«Οι θεσμοί και νόμοι της χώρας προβλέπουν συγκεκριμένους ελέγχους από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ακόμα και σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ακόμη, ο υπουργός διευκρίνισε ότι μπορεί να κάνει παρακολουθήσεις για λόγους βαρέως ποινικού εγκλήματος.

Ειδικότερα, ερωτηθείς αν υπάρχει νομικό πλαίσιο για να παρεμβαίνει η ΑΔΑΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε: «Υπάρχουν θεσμοί και νόμοι οι οποίοι διέπουν τις διαδικασίες ελέγχου και προβλέπουν συγκεκριμένους ελέγχους από την πλευρά της ΑΔΑΕ και οι νόμοι αυτοί τηρούνται απολύτως. Ξαφνικά εστράφη το ενδιαφέρον δημοσιογράφων και κοινής γνώμης γύρω από αυτό το θέμα αλλά αυτά είναι υπόθεση ρουτίνας, η ΑΔΑΕ οφείλει να κάνει και κάνει από καιρού εις καιρόν σχετικούς ελέγχους στις υπηρεσίες που πρέπει και της ΕΛΑΣ και οι έλεγχοι αυτοί είναι απολύτως καλοδεχούμενοι. Η Ελληνική Αστυνομία οφείλει να λειτουργεί, και λειτουργεί, με πιστή εφαρμογή των νόμων και αυτό γίνεται.

»Γινόταν και πριν από μήνες και πριν από χρόνο αλλά κανείς δεν έγραφε τίποτα γιατί είναι μια υπόθεση ρουτίνας. Η ΑΔΑΕ είναι η αρμόδια αρχή που αφορά τα επικοινωνίες και το απόρρητό τους οφείλει να ελέγχει με βάση τους νόμους και κάνει σχετικούς ελέγχους σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας που για λόγους καταπολέμησης του βαρέως ποινικού εγκλήματος και μόνο πρέπει να κανει κάποιες παρακολουθήσεις. Πολύ σωστά γίνονται αυτοί οι έλεγχοι, είναι καλοδεχούμενοι και αποδεικνύουν ότι στην Ελληνική Αστυνομία υπάρχει απόλυτη τήρηση της νομιμότητας».

Σε ό,τι αφορά την ΕΥΠ ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε πως ελήφθησαν νομοθετικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση.

Αναφορικά με τη συζήτηση για το απόρρητο, ο υπουργός ανέφερε: «Δεν μπορούμε να συζητάμε αενάως, ελήφθησαν νομοθετικές πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης για τη θεσμική θωράκιση της ΕΥΠ, αυτά βέβαια δεν αφορούν την Ελληνική Αστυνομία και το πλαίσιο δεν έχει αλλάξει και δεν χρειάζεται να αλλάξει. Η Αστυνομία έχει ως αποστολή την αντιμετώπιση του κοινού ποινικού εγκλήματος και πρέπει να το κάνει αποτελεσματικά, το κάνει αποτελεσματικά και θα συνεχίσει».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι τα σύνορα είναι απολύτως διασφαλισμένα, ενώ τόνισε πως η απειλή είναι υπαρκτή και κάθε νύχτα εκδηλώνεται στον ποταμό Έβρο.

Υπογράμμισε μάλιστα, πως μόνο τον Αύγουστο επιχείρησαν να εισέλθουν στη χώρα μας 40 χιλιάδες άνθρωποι που απετράπη λόγω των δυνάμεων που βρίσκονται στα σύνορα.

