Kαλοκαίρι του 2007. Το κοµµατικό ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» κλείνει ενάµιση χρόνο στον αέρα υπό τη διεύθυνση του Θανάση Καρτερού. Ετοιµάζεται το πρόγραµµα της νέας σεζόν και, στο πλαίσιο των επαφών που κάνει ο διευθυντής, φωνάζει έναν από τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς της πρωινής ζώνης και σήµερα παρουσιαστή τηλεοπτικού σταθµού. Τον καλεί για να του ανακοινώσει πως δεν θα συνεχίσει στο νέο πρόγραµµα.

Στο εύλογο ερώτηµα «γιατί» του νεαρού δηµοσιογράφου, ο Καρτερός µε κυνισµό τού απαντάει: «Γιατί είσαι δεξιός». Ωστόσο, ο «κόκκινος» Θανάσης δεν έκρυψε τη µεγαλοσύνη του, καθώς µαζί µε την απόλυση προσέφερε στον δηµοσιογράφο και έναν αναπτήρα µε το logo του σταθµού, «για να µας θυµάσαι», όπως του είπε. Αντίστοιχες ιστορίες µε συναδέλφους κυκλοφορούν αρκετές στα δηµοσιογραφικά γραφεία σε σχέση µε τον κ. Καρτερό και τις πρακτικές που ακολουθούσε στα κοµµατικά ή τα ιδιωτικά Μέσα όπου ήταν διευθυντής. Και αν κάτι του αναγνωρίζουν όλοι, είναι η συνέπεια αλλά και το πάθος µε το οποίο υπερασπίζεται τον άνθρωπο που υπηρετεί. Είτε αυτός είναι ο αρχηγός του κόµµατος είτε ο επιχειρηµατίας-ιδιοκτήτης του Μέσου που διευθύνει.

Η διαδρομή του Θανάση Καρτερού

Μετά το τέλος της «πρώτη φορά Αριστεράς», επέστρεψε στην αρθρογραφία, στην «Αυγή», ενώ µε τους Βαξεβάνη και Πολάκη αποτελούν την «τρόικα» που διαµορφώνει την κοµµατική γραµµή
Ο Θανάσης Καρτερός ήταν από τους γνωστούς αγωνιστές κατά της χούντας, µε αλλεπάλληλες φυλακίσεις.

Προερχόµενος από κοµµουνιστική οικογένεια και µε τα ένσηµα του πραγµατικού αντιδικτατορικού αγωνιστική, ανέβηκε γρήγορα τα κλιµάκια του ΚΚΕ. Μέλος του Πολιτικού Γραφείου, διευθυντής του «Ριζοσπάστη», υπεύθυνος για τα κοµµατικά Μέσα κ.λπ. Μολονότι φανατικός πολέµιος των αναθεωρητών του ∆ρακόπουλου και του Κύρκου, στο ιστορικό 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το 1991, δεν δυσκολεύτηκε να ακολουθήσει τον δρόµο της αποχώρησης από το κόµµα, κλείνοντας την οµιλία του µε τη φράση: «Καληνύχτα, ΚΚΕ».

Η εµπειρία του στα κοµµατικά Μέσα -όπως συνέβη τα χρόνια της άνθησης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας µε αρκετούς αριστερούς δηµοσιογράφους- του άνοιξε τον δρόµο προς τον ιδιωτικό τοµέα. Τα πρώτα χρόνια, όντας άνθρωπος του Αριστείδη Αλαφούζου, ανέλαβε τη διεύθυνση του ραδιοφωνικού σταθµού ΣΚΑΪ. Το ίδιο έπραξε λίγα χρόνια αργότερα, όταν πήρε µεταγραφή στον όµιλο ΜΜΕ του Μιχάλη Ανδρουλιδάκη. Η εκλογή Αλαβάνου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα µπορούσε να τον αφήσει αδιάφορο. Με βάση το βιογραφικό του, ήταν ο κατάλληλος για να αναλάβει τον ραδιοφωνικό σταθµό που θα άνοιγε το κόµµα. Ολα κυλούσαν ήρεµα, έως ότου άρχισε η σύγκρουση του κ. Αλαβάνου µε τον κ. Τσίπρα. Ο Θ. Καρτερός «πήρε το όπλο του» και από την κοµµατική συχνότητα «πετροβολού σε» τον νέο πρόεδρο. Η αποχώρησή του δεν άργησε, όχι µόνο από τον σταθµό, αλλά και από το κόµµα.

Από τα υπόγεια στο Μαξίμου

Αυτά, φυσικά, έως το 2012, καθώς, όταν είδε ότι ο Τσίπρας ανεβαίνει, δεν θα µπορούσε να απουσιάζει από το επερχόµενο ραντεβού της Αριστεράς µε την Ιστορία. Από φανατικός πολέµιος του Τσίπρα έγινε διαπρύσιος υποστηρικτής του. Με πύρινα αντιµνηµονιακά άρθρα και εν συνεχεία -µετά τη γνωστή κωλοτούµπα του 2015- µε πύρινα φιλοµνηµονιακά άρθρα. Φυσικά, ως γνώστης της κοµµουνιστικής ιστορίας, για να υποστηρίξει τον συµβιβασµό του Τσίπρα και τη υπογραφή του τρίτου µνηµονίου, ανέσυρε από το χρονοντούλαπο έως και τους συµβιβασµούς που έκανε ο Λένιν το 1918 µε τη Συνθήκη Μπρεστ - Λιτόφσκ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα µπορούσε να µην αναγνωρίσει τις καθηµερινές µάχες που έδινε ο Καρτερός για την κυβέρνηση και τις «αγιογραφίες» που του έκανε. Ετσι, τον Οκτώβριο του 2017 τον έχρισε διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Ο Καρτερός, λοιπόν, εγκαταστάθηκε στο Μαξίµου και από τα υπόγεια έκανε πράξη την αντιστροφή της πραγµατικότητας, κάτι που ως «µετρ της προπαγάνδας», όπως του αρέσει να αυτοχαρακτηρίζεται, γνωρίζει όσο ελάχιστοι.

Από το Τσερνόµπιλ και την προτροπή στα µέλη του ΚΚΕ να τρώνε άφοβα µαρούλια, διότι το ατύχηµα του 1986 ήταν προπαγάνδα της ∆ύσης για να πλήξει το σοσιαλιστικό οικοδόµηµα, πέρασε στην προσπάθεια να καταδείξει ότι οι πυρκαγιές στο Μάτι ήταν αποτέλεσµα εξωθεσµικών παραγόντων. Μαζί µε τους 103 νεκρούς, όµως, «κάηκε» και ο κ. Τσίπρας. Μετά το τέλος της «πρώτη φορά Αριστεράς» ο Καρτερός επέστρεψε στην αρθρογραφία, στην «Αυγή». Με τους κυρίους Βαξεβάνη και Πολάκη αποτελούν την «τρόικα» που διαµορφώνει την κοµµατική γραµµή. Αυτή που έχει στον πυρήνα της τη σπίλωση των αντιπάλων, τους υψηλούς τόνους, τη σκανδαλολογία, τα «χτυπήµατα κάτω από τη ζώνη». Αυτό που παλαιότερα ονοµαζόταν «αυριανισµός». Αποκορύφωµα το άρθρο του Καρτερού («Αυγή», 16 Φεβρουαρίου), µε το οποίο έλεγε στον πρωθυπουργό... «Μητσοτάκη, GFY» (Go F@@@ Yourself).