polakis_tsiodras
Πολιτική

Novartis: Δημοσιοποίηση της πράξης αρχειοθέτησης για τους Γεωργιάδη - Αβραμόπουλο ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία Πολάκη - Δεν υπογράφουν ιστορικά στελέχη

Επίδειξη δύναμης από τον Χανιώτη βουλευτή με τη συγκέντρωση 49 υπογραφών

Αίτημα κατάθεσης εγγράφων ζήτησαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αιτούμενοι να κατατεθεί η πράξη αρχειοθέτησης των δικογραφιών για την υπόθεση Novartis, αναφορικά με τους Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Το αίτημα στον Κώστα Τσιάρα κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Παύλου Πολάκη, ενώ μεταξύ των υπολοιπών 48 βουλευτών που υπογράφουν το αίτημα είναι και η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.

Οι βουλευτές στο κείμενό τους τονίζουν ότι η δημοσιοποίηση της επιβάλλεται, τόσο από την ανάγκη διαφάνειας του πολιτικού βίου της χώρας, ενώ φαίνεται πως η στόχευση του Παύλου Πολάκη είναι η επίδειξη ισχύος, μετά και από το θερμό επεισόδιο που είχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Άλλωστε, η αρχή του καυγά έγινε όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πλησίασε του υπουργό Ανάπτυξης λέγοντας «την Τρίτη θα έρθω να μιλήσω για τον αναπτυξιακό για την Novartis να φοράς τσίγκινο σωβρακάκι», ενώ στη συνέχεια ο Παύλος Πολάκης ανέφερε σχετικά με την υπόθεση της Novartis ότι όπως μπήκε στο αρχείο, η υπόθεση, έτσι μπορεί και να ανασυρθεί.

Για όσους γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αξιοσημείωτη είναι η αποχή των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ από το αίτημα που υπογράφει πρώτος ο Παύλος Πολάκης. Ειδικότερα, βαρύνοντα στελέχη του κόμματος όπως οι κκ Τσακαλώτος, Φίλης, Σκουρλέτης, Βίτσας που βρίσκονται κάτω από την «Ομπρέλα» δεν στηρίζουν με την υπογραφή τους την πρωτοβουλία του Πολάκη. 

Το αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον Κώστα Τσιάρα

Αίτηση κατάθεσης εγγράφων

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Θέμα: «Κατάθεση της πράξης αρχειοθέτησης των κυρίων Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και εκτενείς αναφορές στα ΜΜΕ, την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από πέντε σχεδόν έτη ερευνών, τέθηκαν στο αρχείο οι δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί σε βάρος του υπουργού Ανάπτυξης και πρώην Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του πρώην Eπιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρώην Υπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου για το σκάνδαλο της NOVARTIS. Τόσο τα ΜΜΕ, όσο και ο κ. Γεωργιάδης στις επανειλημμένες δηλώσεις του, αναφέρουν και επικαλούνται μεμονωμένα και επιλεκτικά αποσπάσματα της Πράξης Αρχειοθέτησης, χωρίς ποτέ αυτή να έχει δημοσιοποιηθεί κατά το πλήρες κείμενό της.

Επειδή η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της χώρας, με διεθνείς προεκτάσεις, για το οποίο η εμπλεκόμενη εταιρεία υποχρεώθηκε να καταβάλει ως πρόστιμο ποσό εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στις αρμόδιες αρχές των Η.Π.Α.

Επειδή η ως άνω Πράξη Αρχειοθέτησης αφορά σε δημόσια πολιτικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ασκήσει ή/και εξακολουθούν να ασκούν υπουργικά καθήκοντα.

Επειδή επιβάλλεται, τόσο από την ανάγκη διαφάνειας του πολιτικού βίου της χώρας, όσο και από το δικαιολογημένο ενδιαφέρον πλήρους ενημέρωσης των πολιτών, να δημοσιοποιηθεί το πλήρες κείμενο και σκεπτικό της ως άνω Πράξης.

Αιτούμαστε όπως ο κ. Υπουργός καταθέσει στη Βουλή την Πράξη Αρχειοθέτησης της δικογραφίας που αφορά στους κ.κ. Γεωργιάδη και Αβραμόπουλο.

Οι Αιτούντες Βουλευτές

Πολάκης Παύλος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σια)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Βέττα Καλλιόπη
Γεροβασίλη Όλγα
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Νατάσσα
Γκιόλας Γιάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξανθός Ανδρέας
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παππάς Νικόλαος
Πούλου Παναγιού
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γιώργος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία