«Η εικόνα που παρουσίασε το Λεκανοπέδιο της Αττικής στο οδικό του δίκτυο ήταν απαράδεκτη και ο καθένας θα πρέπει να αξιολογήσει τις ευθύνες συγκεκριμένων φορέων με βάση τις αρμοδιότητές τους», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Επιστροφή στην κανονικότητα» με τον δημοσιογράφο Θανάση Φουσκίδη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφορικά με το «έμφραγμα» που προκάλεσε η επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίς» στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Αναφερόμενος στην έκρηξη σε κτήριο στη Λεωφόρο Συγγρού, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε: «Ο λόγος της μετάβασής μου το σημείο είναι ότι μερικές φορές πρέπει να βλέπει κανείς με τα ίδια του τα μάτια ορισμένα γεγονότα γιατί είναι απαραίτητο να έχει προσωπική εικόνα και το κυριότερο που με ενδιαφέρει ήταν να συνεννοηθώ με τους αξιωματικούς της Αστυνομίας και της Τροχαίας και το Δήμο Αθηναίων ότι θα δοθεί πολύ γρήγορα και με ασφάλεια στην κυκλοφορία η Λεωφόρος Συγγρού».

«Γιατί μέσα στην πολύ δύσκολή κατάσταση που περάσαμε το τελευταίο διήμερο με τα χιόνια η πραγματικότητα είναι ότι μάλλον ήμασταν τυχεροί γιατί αν σήμερα ήταν μια κανονική μέρα στην Αθήνα σε αυτό το σημείο το τόσο πολυσύχναστο αυτή η έκρηξη θα μπορούσε να έχει πολύ τραγικά αποτελέσματα. Τις επόμενες ώρες η υπόθεση θα έχει τελειώσει και θα δοθεί στην κυκλοφορία για να μπορέσει αύριο το πρωί ο κόσμος που θα πηγαίνει στις δουλειές του να κυκλοφορήσει κανονικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την κακοκαιρία, ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε: «Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά τη συγκρότηση του άλλου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση του πρωθυπουργού στο τέλος του καλοκαιριού που πέρασε, ο ρόλος του δικού μας υπουργείου είναι η Αστυνομία. Η Αστυνομία υπάρχει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και επομένως η ΕΛ.ΑΣ νομίζω ότι κρίνεται και αξιολογείται για τη δική της συμβολή στην αντιμετώπιση αυτής της πολύ δύσκολης κατάστασης το τελευταίο διήμερο όταν χρειάστηκε με πολύ σκληρό τρόπο, με αυτοθυσία, με επαγγελματισμό, με αυταπάρνηση πολλές χιλιαδες αστυνομικών να συμβάλλουν στον απεγκλωβισμό των ανθρώπων και στην Αττική οδό αλλά και σε άλλα σημεία γιατί η πραγματικότητα είναι ότι δυστυχώς αυτό το διήμερο το Λεκανοπέδιο Αττικής διαμορφώθηκε μια κατάσταση η οποία ήταν πάρα μα πάρα πολύ άσχημη για την οποία είναι πολύ δικαιολογημένο οι πολίτες να διαμαρτύρονται και να ειναι και απογοητευμένοι και πολλοί από αυτούς αγανακτισμένοι ειδικά όσοι έμειναν για πολλές ώρες εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό».

«Θέλω να σημειώσω ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η Αττική Οδός κλείνει, η εταιρεία , ο παραχωρησιούχος μέχρι και την παραμονή της κακοκαιρίας διαβεβαίωνε σε σύσκεψη που πήρε μέρος τον υπουργό Προστασίας, τον κ. Στυλιανίδη ότι έχει τη δυνατότητα να κρατήσει ανοιχτό το δρόμο. Και το ίδιο διαβεβαίωναν τους πάντες και τη Δευτέρα το πρωί μέχρι που η ώρα έφτασε 13:15 το μεσημέρι δίπλωσαν νταλίκες δίπλωσαν δηλαδή βαρέα οχήματα έκλεισε ο ένας κλάδος και αυτό αναπόφευκτα οδήγησε σε ένα άναρχο κλείσιμο της Αττικής Οδού και στον εγκλωβισμό κάποιων χιλιάδων αυτοκινήτων», υπογράμμισε ο ίδιος.

ΔΗΜ: Ο παραχωρησιούχος λεει ότι η λανθασμένη εισήγηση ήταν στην πλευρά της κυβέρνησης, του κ. Στυλιανίδη συγκεκριμένα, σχετικά με το να μην απαγορευτεί τα βαρέα οχήματα η είσοδος στην Αττική οδό όπως συνέβη στην εθνική οδό

«Έχει εξαντληθεί αυτή η συζήτηση γιατί είναι η πρώτη φορά τα χρονικά που ο πρωθυπουργός της χώρας επέβαλε κατευθείαν την υποχρέωση να πληρωθεί πρόστιμο από την εταιρεία προς τους πολίτες οι οποίοι ταλαιπωρηθήκαν. Είναι η νομοθεσία την οποία επέβαλλε η ΝΔ μέσα σε αυτή τη διετία, δεν θα αθωώσουμε τώρα την εταιρεια με τέτοιου είδους λογικές. Όταν μια ιδιωτική εταιρεία λεει ότι μπορώ να κρατήσω ανοιχτό το οδικό δίκτυο και το λεει όχι μόνο επί εβδομάδες πριν, το λεει την προηγουμένη το βράδυ και το λεει και το ίδιο εκείνο πρωινό που όλα εξελίσσονται ότι μπορεί να κρατήσει ανοιχτό το δρόμο και στο τέλος της ημέρας εγκλωβίζονται τα 17 εκχιονιστικά της ίδιας της Αττικής Οδού μέσα στην Αττική οδό και σήμερα το πρωί εκχιονισμό έκαναν οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες δείχνει ότι η εταιρεία δυστυχώς έχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και έχει πολύ μεγάλες ευθύνες. Χωρίς με αυτά να θέλω να αποκρύψω ή να βάλω κάτω από το χαλί και ευθύνες του κρατικού μηχανισμού ιδιαίτερα σε θέματα συντονισμού που με τόσο σαφή και γενναίο τρόπο αναφέρθηκε σήμερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο σαφής τοποθέτηση από αυτή», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ερωτηθείς αν υπήρχε η δυνατότητα να επέμβει πιο γρήγορα η Αστυνομία και ο στρατός, ο υπουργός απάντησε: «Το διήμερο ήταν έξω στους δρόμους 7.000 αστυνομικοί και ανάμεσα τους 530 της Τροχαίας οι οποίοι βρίσκονταν συνεχώς εκεί έξω. Τη δε νύχτα κινητοποιήθηκε και η πλέον επίλεκτη μονάδα της αστυνομίας η ΕΚΑΜ η οποία έσωσε πολλές δεκάδες ανθρώπους, ορισμένους από αυτούς παιδιά και ανήμπορούς ανθρώπους τρίτης ηλικίας που τους μετέφεραν στην πλάτη τους για αρκετά χιλιόμετρα. Είναι εξαιρετικά άδικο να κάνει κανείς κριτική σε αυτή την υπηρεσία. Τα στοιχεία λένε ότι στις 3 η ώρα έκλεισε η Αττική Οδός και η Αστυνομία βρέθηκε στο συγκεκριμένο σημείο και όταν λεω αστυνομία για να απεγκλωβίσει γιατί υποτίθεται για δύο –τρεις ώρες η Αττική οδός προσπαθούσε εκείνη να κάνει απεγκλωβισμό των ανθρώπων. Μόλις ξεκαθαρίστηκε σε όλους μας ότι αυτό δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα κάναμε μια παν-κινητοποίηση, επενέβησαν οι δυνάμεις της αστυνομίας, ο στρατός, η Πυροσβεστική οι πάντες προκειμένου α απεγκλωβιστούν οι άνθρωποι από τη δύσκολη θέση που είχαν περιέλθει στην Αττική Οδό».

ΔΗΜ: Άρα μας λέτε ότι ο συντονισμός σε επίπεδο επέμβασης των αστυνομικών αρχών ήταν άρτιος

«Ήταν μια απολύτως έκτακτη συνθήκη και κατάσταση. Θέλω να ειμαι ειλικρινής δεν προβλεπόταν ότι θα συμβεί αυτό το πράγμα στην Αττική οδό γιατί οι πάντες διαβεβαίωναν στην Αττική Οδό ότι ο δρόμος θα μείνει ανοιχτός παρόλα αυτά μόλις έγινε αυτό που έγινε αμέσως κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός, πήγαν τα τμήματα της Αστυνομίας, πήγαν τα τμήματα του στρατού και έγινε η γνωστή επιχείρηση που έγινε. Δεν είναι ικανοποιητικό αυτό το αποτέλεσμα», διαμήνυσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

ΔΗΜ.: Ρωτώ αν ήταν έγκαιρη η παρέμβαση γιατί σε αυτό το κομμάτι δέχεστε κριτική εσείς

«Ήταν η ταχύτερη δυνατή», απάντησε σχετικά ο υπουργός.

