Εξηγήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ζητούν η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής για τα όσα συνταρακτικά έφερε στο φως της δημοσιότητας η ηχογραφημένη συνομιλία του Ανδρέα Βγενόπουλου με την «αγγελιοφόρο» της τότε προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου.

Το ηχητικό ντοκουμέντο του iefimerida, που προκάλεσε πολιτικό σάλο, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του επιχειρηματία το 2016, ότι δέχθηκε εκβιασμό από την Βασιλική Θάνου, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει την λειτουργία ενός σκοτεινού παραδικαστικού κυκλώματος που δρούσε την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις περί εκβιασμών με τη μέθοδο του «βιβλίου», πιέσεων και ζοφερών παρασκηνιακών διεργασιών η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ κάλεσαν τον κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει εξηγήσεις για την απροκάλυπτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για κινήσεις αντιπερισπασμού.

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο – Να απαντήσει για τη Θάνου

Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει απαντήσεις για την κυρία Θάνου, που επί πρωθυπουργίας του έγινε πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπηρεσιακή πρωθυπουργός και νομική του σύμβουλος, για να τη διορίσει τελικά πρόεδρο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Τον απασχόλησε ποτέ, όταν την τοποθετούσε σε υψηλές θέσεις, ότι επί της Προεδρίας της Κας Θάνου η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο επιχειρηματίας σε βάρος της για εκβίαση, αρχειοθετήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς καν να ληφθούν καταθέσεις μαρτύρων που είχαν προταθεί; Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις», σημειώνει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του, το Κίνημα Αλλαγής εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση.

ΚΙΝΑΛ: Είναι ζήτημα Διαφάνειας και Δημοκρατίας

«Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αναδεικνύουν -με αποκρουστικές λεπτομέρειες- ότι πρόσωπα που βρίσκονταν πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ συμμετείχαν σε ένα ολόκληρο δίκτυο εκβιασμών και υπόγειων συναλλαγών με επιχειρηματικά συμφέροντα», υπογραμμίζει το ΚΙΝΑΛ στην ανακοίνωση του και ζητεί να υπάρξει άμεση και σε βάθος διερεύνηση από την Ελληνική Δικαιοσύνη. «Είναι ζήτημα Διαφάνειας και Δημοκρατίας», τονίζει.

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιπερισπασμός, τα στοιχεία έχουν εξεταστεί από το 2016

Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ, με μια αμήχανη ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε με μεγάλη καθυστέρηση, μίλησε για αντιπερισπασμό, για στοιχεία που έχουν εξεταστεί από το 2016 και καλεί το iefimerida αν έχει οποιοδήποτε νέο στοιχείο να το δώσει στη Δικαιοσύνη.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε, για άλλη μια φορά, στο «καθεστώς Μητσοτάκη», το οποίο όσο «θα βλέπει τον κλοιό να σφίγγει τόσο θα επιλέγει πυροτεχνήματα και αντιπερισπασμούς, μήπως και ξεφύγει η δημόσια συζήτηση από την ακρίβεια, τη λεηλασία στο δημόσιο με τα 7 δισ. απευθείας αναθέσεων, την οργή των πολιτών και τις καταγγελίες ακόμη και γαλάζιων ευρωβουλευτών για τις διώξεις δικαστών και δημοσιογράφων, που μας συγκρίνουν με την Ουγγαρία του Όρμπαν».

«Όσες κασέτες και να ανασύρει από το συρτάρι του το καθεστώς Μητσοτάκη, ας γνωρίζει ότι καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Μπορεί να πει το ίδιο και ο κ. Μητσοτάκης για αυτούς που μας κυβερνούν σήμερα;», καταλήγει η ανακοίνωση.

Νέα ανακοίνωση ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να καλύπτει Θάνου, Παπαγγελόπουλο

«Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει να πει ΜΙΑ λέξη για την ουσία όσων αποκαλύπτονται στην επίμαχη συνομιλία! Ούτε μια λέξη για τους εκβιασμούς, τις ''βιβλιοθήκες'', τους χρηματισμούς που περιγράφονται!». «Αντί να απαντήσει, επιτίθεται στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό. Με αυτό τον τρόπο δείχνει ότι ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να καλύπτει πλήρως την κα Θάνου, τον κ. Παπαγγελόπουλο και τις πρακτικές τους κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει η ΝΔ σε να ανακοίνωσή της.

Γεωργιάδης: Κανονικό παραδικαστικό κύκλωμα

«Αυτό είναι δυνατόν να περάσει έτσι, σαν να μη συμβαίνει τίποτα;» διερωτήθηκε, σε ανάρτησή του, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και σχολίασε: «Εδώ περιγράφεται ένα κανονικό παραδικαστικό κύκλωμα».

Βενιζέλος: Η χώρα σώθηκε θεσμικά στο παρά πέντε την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με δήλωσή του τοποθετείται για την αποκάλυψη του ηχητικού ντοκουμέντου του εκλιπόντα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρει ότι την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε «συναγωνισμός κυκλωμάτων» αλλά και ότι «η χώρα σώθηκε θεσμικά στο παρά πέντε», ενώ χαρακτηρίζει την αποκάλυψη ως μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία.

Η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου:

«Χρειάστηκε μεγάλος και επίμονος αγώνας για να αντέξει η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου τη λαίλαπα της περιόδου 2015-2019. Φαίνεται ότι δεν υπήρχε κανένας φραγμός. Αντίθετα, φαίνεται ότι υπήρχε συναγωνισμός κυκλωμάτων.

Από την αποκάλυψη της συνομιλίας αυτής - αποκάλυψη που συνιστά μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία αλλά και δημόσιο καθήκον - προκύπτει, μεταξύ πολλών άλλων, ότι τους απασχολούσε η πολιτική μου αντίδραση και κριτική.

Ευχαριστώ για τα εύσημα και λυπάμαι για το βάθος της δοκιμασίας της Δικαιοσύνης. Η χώρα σώθηκε θεσμικά στο παρά πέντε».

Λοβέρδος: Ακούει και φρίττει κάθε δημοκράτης

Με ανάρτηση στο twitter σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος το ηχητικό Βγενόπουλου.

Μάλιστα, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ παραθέτει αποσπάσματα από το βιβλίο του «Απόπειρα Δολοφονίας», το οποίο, όπως αναφέρει, έγραψε χωρίς τότε να διαθέτει στοιχεία τόσο ανατριχιαστικά όσα αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Ακούει και φρίττει κάθε δημοκράτης πολίτης. Από το βιβλίο μου ''Απόπειρα Δολοφονίας'', χωρίς τότε να διαθέτω στοιχεία τόσο ανατριχιαστικά όσα αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας για Βγενόπουλο-Παραδικαστικό στο iefimerida. Έγραφα έχοντας υπ' όψιν τις υποθέσεις Μιωνή & Novartis».

Θάνου: Ανακυκλώνουν άθλιες συκοφαντίες σε βάρος μου

Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού μιλά η Βασιλική Θάνου, σχολιάζοντας το ηχητικό του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για αναμάσημα «άθλιας συκοφαντίας» με στόχο να αποπροανατολιστούν οι πολίτες από τα καθημερινά τους προβλήματα.

Σημειώνει ότι οι υποθέσεις αυτές «διερευνήθηκαν και αρχειοθετήθηκαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου». Υποστηρίζει ακόμη ότι η αποκάλυψη εξυπηρετεί συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που προσπαθούν «να δικαιολογηθούν έτσι, και στο εσωτερικό και στα Ευρωπαϊκά Όργανα, όπου τα πρόσωπα αυτά είναι πολύ εκτεθειμένα, εξ αιτίας των ποινικών διώξεων σε βάρος των Εισαγγελέων και των δημοσιογράφων, που ερευνούσαν τη διαφθορά στην υπόθεση Novartis και στη Λίστα Λαγκάρντ».

Τέλος, η κα Θάνου δηλώνει: «Επιφυλάσσομαι για την άμεση άσκηση όλων των νομίμων δικαιωμάτων μου, εναντίων όσων ανακυκλώνουν τις άθλιες συκοφαντίες σε βάρος μου, οι οποίες διερευνήθηκαν και αρχειοθετήθηκαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου».