Στην παλιά, γνωστή τακτική του ακτιβισµού και των έντονων πολιτικών αντιπαράθεσαν επιστρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας πίσω του το προφίλ του κεντροαριστερού κόµµατος που απευθύνεται στον µεσαίο χώρο.

Η εµφάνιση και η οµιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, προκάλεσε αίσθηση στους πολιτικούς του αντιπάλους, καθώς όλοι κατάλαβαν ότι η επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτική ζωή του τόπου τους επόµενους µήνες να κινηθεί στους ρυθµούς του «σκληρού ροκ».

Σε αυτούς τους ρυθµούς, άλλωστε, κινήθηκαν όλα τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στην τριήµερη συζήτηση, αφήνοντας πίσω τις εσωκοµµατικές διαφωνίες τους. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι τους αντιπολιτευτικούς τόνους ανέβασε πρώτος απ’ όλους ο Πάνος Σκουρλέτης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επιτιθέµενος σε όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Σύµφωνα µε πληροφορίες από την Κουµουνδούρου, ο επικεφαλής της αξιωµατικής αντιπολίτευσης µαζί µε τους συνεργάτες του, στις συσκέψεις που έκαναν, προκειµένου να καταλάβουν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει δηµοσκοπική ακινησία, κατέληξαν στο συµπέρασµα ότι το κόµµα τους θα πρέπει να αλλάξει τακτική, ακολουθώντας έναν πιο δυναµικό δρόµο σε παρεµβάσεις, ρητορική και πρακτική.

Πέρα από τα θέματα της πανδημίας και της κακοκαιρίας, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ακρίβειας
Σύµφωνα µε στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, την πόρτα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες άνοιξε διάπλατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν, στην οµιλία του στη Βουλή, απέφυγε να απαντήσει για τον χρόνο των εκλογών. Με δεδοµένο, µάλιστα, ότι η πρόταση δυσπιστίας είχε αυτό το περιεχόµενο, αφού ερχόταν ως συνέχεια στο αίτηµα του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές, στην Κουµουνδούρου θεωρούν ότι µέχρι και το φθινόπωρο θα έχουν «στηθεί οι κάλπες».

Υποστηρίζουν, µάλιστα, ότι η εξαγγελία για µείωση του ΕΝΦΙΑ εντάσσεται σε αυτήν τη λογική. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιµένουν ότι, πέρα από τα θέµατα της πανδηµίας και της κακοκαιρίας, που φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει ιδιαιτέρα την εικόνα του κυβερνώντος κόµµατος στις µετρήσεις, καθοριστικό ρόλο θα παίξει το θέµα της ακρίβειας, το οποίο θα καθορίσει τις ζωές των πολιτών το επόµενο διάστηµα. «Καλός ο Φουρθιώτης, για να κάνουµε θόρυβο», λένε τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», «οι κυβερνήσεις, ωστόσο, πέφτουν µόνο από την οικονοµία», τονίζουν και συµπληρώνουν: «Από το τι έχει ο καθένας στην τσέπη του και από το εάν µπορεί να αντιµετωπίσει την καθηµερινότητα. Καθώς η κατάσταση στην οικονοµία θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί, επικαλούµενος εθνικό λόγο, να στήσει κάλπες».

Η άνοδος του Κινήματος Αλλαγής

Η αλλαγή στάσης του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης έχει να κάνει, φυσικά, και µε το ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς στην πραγµατικότητα απευθύνονται στο ίδιο ακροατήριο. Στον αντίποδα, δηλαδή, της απόλυτης ουδετερότητας που κρατάει ο Νίκος Ανδρουλάκης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να κάνουν αισθητή την αντιπολιτευτική τακτική τους, στοχεύοντας στο «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ», εξ ου και το ζιβάγκο του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει την προβολή του ΚΙΝ.ΑΛ. µε κάθε τρόπο, προκειµένου να κόψει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ερµηνεύουν, µάλιστα, τις επιθέσεις που κάνει ο πρωθυπουργός προς τη Χαριλάου Τρικούπη ως επικοινωνιακό σχέδιο, προκειµένου να εµφανίσει ισότιµο συνοµιλητή τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο τελευταίος λόγος που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εµφανίζεται τόσο επιθετικός έχει να κάνει προφανώς µε τα εσωκοµµατικά θέµατα, τα οποία τη συγκεκριµένη στιγµή και ενόψει του συνεδρίου -που θα γίνει στα µέσα Απριλίου- βρίσκονται στο αποκορύφωµα της αντιπαράθεσης. Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του προέδρου και των µελών της Κ.Ε. από τη βάση έφεραν µεγάλες και δηµόσιες διαφωνίες από τα στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης.

Η αλλαγή της ατζέντας, λοιπόν, µε τη «στοχοποίηση» της κυβέρνησης ενόψει των σεναρίων για πρόωρες εκλογές προφανώς λειτουργεί κατευναστικά προς όλες τις πλευρές. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι την περασµένη ∆ευτέρα το πρωί, σε σύσκεψη που έγινε για το συνέδριο, στελέχη όλων των τάσεων τοποθετήθηκαν µε ενωτική διάθεση. «Μη δραµατοποιούµε τα πράγµατα και τις καταστάσεις µόνοι µας σε ό,τι αφορά το συνέδριο, δηµιουργώντας µια εικόνα µπάχαλου», ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης, ενώ από την άλλη συνεργάτες του προέδρου τόνισαν ότι «ο εχθρός είναι απέναντι και όχι µέσα στο κόµµα». Φυσικά, τα προβλήµατα ενόψει του συνεδρίου παραµένουν άλυτα, αν και κάποιοι από την εσωκοµµατική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι, στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα βήµα πίσω σε ό,τι αφορά την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, τότε όλη η ιστορία θα είχε άλλη δυναµική.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 5/2