Η πανδημία είναι μια υγειονομική κρίση, με όλα τα αρνητικά που δημιουργεί. Οι κρίσεις όμως ιστορικά πάντα γεννούν και ευκαιρίες. Είναι φανερό ότι η ζωή μας έγινε πιο δύσκολη σχεδόν σε όλους του τομείς της, ωστόσο φαίνεται πως η κατάσταση που ζούμε αποτέλεσε την αφετηρία για ευκαιρίες σε μια σειρά από τομείς. Έχοντας ξεκινήσει και ολοκληρωθεί εν μέσω της πανδημίας μεταρρυθμίσεις, που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια, έχει ήδη τεθεί το πλαίσιο μιας νέας εποχής, που δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

Αν και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έφεραν τους ανθρώπους πιο μακριά οι υπηρεσίες του κράτους την ίδια περίοδο ήρθαν πιο κοντά στον πολίτη.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, άλλαξέ την καθημερινότητα των πολιτών κάνοντας τη ζωή τους πιο εύκολη, όχι μόνο κατά την πανδημία, όπως λόγου χάρη με το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας, αλλά και στη μετέπειτα εποχή, όπου ο πολίτης θα διεκπεραιώνει σχεδόν οποιοδήποτε αίτημά του ηλεκτρονικά. Ήδη το επόμενο διάστημα θα έχουμε επέκταση της υπηρεσίας ταυτοπροσωπίας με την εισαγωγή του διπλώματος οδήγησης και της ταυτότητας στο Wallet ενώ το gov.gr έγινε μέρος της ζωής μέσα σε μόλις ένα χρόνο, με εκατομμύρια συναλλαγές να γίνονται κάθε μέρα.

Το ίδιο διάστημα, εν μέσω πανδημίας, έγιναν άλματα και στην εκπαίδευση. Μαθητές και Φοιτητές δεν έμειναν ποτέ πίσω στη μόρφωση, χάρη στην τεχνολογία και την τηλεκπαίδευση που επέτρεψε τη διενέργεια μαθημάτων εξ αποστάσεως. Ενώ το υπουργείο παιδείας προχωράει στην προμήθεια Voucher στους εκπαιδευτικούς για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού που θα συμβάλει περεταίρω στον ψηφιακό μετασχηματισμό του εκπαιδευτικού τομέα με μια σειρά επενδύσεων. Οι εκπαιδευτικοί θα αξιοποιούν επιπλέον υλικό, θα επικοινωνούν με τους γονείς ψηφιακά, ενώ ήδη επιμορφώνονται 166.500 σε διάφορες ειδικότητες. Όλα αυτά θα φέρουν πιο γρήγορα τον αναγκαίο μετασχηματισμό στην παιδεία με την αναβάθμιση των συνδέσεων, τα δια-δραστικά συστήματα μάθησης, τα ψηφιακά εργαλεία για μαθητές με αναπηρία και την εγκατάσταση εργαστηρίων ρομποτικής και STEM.

Ο τομέας της Υγείας μέσα στην πανδημία ενισχύθηκε σε βαθμό που είχε να γίνει δεκαετίες. Χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές προσλήφθηκαν, ενώ οι ΜΕΘ σχεδόν διπλασιάστηκαν. Επιπλέον ανακοινώθηκαν 4.000 προσλήψεις νέων νοσηλευτών το αμέσως επόμενο διάστημα. Βεβαίως στον ευαίσθητο τομέα της υγεία χρειάζονται ακόμα πολλά, αλλά σίγουρα όταν υποχωρήσει η πίεση της πανδημίας τα πράγματα θα είναι καλύτερα απ’ ότι ήταν πριν την έλευση της.  

Και ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μειώσει πάνω από 15 φορολογικούς συντελεστές όπως είναι και ο ΕΝΦΙΑ, κάτι που ακουμπάει σε όλους του πολίτες. Σε πολλές περιπτώσεις τα νοικοκυριά, μέσα από τις μειώσεις φόρων και τα μέτρα στήριξης, ενίσχυσαν το εισόδημά τους. Από την άλλη μια σειρά από παγκόσμιους κολοσσούς επενδύουν στη χώρα δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης.

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα θετικά που θα μείνουν και όταν – με το καλό – η πανδημία φύγει.

Βέβαια υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι όπως είναι το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια – για το οποίο δίνεται ήδη γενναία επιδότηση – και στα προϊόντα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, όμως δεν μπορούμε να μην βλέπουμε τα θετικά που έγιναν αυτά τα 2 δύσκολα χρόνια. Αυτά τα θετικά οφείλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε για την μετά COVID εποχή, όταν για την χώρα μας θα είναι μια μοναδική ευκαιρία να φύγει μπροστά.

Αν παλέψουμε όλοι μαζί, μακριά από αγκυλώσεις του παρελθόντος, είμαι σίγουρος ότι το 2030 θα ζούμε σε μια άλλη Ελλάδα, με ανάπτυξη και ίσες ευκαιρίες για όλους. Ας μην αφήσουμε κ’ αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη.

*Ο Γιώργος Βρεττάκος είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και Πολιτευτής της ΝΔ στη Β' Πειραιά