Όλο και πληθαίνουν οι φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ που τίθενται κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος με συνέντευξή του στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», «έσταξε δηλητήριο» για τον ίδιο του τον πρόεδρο, τον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας τον ως «τακτικιστή και ανασφαλή».

Συγκεκριμένα, στην συνέντευξη που έδωσε αναφέρει ότι «έχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται», και συμπληρώνει: «Και σε ένα πράγμα που είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι στην επιλογή συμβούλων. Για να είμαι όμως δίκαιος αυτό το λέει και ο ίδιος».

Μάλιστα στην ερώτηση για το αν τον επηρέασε η αίγλη της εξουσίας κατά την υπουργική του θητεία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δίνει μια απάντηση που αν μη τι άλλο ιντριγκάρει εσωκομματικά καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως αιχμή για τις σπουδές του Αλέξη Τσίπρα σε πολυκλαδικό λύκειο των Αμπελοκήπτων και στο πολυτεχνείο της Πάτρας σε συνδυασμό με τα περί ανασφάλειας που του χρέωσε στην προηγούμενη απάντηση.

Λέει λοιπόν ο κ. Τσακαλώτος: «Λιγότερο από άλλους (σ.σ. τον επηρέασε η αίγλη της υπουργικής καρέκλας). Δεν σημαίνει ότι είμαι καλύτερος άνθρωπος αλλά αν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθυηκε το 1500, σε ένα κολέγιο στην Οξφόρδη που ιδρύθηκε το 1341 δεν έχεις ανασφάλεια. Έχεις μια «αστική αυτοπεποίθηση». Δεν το λέω με υπεροψία. Το αντίθετο. Η Αριστερά θα ήθελε όλοι οι άνθρωποι να έχουν αυτοπεποίθηση και τα εφόδια για να την αποκτήσουν».

Πάντως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν παραλείπει να αφήσει ακόμα μια μπηχτή κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για έλλειψη συλλογικότητας και δημοκρατίας δια της πλαγίας λέγοντας ότι «μπροστά στο Βαρουφάκη ο Τσίπρας είναι υπόδειγμα συλλογικότητας και δημοκρατίας».

«Πυρ ομαδόν» από τους «προεδρικούς»

Από το Documento και τον Κώστα Βαξεβάνη ξεκίνησε το μέτωπο της αντεπίθεσης για τα όσα εκστόμισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. 

Με βαρύτατους χαρακτηρισμούς και τίτλο «Η αστική αυτοπεποίθηση και η ειλικρίνεια του Τσακαλώτου» , ο δημοσιογράφος υπαινίχθηκε ανήθικες κινήσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, ενώ παράλληλα, για ακόμα μια φορά, ύψωσε ασπίδα προστασίας στον Παύλο Πολάκη.

Φυσικά, από τα πυρά του Βαξεβάνη δεν γλίτωσε ούτε η κυβέρνηση. «Το ανήθικο που έκανε ο πρώην υπουργός του Τσίπρα, είναι κυρίως η σύγκριση των όποιων κακών επιλογών του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, με τον εσμό των εγκληματιών του λευκού πολιτικού κολάρου που καταστρέφουν τη χώρα με τις εντολές Μητσοτάκη», έγραψε χαρακτηριστικά ο Κώστας Βαξεβάνης, αναφερόμενος στην συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην «Καθημερινή».

«Παρεκτροπή»

«Η κίνηση του Τσακαλώτου, δεν αποτελεί παρεκτροπή από κάποιου είδους πολιτική ορθότητα, αλλά εκτροπή από την ηθική. Αν δεν σου αρέσει ο αρχηγός του κόμματος, το λες ξεκάθαρα και δεν παράγεις χαρακτηρισμούς με διάθεση  δήθεν χαριτωμένης κριτικής», σημείωσε ο δημοσιογράφος στη συνέχεια.

«Διαφοροποιημένος»

Ακολούθως, ο Βαξεβάνης συνέκρινε τον Τσακαλώτο με τον «αψύ Κρητικό» του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Πολάκης θυμίζει πως προέρχεται από τα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας και γι αυτό αισθάνεται την ανάγκη να το δηλώνει ως επιπλέον απόδειξη πως την υπηρετεί. Ο Τσακαλώτος θυμίζει την δική του καταγωγή και τα παράγωγά της, ως τεκμήριο όσων πρεσβεύει. Είναι ένας λόρδος της Αριστεράς, διαφοροποιημένος από την ανασφαλή μάζα η οποία δεν έχει το προνόμιο της αστικής αυτοπεποίθησης», τόνισε με νόημα.

Φαίνεται ότι τα «τσεκούρια» του εμφυλίου ξεθάφτηκαν στην Κουμουνδούρου ενόψει του Συνεδρίου και αναμένονται επικές «μάχες» στη συνέχεια.

Καρανίκας: Απότοκο της αριστοκρατικής αντίληψης η δήλωσή του 

Tην ίδια στιγμή, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας, εξαπέλυσε μέσω Facebook, επίθεση σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών και μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για αριστοκρατικές αντιλήψεις.

«Διάβασα την άποψη του σ. Τσακαλώτου για την αυτοπεποίθηση. Με απασχολεί, γιατί αυτή η άποψη κρύβει μια προσπάθεια να προσβάλει - μάταια στην προκειμένη -  και φανερώνει υπεροψία που μετατρέπεται σε πολιτική. Κατά τα άλλα αυτή η δήλωση είναι απότοκο της αριστοκρατικής αντίληψης για την αυτοπεποίθηση. Εμείς οι αριστεροί και οι αριστερές δεν αντλούμε αυτοπεποίθηση από την μεταλαμπάδευση της οποιασδήποτε αξιακής και κληρονομικής καταγωγής ενός οποιουδήποτε ιδρύματος, ούτε από την κοινωνική μας τάξη και ειδικά από την κληρονομικότητα. Κατακτούμε τον εαυτό μας με προσωπικό αγώνα και η γνώση-αποδοχή του εαυτού μας μαζί με την  συντροφικότητα του συλλογικού, είναι αρκετά για να έχουμε την αυτοπεποίθηση που δεν μετατρέπεται σε αλαζονεία και υπεροψίαΌσο για τον νεοφιλελευθερισμό σύντροφοι και συντρόφισσες, δημιουργεί τόση ανισότητα που δυσκολεύει την κινητικότητα και όχι το αντίθετο όπως διαβάσαμε από τον σύντροφο απόφοιτο του ιδρύματος που υπάρχει από το 1500....και σας το λέω εγώ που είμαι απόφοιτος του δημόσιου ΤΕΙ που υπάρχει από το 1985, αλλά έχω μελετήσει τον Μαρξ, γνωρίζω υλισμό, διαλεκτική και νεοφιλελευθερισμό. καλή βδομάδα», έγραψε στην ανάρτησή του.



«Πυρά» και από Βερναρδάκη

Μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε από Κώστα Βαξεβάνη και Νίκο Καρανίκα, ήρθε και η ώρα ενός αρκετά κοντινού ανθρώπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, του Χριστόφορου Βερναρδάκη να εκτοξεύσει τα δικά του «πυρά». 

«Το ανήθικο που έκανε ο πρώην υπουργός του Τσίπρα, είναι κυρίως η σύγκριση των όποιων κακών επιλογών του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, με τον εσμό των εγκληματιών του λευκού πολιτικού κολάρου που καταστρέφουν τη χώρα με τις εντολές Μητσοτάκη», έγραψε χαρακτηριστικά ο Κώστας Βαξεβάνης, αναφερόμενος στην συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην «Καθημερινή», ενώ μέσω «ποσταρίσματος» στο facebook, ο Καρανίκας επιτέθηκε απέναντί του (δείτε εδώ:«Εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ: «Βέλη» από Καρανίκα κατά Τσακαλώτου για την «ανασφάλεια» του Τσίπρα).

«O "ατομικός διανοούμενος" πολλές φορές διακατέχεται από ναρκισσισμό, αυτοαναφορικότητα κι αναζήτηση "αυτοπεποίθησης". Ο "συλλογικός διανοούμενος", πάλι, εμπνέεται από τη Θέση για τον Φόϋερμπαχ: "Οι φιλόσοφοι εξηγούσαν μόνο τον κόσμο[...]Το ζήτημα είναι να τον αλλάξουμε», αναφέρει στη δημοσίευση του στο twitter.