Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, αναμένεται να επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα την Αθήνα, σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επίσκεψη, αφού θα προηγηθεί αυτής στην Τουρκία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Ισαάκ Χέρτζογκ θα βρεθεί στην Ελλάδα στις 24 Φεβρουαρίου και θα έχει συνολικά τέσσερις συναντήσεις κατά την παραμονή του στην Αθήνα.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος αναμένεται να βρεθεί με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Jerusalem Post, ο Ισαάκ Χέρτζογκ θα βρεθεί και στην Κύπρο και την Λευκωσία πριν φθάσει στην Αθήνα.

Η άφιξη του Ισραηλινού προέδρου στην Ελλάδα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού γίνεται «εμβόλιμη» σε αυτήν που θα πραγματοποιήσει στις 9 Μαρτίου στην Τουρκία όπου και θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε προαναγγείλει την εν λόγω επίσκεψη, στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών. Στόχος της Άγκυρας είναι να συζητήσει την κατασκευής αγωγού για τη μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και δεξί χέρι του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ θα μεταβούν στην Ιερουσαλήμ, ενώ θα επισκεφθούν επίσης τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Σημειώνεται πως το Ισραήλ και η Τουρκία είχαν απελάσει τους πρεσβευτές τους το 2018 και οι σχέσεις παρέμειναν τεταμένες, αλλά η Άγκυρα από τότε επιχειρεί συστηματικά προκειμένου να επιδιορθώσει τις «πληγές» σε μια επίθεση γοητείας που έχει ξεκινήσει από το 2020.