024.

Ξεκάθαρη στήριξη έδωσε στην Εύα Καϊλή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. να στηρίξουν την υποψηφιότητά της, κάτι που η ευρωβουλευτής εκτίμησε δεόντως.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, αμέσως μετά την εκλογή της, προχώρησε σε ανάρτηση, στην οποία σημείωσε με νόημα: «Μια νέα γυναίκα και πολύ καλή φίλη που πρωταγωνιστεί στα ευρωπαϊκά δρώμενα είναι από χθες αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου! Συγχαρητήρια».

kaili_2
Σε κάθε περίπτωση, η κυρία Καϊλή είχε στις αρχές της εβδομάδας μια πρώτη συνάντηση με τη νέα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα καθοριστούν και οι αρμοδιότητές της, οι οποίες είναι πιθανό να σχετίζονται με θέματα νέων τεχνολογιών, καινοτομίας, ανάπτυξης κ.ά. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στα καθήκοντα των αντιπροέδρων του Κοινοβουλίου είναι να εκπροσωπούν την πρόεδρο σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κ.ά.

Η Εύα Καϊλή μίλησε στα «Π» για την εκλογή της στην αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας πως θα συνεχίσει ακόμα πιο αποφασισμένη να δίνει μάχες:

«Η εκλογή μου στην 5η θέση ήταν μια επιπλέον επιτυχία για την Ελλάδα, καθώς ξεπέρασα δημοφιλείς συναδέλφους από ισχυρές χώρες, ενώ η προσωπική συμφωνία και δέσμευση του 2019 που είχα με την πρόεδρό μου για την υποψηφιότητά μου στην αντιπροεδρία, παρότι δεν αναλογούσε τυπικά στην παράταξή μας μια τέτοια θέση, ήταν μια σημαντική αναγνώριση που κερδήθηκε από την ομάδα μου για τη σκληρή δουλειά μας, αλλά και τις εξαιρετικές σχέσεις που αναπτύξαμε από το 2014.

Η ανατροπή και η ανάδειξη νέων γυναικών σε μια ψηφοφορία ανάμεσα σε συναδέλφους άλλων παρατάξεων και χωρών απαιτούσε πολλή δουλειά και αποφασιστικότητα σε πάρα πολλά επίπεδα. Εως και την τελευταία στιγμή αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες, αλλά τελικά σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και αποδείχτηκε ότι, αν τολμήσουμε να διεκδικήσουμε όσα πιστεύουμε ότι μας αξίζουν, αλλά και όταν είμαστε ενωμένοι ως Ελληνες, όλα τα μπορούμε. Μέχρι και την τελευταία στιγμή διαπίστωσα με μεγάλη χαρά πως σχεδόν κάθε συνάδελφος που συνεργάστηκα μαζί του είχε μια καλή κουβέντα να πει στους συμπατριώτες του.

Και διασταύρωσα και την προσπάθεια των Ελλήνων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, να κάνουν το ίδιο μέσα στις δικές τους παρατάξεις, παρά τις όποιες διαφορές μας.

Το σημαντικότερο μάθημα που πήρα ως πρόεδρος της Επιτροπής Τεχνολογίας και Επιστήμης / Τεχνητής Νοημοσύνης και Media ήταν πως η επιτυχία στις διεκδικήσεις μου βασιζόταν κυρίως στην πολύ καλή προετοιμασία και δουλειά. Και πως έτσι μόνο μπορούσα να σπάσω τις γυάλινες οροφές των στερεοτύπων φύλου, ηλικίας, γεωγραφίας, παράταξης και να κερδίσω μικρές μάχες για την πατρίδα μου, για την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους πολίτες, τους νέους, τις γυναίκες. Και θα συνεχίσω πιο αποφασισμένη», κατέληξε η νέα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή.