«Πολύ ανησυχητική η κατάσταση στην Ουκρανία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως ερωτηματικό είναι ποια θα είναι τα σύνορα των δύο ανεξάρτητων πλέον δημοκρατιών ενώ διερωτήθηκε ποια θα είναι η απάντηση της Δύσης.

Παράλληλα ανέφερε πως δεν βλέπει τη Δύση έτοιμη να απαντήσει με ένοπλη βία και θα περιοριστεί σε επίπεδο κυρώσεων.

Την ίδια στιγμή εκτίμησε η βουλευτής ότι το εισαγόμενο φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα πωλείται σε υψηλές τιμές καθώς θα υπάρχει πλειστηριασμός στην αγορά.

Επιπρόσθετα παραδέχθηκε ότι έρχονται δύσκολες μέρες.

Η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι μια κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα επιτρέψει ποτέ να επιστρέψει η Ελλάδα σε μνημόνια.

Ακόμη ανέφερε πως υπάρχει μια μεγάλη διεθνής κρίση που προέκυψε μετά την πανδημία.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κάνει μια σοβαρή αντιπολίτευση αλλά αντίθετα κραυγάζει χωρίς να ασχολείται με αυτά που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κυβερνητική απόδοση.

Αναφερόμενη στις δημοσκοπήσεις, η κ. Μπακογιάννη είπε πως οι πολίτες εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση παρά τις συνεχείς κρίσεις.

Τέλος η ίδια ξεκαθάρισε πως δεν είναι στις προθέσεις της να φύγει από τα Χανιά έως υποψήφια.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την Ρωσο-ουκρανική κρίση, η βουλευτής της ΝΔ τοποθετήθηκε λέγοντας: «Είναι μια πολύ ανησυχητική κατάσταση. Εγώ το έχω ξαναζήσει αυτό όταν κηρύχτηκαν ανεξάρτητες οι δύο δημοκρατίες της Γεωργίας. Η αλήθεια είναι ότι ο Πούτιν έπαιξε ένα παιχνίδι πάρα πολύ σκληρό, 8 χρόνια τώρα σκοτώνονται σε αυτές τις ανεξάρτητες δημοκρατίες μεταξύ ρωσόφωνων και ουκρανικών δυνάμεων, δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του Μινσκ και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου έχουν ανεξαρτητοποιηθεί οι δύο δημοκρατίες και το μεγάλο ερωτηματικό το οποίο τίθεται τώρα είναι ποια θα είναι τα σύνορα αυτών των δημοκρατιών».

«Για παράδειγμα θα μπει η Μαριούπολη μέσα ή δεν θα μπει αυτό είναι μείζονος σημασίας. Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα, το δεύτερο ερώτημα είναι ποια θα είναι η απάντηση της Δύσης. Για να είμαι τελείως ειλικρινής και ωμή αυτό το οποίο βλέπω τώρα είναι μια εξαιρετικά μαγκωμένη αντίδραση. Θυμάστε μια δήλωση του Μπάιντεν στην οποία έλεγε ''μπορεί να γίνει μια μικρή εισβολή κλπ'' και προχώρησε σε αναδίπλωση; Κατά το ''ολίγον έγκυος'' έγινε τώρα κατά τους ευρωπαίους και κατά τους δυτικούς μια ''μικρή εισβολή''», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το χθεσινό διάγγελμα Πούτιν, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε: «Εμένα η αίσθησή μου ήταν ότι πέραν της δικής του ιστορικής ερμηνείας η οποία απέχει αρκετά από την ιστορία της Ουκρανίας είχα την αίσθηση μιας επαναφοράς στην λογική των Τσάρων. Απέρριψε τελείως το μπολσεβικικό και το σοβιετικό μοντέλο και τώρα η αίσθησή μου είναι ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν αποφασισμένος για ολόκληρη την Ουκρανία. Για αλλαγή καθεστώτος δηλαδή στην Ουκρανία και τον έλεγχο ολόκληρης της Ουκρανίας».

Ερωτηθείσα αν θεωρεί υπαρκτό το ενδεχόμενο ενός πολέμου, απάντησε: «Δεν βλέπω τη Δύση έτοιμη να πολεμήσει για την Ουκρανία. Θα έχουμε απάντηση από πλευράς της Δύσης αλλά σε επίπεδο οικονομικών κυρώσεων κλπ αλλά δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει ένοπλη βία. Βεβαίως υπάρχει θέμα τι θα κάνει ο Ουκρανικός στρατός αλλά ο ουκρανικός στρατός είναι σε κατάσταση δραματική σε σχέση με τον ρώσικο, οι αναλογίες είναι εφιαλτικές. Οπότε δεν ξέρω οι Ουκρανοί τι θα κάνουν και ταυτόχρονα έχουν μια διαλυμένη κυβέρνηση στην Ουκρανία οι μισοί από αυτούς έχουν μπει στα αεροπλάνα και έχουν φύγει».

Ερωτηθείσα για την ενεργειακή κρίση, επισήμανε: «Είναι ένα θέμα το οποίο δεν ελέγχουμε και για αυτό και η κυβέρνηση είναι τόσο πολύ προσεκτική. Εξαρτάται 100% από εξωγενείς παράγοντες. Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να σταματήσει την κρίση στην Ουκρανία ούτε να πείσει τον Πούτιν του οποίου η αυτοπεποίθηση μεγαλώνει ανάλογα με την τιμή του αερίου και του πετρελαίου να λειτουργήσει διαφορετικά. Αντιλαμβάνεστε ότι στο εισαγόμενο φυσικό αέριο ή στο εισαγόμενο πετρέλαιο το οποίο παγκοσμίως θα έχει τεράστια ζήτηση από όλες της ευρωπαϊκές χώρες θα πουλιέται σε τιμές spot δηλαδή θα υπάρχει ένας πλειστηριασμός στην αγορά».

ΔΗΜ: Πως θα τα βγάλει πέρα ο έλληνας πολίτης ;

«Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει δώσει ένα πολύ μεγάλο ποσό, για τα δικά μας δεδομένα πάντοτε, και έχουμε φτάσει σε μια τιμή που η τιμή του ρεύματος ακόμα στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές είναι πάρα πολύ υψηλή για τους έλληνες αλλά χτυπιέται όπως χτυπιέται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θέλει μια ψυχραιμία και να δούμε θα πως να μπορέσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να στηρίξουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες δηλαδή εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού οι οποίες δεν έχουν καμία άλλη δυνατότητα και δεν μπορούν να αντέξουν ένα τέτοιο βάρος αλλά πάντοτε μέσα στα περιθώρια τα οποία έχουμε, και τα περιθώρια που έχουμε δεν είναι μεγάλα. Έρχονται δύσκολες μέρες και ευτυχώς τουλάχιστον έχουμε μια κυβέρνηση η οποία είναι σοβαρή», υπογράμμισε η ίδια.

Ερωτηθείσα αν οι οικονομικές εξελίξεις και οι εξελίξεις στην ενέργεια μας οδηγήσουν σε ένα σενάριο επιστροφής στην μνημονιακή περίοδο, απάντησε: «Αυτό δεν θα το επιτρέψει ποτέ μια κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός παρά τις πιέσεις, παρά τις αναμφισβήτητα γνήσιες ανάγκες οι οποίες υπάρχουν δεν θα επιτρέψει ποτέ να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια κατάσταση ανεξέλεγκτη δημοσιονομικά και αυτό είναι και το μεγάλο ατού της χώρας αυτή τη στιγμή ότι έχει κερδίσει αυτή η κυβέρνηση την αξιοπιστία των ξένων και των αγορών. Αυτή την αξιοπιστία δεν έχει δικαίωμα να την διακινδυνεύσει γιατί αυτή η σταθερότητα θα αποτελέσει το μεγαλύτερο όπλο της Ελλάδος για ένα καλύτερο αύριο. Άρα θα περάσουμε αυτή την κρίση με σοβαρότητα και με αποφασιστικότητα και από εκεί και πέρα η Ελλάδα δεν θα ξαναμπεί σε αυτή την περιπέτεια στην οποία μπήκε και η οποία ήταν ένας εφιάλτης για όλους».

Κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση Γεωργιάδη ότι αν δεν ήταν η Αριστερά θα ήταν φθηνότερο το ρεύμα, η κ. Μπακογιάννη είπε: «Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις αντιδράσεις οι οποίες υπάρχουν πάντοτε για τις ΑΠΕ, αν είχαμε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είχαμε ενδεχομένως κατά τι λιγότερο ρεύμα. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε μια διεθνή μεγάλη κρίση απλώς μας έπεσε αυτή η μεγάλη κρίση μετά από τη διεθνή κρίση της πανδημίας και ούτως καθεξής και βεβαίως είναι μια πολύ δύσκολη εποχή αλλά είναι μια πολύ δύσκολη εποχή έχοντας και τα καλά δηλαδή περιμένουμε πλέον να μπει η άνοιξη, περιμένουμε να έρθει ένα μεγάλο κύμα τουρισμού ελπίζω πρώτα ο Θεός αν δεν υπάρξει καμία εξέλιξη η οποία να το εμποδίσει αυτό, όπου θα μπορέσει να στηριχτεί καλύτερα η οικονομία και θα μπορέσουμε δια αυτού του τρόπου να ελαφρύνουμε και αυτούς που πλήττονται περισσότερο».