Σχετικά με την ανακοίνωση της ΜΚΟ «Human Rights 360°» και την «εσφαλμένη πεποίθηση», ότι η νησίδα στον Έβρο, όπου εντοπίστηκαν οι 38 πρόσφυγες βρισκόταν επί ελληνικού εδάφους ο υπουργός επισημαίνει πως ο κ. Τσίπρας οφείλει μία μεγάλη συγγνώμη - όχι στην κυβέρνηση αλλά στους ακρίτες μας και τους αστυνομικούς και όλη την προσπάθεια που κάνουν καθημερινά.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός είπε: «Καταρχήν να δούμε ποια είναι η κατάσταση και ποιο είναι το πρόβλημα γιατί πιστεύω ότι όλος ο ελληνικός λαός πρώτα απ’ όλα ενδιαφέρονται να έχουμε απολύτως διασφαλισμένα τα σύνορα μας διότι θυμάστε ότι το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του ’20 υπήρχε μια τεράστια επιθετικότητα και ασύμμετρη απειλή σε βάρος της πατρίδας μας αλλά θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτή η απειλή συνεχίζει και είναι υπαρκτή, εκδηλώνεται κάθε μέρα και κυρίως κάθε νύχτα στην ελληνοτουρκική μεθόριο, στα σύνορα μας που είναι και σύνορα της Ευρώπης και όλου του Δυτικού κόσμου. Μόνο τον Αύγουστο επιχείρησαν να μπουν 40 χιλιάδες άνθρωποι. Εμείς έχουμε τη δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία έχει την ευθύνη φύλαξης των συνόρων από κοινού με τον ελληνικό στρατό, κάποιες φόρες σε κοινές περιπολίες, και αν δεν είχαμε αυτή τη δύναμη στην Ελλάδα θα είχαν εισρεύσει εκατοντάδες χιλιαδες παράνομοι μετανάστες. Επειδή γνωρίζουν ότι είναι εκεί η Αστυνομία και κάνει τη δουλειά της, με την παρουσία της και μόνο αποτρέπει τους παράνομους μετανάστες να μπουν, οι γείτονες μας έχουν οργανώσει ένα γαϊτανάκι όπου επιχειρούν αφού τους φέρνει η στρατοχωροφυλακή μέχρι τις όχθες του Έβρου στη συνέχεια να τους παίρνουν οι γνωστοί και λαθρέμποροι της ελπίδας και της εργαλειοποίησης αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων, να τους πηγαίνουν στις νησίδες του Έβρου που το καλοκαίρι αυξάνονται καθώς το βάθος στις όχθες είναι πάρα πολύ μικρό και εκεί να λεει η Τουρκία «ελάτε πάρτε τους». Και συνεργάζονται στην πραγματικότητα σε αυτή την αποστολή διάφορες ΜΚΟ, δικηγόροι, δημοσιογράφοι οι οποίοι προσφεύγουν σε δικαστήρια με ψέματα τις περισσότερες φορές και στη συγκεκριμένη περίπτωση η οποία εξελίχθηκε επί 25 ημέρες με τη γνωστή ιστορία των 38 λέγοντας ωμά ψέματα, στα οποία θέλω να ειμαι απολύτως ξεκάθαρος πρωτοστάτησε η αξιωματική αντιπολίτευση, πρωτοστάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρωτοστάτησε και ο ίδιος ο αρχηγός ο κ. Τσίπρας. Τώρα που η ΜΚΟ αναγνώρισε το λάθος της εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πιει το αμίλητο νερό, δεν βλέπω να ανοίγουν το στόμα τους και να λένε κουβέντα και επειδή ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας περιμένω μέχρι και την Κυριακή το μεσημέρι που έχει την συνέντευξη Τύπου, να ζητήσει συγνώμη για τα ωμά ψέματα που είπε για το συγκεκριμένο περιστατικό και τις βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος της κυβέρνησης αλλά και σε βάρος της ελληνικής αστυνομίας, του ελληνικού στρατού αλλά και σε βάρος των ακριτών μας στον Έβρο. Περιμένω από τον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγνώμη και περιμένω κάποιος δημοσιογράφος την Κυριακή να τον ρωτήσει, να επιτρέψουν σε κάποιο δημοσιογράφο να κάνει αυτή την ερώτηση στον κ.Τσίπρα».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι κρύβεται κάτι άλλο πίσω από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο περιστατικό, ο υπουργός ανέφερε: «Περιμένω από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγνώμη γιατι όταν πλέον έχεις όλα τα δεδομένα, όταν έχεις τις επίσημες αρχές να επιδεικνύουν την επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού ότι εκεί είναι τουρκικό έδαφος και συνεπώς δεν μπορεί η Ελληνική Αστυνομία να επιχειρήσει διότι θα δημιουργηθεί επεισόδιο, θα δημιουργηθεί σοβαρότατο πρόβλημα για την πατρίδα μας και όταν αυτός που προκάλεσε όλη αυτή την ιστορία, η συγκεκριμένη ΜΚΟ, αναγνωρίζει το λάθος περιμένεις από αυτόν που διετέλεσε 4 χρόνια πρωθυπουργός της Ελλάδος και σήμερα είναι αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αναγνωρίζει το λάθος προκειμένου να μην μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για κάτι άλλο. Για αυτό επιμένω και ζητώ από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη. Να ζητήσει συγνώμη όχι από την κυβέρνηση γιατί καταλαβαίνω οτι αυτό δεν θα το κάνει, να ζητήσει συγνώμη από την Ελληνική Αστυνομία, από τους στρατιώτες μας και από τους ακρίτες του Έβρου».

Για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ο υπουργός ανέφερε πως θα συμβάλει στην ασφάλεια των Πανεπιστημίων και τα μέλη της θα διαφυλάξουν τις συνταγματικές ελευθερίες και θα βάλουν τέλος στην παραβατικότητα.

