Έναν (σχεδόν) συνομήλικό του, τον 40άρη Δημήτρη Μάντζο, επέλεξε ο Νίκος Ανδρουλάκης για την κομβική θέση του εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής. Με κύριο στόχο να υπηρετήσει την εντολή (και) για ανανέωση που έδωσαν οι περίπου 270.000 πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες για την εκλογή ηγεσίας.

Ο Δ. Μάντζος είναι γεννημένος το 1982, με καταγωγή από την Πάτρα. Το 1995 ήρθε στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο Νέο Ηράκλειο, όπου κατοικεί έως και σήμερα. Από το 2012 είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Αννα Παναγιωτίδου και έχει ένα παιδί 8 ετών. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακό στο Εμπορικό Δίκαιο και τα τελευταία δύο χρόνια προχωρά το διδακτορικό του στην Πολιτική Δικονομία.

Ο κ. Μάντζος δεν είναι ευρέως γνωστός, στοιχείο που δεν φάνηκε να επηρεάζει την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη. Αντιθέτως, ήταν από τα κριτήριά του, δεδομένου ότι εξαρχής ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ήθελε για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου ένα πρόσωπο που δεν θα είναι φορτισμένο, ούτε και κάπου «χρεωμένο». Γι’ αυτό και ποτέ δεν είχαν βάση οι πληροφορίες που υπήρχαν γύρω από ονόματα γνωστών δημοσιογράφων.

Επιλογή της Γεννηματά

Πριν από τον κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Μάντζος ήταν επιλογή της Φώφης Γεννηματά. Από τον Ιανουάριο του 2015 ήταν νομικός σύμβουλος και συνεργάτης της Φ. Γεννηματά, όταν ήταν ακόμα απλή βουλευτής. Την ίδια θέση διατήρησε και μετά το καλοκαίρι του ίδιου έτους, όταν εκείνη εκλέχτηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μετά, δε, τις εκλογές του Ιουνίου του 2019, του ανέθεσε τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής. Θέση που υπηρέτησε με συνέπεια, χωρίς συγκρούσεις και χωρίς να δημιουργήσει αντιπάθειες στους κόλπους των βουλευτών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, ήταν σε αρμονική συνεννόηση με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βασίλη Κεγκέρογλου.



Στο πόστο αυτό άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, καθώς όλοι έχουν να λένε για έναν «ευγενικό και εργατικό άνθρωπο». Στέλεχος του κόμματος που συνεργάστηκε μαζί του για ένα σημαντικό διάστημα κάνει λόγο στα «Π» για «έναν σοβαρό επαγγελματία, χαμηλών τόνων». Προς επίρρωση της λογικής αυτής, ο κ. Μάντζος όλο το διάστημα που ήταν διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν διεκδίκησε καμία δημοσιότητα, ούτε εμφανιζόταν στις φωτογραφίες από συναντήσεις, συνεδριάσεις κ.λπ. Και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η Φώφη Γεννηματά τον εκτιμούσε πάρα πολύ, και μάλιστα σε σημαντικές επαφές που έκανε τον είχε πάντα στο πλευρό της.

Εκτός «σωλήνα»

Παραλλήλως, είναι από τα πρόσωπα που δεν προέρχονται από τον λεγόμενο «κομματικό σωλήνα», καθώς δεν έχει πολιτική διαδρομή και, πολύ περισσότερο, δεν προέρχεται από τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ. Ήταν εκτός όλων αυτών των διαδικασιών και γενικότερα της πολιτικής στράτευσης και ένταξης, ακόμα και στα φοιτητικά του χρόνια. Κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη των σχέσεων με τη Φώφη Γεννηματά έπαιξε ο γνωστός Πατρινός δικηγόρος Νικόλας Κανελλόπουλος, ο οποίος ήταν αυτός που τον σύστησε στην πρόεδρο του κόμματος. Επιπλέον, τον πολύ θετικό του λόγο είχε πει ο πρώην υπουργός -και από τους ανθρώπους που επηρέαζαν όσο λίγοι τη Φ. Γεννηματά- Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Ο κ. Μάντζος δούλεψε από το 2011 έως το 2015 στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου συνεργάστηκε διαδοχικά με τους κυρίους Παπαϊωάννου, Ρουπακιώτη και Αθανασίου. Η σχέση του με τον κ. Ανδρουλάκη χαρακτηρίζεται ως «φρέσκια». Με την έννοια ότι δεν συνδέονται με προσωπική φιλία, ούτε είχαν συνεργαστεί κατά το παρελθόν. Έστω και αν ο κ. Μάντζος με την ιδιότητα του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν σε τακτική επικοινωνία με τα αντίστοιχα στελέχη της ευρωομάδας του κόμματος. Ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατέληξε στη συγκεκριμένη επιλογή συγκεντρώνοντας από παντού θετικά σχόλια για τον κ. Μάντζο, αλλά και παίρνοντας το «πράσινο φως» από τα πρόσωπα που εμπιστεύεται στο πεδίο της επικοινωνίας, έπειτα από συναντήσεις που είχαν μαζί του.



Πρώτη συνεργασία

Ο Δημήτρης Μάντζος γνωρίζει ότι οι νέες αρμοδιότητές του είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό και σύνθετο. Το απόγευμα της Πέμπτης, μετά την επίσημη ανακοίνωση της ανάληψης των νέων του καθηκόντων, είχε την πρώτη συνεργασία με το γραφείο του κ. Ανδρουλάκη και τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με την επικοινωνία και τα ΜΜΕ, δηλαδή με τον Βασίλη Πανάγου, τον Παναγιώτη Βλάχο, την Ειρήνη Κωστάκη κ.ά. Τις προσεχείς ημέρες, θα πάρει και το «βάπτισμα του πυρός», αρχίζοντας να εμφανίζεται σταδιακά στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα.



*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 22 Ιανουαρίου 2022.