Αναφορικά με την σκληρή αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κάνει μια πολύ σοβαρή αντιπολίτευση και η οποία πραγματικά να έπληττε την κυβέρνηση. Θα μπορούσε δεν την κάνει. Αυτό το οποίο κάνει είναι να κραυγάζει, να χαρακτηρίζει, να χρησιμοποιεί επίθετα απερίγραπτα για την κυβέρνηση χωρίς να ασχολείται με αυτά τα οποία θα μπορούσαν πραγματικά ενδεχομένως να βελτιώσουν και την κυβερνητική απόδοση και για αυτό και δεν κερδίζει. Ο κόσμος έπαθε και έμαθε. Ο κόσμος τον λαϊκισμό τον πλήρωσε και τον πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά».

ΔΗΜ: Μήπως την αντιπολίτευση που δεν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα την κάνει ο κ. Κύρτσος από εδώ και πέρα; Θεωρείτε ότι αυτά που γράφει και λεει θα έχουν κάποια επίπτωση

«Ο λόγος του κάθε ανθρώπου έχει τη βαρύτητα της προσωπικότητάς του», απάντησε χαρακτηριστικά η ίδια.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι ο Ερντογάν θα παραδειγματιστεί από τον Πούτιν, απάντησε: «Η αμφισβήτηση ευρύτερα του διεθνούς δικαίου, η λογική αυταρχικών καθεστώτων το οποίο μετά βεβαιότητας υπάρχει στη Ρωσία αλλά αρχίζει και υπάρχει και στην Τουρκία είναι μια νέα διεθνής πραγματικότητα για την οποία η Δύση οφείλει να προετοιμαστεί. Εμείς είμαστε ούτως ή άλλως προετοιμασμένοι και μαθημένοι...».

Αναφορικά με τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, σημείωσε: «Εντυπωσιάζομαι από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για το πόσο θετικές είναι για τη ΝΔ. Εννοώ ότι την ώρα που ο κόσμος έχει πραγματικά προβλήματα, την ώρα που πραγματικά ο οικογενειακός λογαριασμός επιβαρύνεται πάρα πολύ, την ώρα που μετά από 25 χρόνια έχουμε πληθωρισμό στην Ελλάδα που τον είχαμε ξεχάσει παρά ταύτα βλέπετε ότι ο κόσμος στηρίζει και επιλέγει και τον πρωθυπουργό σε προσωπικό επίπεδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εξαιρετικά ψηλά και νομίζω ότι είναι ψηλά λόγω της αξιοπιστίας του και λόγω της σοβαρότητας του που σε άλλες περιπτώσεις τα 2,5 χρόνια μιας κυβέρνησης είναι η χειρότερη εποχή, είναι η εποχή που πλέον υπάρχουν οι διαφορές υπέρ της αντιπολίτευσης. Άρα ικανοποιημένη μπορεί να είναι η ΝΔ από τα αποτελέσματα αυτά των δημοσκοπήσεων, αντικειμενικά ικανοποιημένη. Εγώ έχω ζήσει όλες τις κυβερνήσεις στα 2,5 χρόνια τέτοια ποσοστά πρωθυπουργός δεν είχε ποτέ».

Ερωτηθείσα αν θα «εγκαταλείψει» τα Χανιά για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, απάντησε: «Όταν θα προετοιμαστούμε για τις εκλογές και όταν θα είμαστε κοντά σε εκλογές τότε θα σας πω. Δεν είναι πάντως μέσα από τις προθέσεις μου να φύγω από τα Χανιά».

ΔΗΜ: Μια Ντόρα Μπακογιάννη γιατί να μην πάει στο επικρατείας

«Γιατί της αρέσει να εκλέγεται με σταυρό. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν άνθρωπο από το να σε επιλέγουν οι πολίτες και να σε επιλέγουν με το σταυρό τους. Εγώ δε ανήκω σε αυτή την κατηγορία που το εκτιμώ αυτό πάρα πολύ», δήλωσε επιπρόσθετα.

ΔΗΜ: Μετά από τόσες επιλογές με σταυρό είναι τιμητική και μια θέση στο επικρατείας;

«Αναμφισβήτητα», διαμήνυσε καταλήγοντας.