«Είναι νόμος του κράτους 1,5 χρόνο, και σε αυτό το θέμα πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική. Καταρχήν υπάρχει πρόβλημα ή μήπως κάποιος εφήυρε ένα πρόβλημα για να κάνει κάτι; Υπάρχει πρόβλημα δυστυχώς σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια και σε συγκεκριμένους πανεπιστημιακούς χώρους. Τα παιδιά που υπηρετούν στην πανεπιστημιακή Αστυνομία είναι επιστήμονες όλοι, είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίου, έχουν πάει να φυλάξουν τις εγκαταστάσεις και τους χθεσινούς συναδέλφους τους και καθηγητές τους και τους εργαζόμενους των πανεπιστημίων. Είμαστε όλοι μαζί υπέρ της επίλυσης του προβλήματος ασφαλείας στα πανεπιστήμια. Εχθρός και αντίπαλός μας είναι το εμπόριο ναρκωτικών, το παρεμπόριο, οι βιαιοπραγίες οτιδήποτε συνιστά σημαντική παραβατικότητα και εγκληματικότητα που εκδηλώνεται ιδιαίτερα στα campus και σε χώρους οι οποίοι είναι αφύλακτοι. Δεν είναι ενδιαφέροντος της πανεπιστημιακής αστυνομίας τι γίνεται στις αίθουσες, ποιες είναι οι κοινωνικές σχέσεις των παιδιών μας, ποιες ειναι οι πολιτικές τους αντιλήψεις, η πολιτική δραστηριότητα. Οι ΟΠΠΙ είναι εκεί για να φυλάξουν τις συνταγματικές ελευθερίες, να βάλουν τέλος στην παραβατικότητα και στην εγκληματικότητα που έχει υπάρξει. Για αυτό το λόγο υπάρχουν σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια, δεν είναι στο σύνολο της χώρας».

Ανέφερε πως η Πανεπιστημιακή αστυνομία υπάρχει σε τέσσερα πανεπιστήμια, όπου έχουν ξεκινήσει τις περιπολίες τους μαζί με άλλες δυνάμεις της αστυνομίας. «Η συζήτηση αυτή τη στιγμή αφορά 4 πανεπιστημιακούς χώρους όπου ήδη έχουν ξεκινήσει τα περιπολίες τους μαζί και με άλλες δυνάμεις της Αστυνομίας γιατί όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις στον ανοιχτό χώρο του campus της πανεπιστημιούπολης και της πολυτεχνιούπολης την παραβατικότητα, το εμπόριο ναρκωτικών κλπ θα πρέπει να συνοδεύονται και από άλλες δυνάμεις. Αυτό γίνεται και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται και πιστεύω ότι πολύ σύντομα όλοι θα αντιληφτούν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε για αντιδράσεις, ούτε για διαμαρτυρίες είναι ένα τμήμα της καθημερινότητας, θα συμβάλουν στην ασφάλεια των πανεπιστημίων. Υπάρχει συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές. Οι πρυτανικές αρχές είναι σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία ως οφείλουν από το νόμο γιατί ο νόμος ορίζει ότι την ευθύνη των σχεδίων ασφαλείας των πανεπιστημίων, και η αστυνομία κινείται βάσει των σχεδίων των πανεπιστημίων, την ευθύνη αυτή έχουν οι πρυτάνεις άρα και εκ του νόμου υπάρχει συνεργασία και στην πραγματικότητα υπάρχει συνεργασία και είναι αναγκαία αυτή η συνεργασία. Να προσθέσω ότι εάν στους φοιτητές υπήρχαν όργανα εκπροσωπήσεις των φοιτητών θα υπήρχε και πλήρης συνεργασία και με τους φοιτητές διότι οι φοιτητές είναι οι πρώτοι που θέλουν την ασφάλεια τους και είναι οι πρώτοι που θα είναι ωφελημένοι γιατί θα είναι και θα νιώθουν ασφαλείς μέσα στο πανεπιστήμιο, δυστυχώς όμως η κατάσταση είναι τέτοια που οι φοιτητές δεν έχουν κάποια μορφή εκπροσώπησης με αποτέλεσμα να συζητάμε τώρα για τις αντιδράσεις ακραίων ιδεοληπτικών περιθωριακών ομάδων».

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε: «Εργαζόμαστε συστηματικά και μεθοδικά για την ενίσχυση της παρουσίας της Αστυνομίας ιδιαίτερα στις γειτονιές του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Καθημερινά επιχειρούν στους δρόμους πάνω από 2.500 αστυνομικοί και η απόφασή μας είναι όλοι οι νέοι αστυνομικοί που θα βγουν από τη σχολή της Αστυνομίας σε λίγες μέρες όλοι να διατεθούν στις δυνάμεις της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Αθηνών προκειμένου να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την παρουσία των αστυνομικών. Ικανοποιημένοι είμαστε όταν βλέπουμε κάθε ημέρα να ενισχύεται αυτή η παρουσία και να γίνεται πιο αποτελεσματική και γι’ αυτό δεν πρόκειται να πάψουμε να εργαζόμαστε γιατί εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Έχουν γίνει βήματα αλλά εμείς θέλουμε να γίνουν και άλλα για να νιώθουν όλοι οι πολίτες ασφαλείς».

Τέλος, αναφερόμενος στην επίθεση στο πολιτικό του γραφείο, είπε: «Ελπίζω τα επόμενα βράδια αυτοί οι θρασύδειλοι που το έκαναν να έχουν να κάνουν κάτι καλύτερο στη ζωή τους. Αν είναι δυνατόν να πτοείται κανείς από τέτοιου είδους επιθέσεις».