ΔΗΜ.: Το ίδιο συνέβη και στις περιπτώσεις της Μεσογείων, της Κατεχάκης και των άλλων κεντρικών λεωφόρων;

«Η εικόνα που παρουσίασε το Λεκανοπέδιο της Αττικής στο οδικό του δίκτυο ήταν απαράδεκτη και ο καθένας θα πρέπει να αξιολογήσει τις ευθύνες συγκεκριμένων φορέων με βάση τις αρμοδιότητές τους. Δεν είμαι εγώ ο άνθρωπος που θα πω ''έφταιγε ο Α, ο Β, ο Β'', η δική μου ευθύνη είναι να καταθέτω τα δεδομένα που αφορούν το χαρτοφυλάκιο, τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας πάντοτε στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδίου αντιμετώπισης μιας τέτοιας έκτακτης κατάστασης που αυτό το σχέδιο προέρχεται από το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας», δήλωσε στη συνέχεια.

«Θέλω να λειτουργώ ως στρατιώτης αυτής της κυβέρνησης ασκώντας υπεύθυνα τα καθήκοντα μου, δεν θέλω να μιλώ για άλλους αλλά δέχομαι και παραδέχομαι ότι η κατάσταση του οδικού δικτύου σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής κατά τη διάρκεια της προχθεσινής μέρας ήταν απαράδεκτη, αυτή είναι η πραγματικότητα και ο καθένας θα πρέπει να δει τις ευθύνες ανάλογα με την αρμοδιότητά του, σε ποιον ανήκει κάθε τμήμα του οδικού δικτύου», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜ: Θα μπορούσε η Τροχαία να επέμβει στο κομμάτι του απεγκλωβισμού των αυτοκινήτων σε κάποιες περιπτώσεις ανοίγοντας διαφορετικές διόδους;

«Δεν υπήρχε κανένα τέτοιο περιθώριο διότι για 3-5 ώρες επιχειρήθηκε μέσα σε απίστευτη δυσκολία και θα πρόσθετα και με όχι και τόσο αποτελεσματικό τρόπο, καθαρές κουβέντες, να ανοιχτούν οι έξοδοι της Αττικής Οδού και αυτό δεν γινόταν γιατί ήταν κλειστοί οι δρόμοι έξω. Δηλαδή να σας το πω πρακτικά, έπρεπε να ανοίξεις την έξοδο της Πεντέλης, έπρεπε α ανοίξεις την έξοδο της Δουκίσσης Πλακεντίας, την έξοδο της Ανθούσας και αν άνοιγες απέξω ο δρόμος ήταν κλειστός γιατί θα μπορούσε η κυκλοφορία να γίνει και αυτό με πολύ μεγάλη δυσκολία μόνο με αλυσίδες αλλά τα οχήματα που ήταν εγκλωβισμένα στην Αττική Οδό δεν είχε κανένα τους αλυσίδες. Τι συζητάμε να κάνει η Τροχαία! Δεν μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτε άλλο», διευκρίνισε επιπρόσθετα ο υπουργός.

«Αυτό που έχει σημασία και πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι ο Πρωθυπουργός με ξεκάθαρο τρόπο αναφέρθηκε στο θέμα. Παίρνονται μια σειρά μέτρα τα οποία ανακουφίζουν τους ανθρώπους οι οποίοι καταταλαιπωρήθηκαν και δοκιμάστηκαν από αυτή την υπόθεση και πιστεύουμε ότι όλοι μας σε κυβερνητικό επίπεδο οφείλουμε να εργαστούμε ακόμα καλύτερα προκειμένου την επόμενη φορά που θα χρειαστεί ο συντονισμός να είναι πιο αποτελεσματικός. Και να προσθέσω και ο έλεγχος σε όλους αυτούς τους παραχωρησιούχους ακόμα πιο αποτελεσματικός γιατί από αυτό την πατήσαμε στην Αττική Οδό», κατέληξε.