Συνέδριο επισφράγισης της κυριαρχίας του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που την Πέμπτη το απόγευμα ανοίγει τις πύλες του για να υποδεχτεί τους περίπου 5700 συνέδρους που θα πάρουν μέρος σε αυτό.

Κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου είναι «Νέα αρχή, πολιτική αλλαγή», καθώς στην Κουμουνδούρου ήδη κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς ανεξάρτητα από το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Η προσυνεδριακή περίοδος χαρακτηρίστηκε στον απόλυτο βαθμό από την αντιπαράθεση μεταξύ «Προεδρικών» και «Ομπρέλας» για το ζήτημα του τρόπου εκλογής του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Εν προκειμένω, το χαρτί που είχε στα χέρια του ο κ. Τσίπρας και το οποίο έριξε αιφνιδιαστικά στο κομματικό τραπέζι πριν από περίπου δυο μήνες, ζητώντας τόσο ο πρόεδρος όσο και η Κεντρική Επιτροπή να εκλέγονται από τη βάση και όχι από το συνέδριο.

Η πρόταση του κ. Τσίπρα αναμένεται να επικυρωθεί με συντριπτικά ποσοστά από το σώμα, με την πλευρά των Προεδρικών να υπολογίζει ότι θα συγκεντρώσει σχεδόν 80% και η εσωκομματική αντιπολίτευση περίπου 70%. Ούτως ή άλλως, τα νούμερα αυτά επιβεβαιώνουν την κυριαρχία του κ. Τσίπρα στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Απλώς η τελική μάχη δεν θα γίνει στο συνέδριο, το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει πριν καν αρχίσει, αλλά στις 15 Μαΐου όταν και θα πραγματοποιηθεί η εκλογή από τη βάση. Αυτό είναι και το πραγματικό στοίχημα για τον κ. Τσίπρα αναφορικά με τον αριθμό που θα προσέλθει για να ψηφίσει, με τις περισσότερες εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός θα είναι κάτω από 100χιλιάδες. Εκ των πραγμάτων, δε, θα γίνουν αρνητικοί συνειρμοί για τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις αντίστοιχες 270χιλιάδες που πήγαν και ψήφισαν για την εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ. Το τελευταίο είναι κάτι που επισήμαναν έμπειρα στελέχη της αριστεράς, όπως ο Μιχάλης Σαμπατακάκης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με τον τελευταίο να μιλάει(ΝΕΑ) ακόμα και για αυτογκόλ.

Η Κεντρική Επιτροπή

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη σειρά εκλογής των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Το προφανές ερώτημα είναι αν ο Παύλος Πολάκης θα εκλεγεί πανηγυρικά πρώτος, όπως πολλοί στην Κουμουνδούρου εκτιμούν. Σε κάθε περίπτωση, μάχη για τις πρώτες θέσεις εκλογής, εκτός του αψύ Σφακιανού, θα δώσουν στελέχη όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, η Ρένα Δούρου, ο Νίκος Παππάς, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Νίκος Βούτσης, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης κ.α.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι για την Κεντρική Επιτροπή θα έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι γράφτηκαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ως τις 21 Μαρτίου, ενώ αντιθέτως για τον πρόεδρο δεν υπάρχει αυτή η ρήτρα και όποιος/α προσέρχεται θα μπορεί να ψηφίζει.