Τη σύγκληση του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας για τη Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι, αποφάσισε η γαλλική προεδρία με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην ενεργειακή αγορά, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου.

Ουσιαστικά η γαλλική προεδρία απεδέχθη το αίτημα που συνυπέβαλαν χθες Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία μέσω των συναρμόδιων υπουργών ενέργειας Κ. Σκρέκα, A. Nikolov και D. Popescu για έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου υπουργών ενέργειας προκειμένου να συζητηθεί η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας μετά τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι τρεις υπουργοί, η παρούσα κρίση απαιτεί συντονισμένη δράση σε κεντρικό επίπεδο για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και των οικονομιών των κρατών μελών.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ανατροφοδοτήσει την διεθνή ενεργειακή κρίση, η οποία μας έχει ταλαιπωρήσει τόσο πολύ τους τελευταίους μήνες και απειλεί και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αυτή λοιπόν η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων έρχεται και παρατείνει αυτή την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός από το περίπτερο του Παραπολιτικά 90,1 που βρίσκεται στην έκθεση Cilmatherm Energy 2022.

«Βλέπετε πια ότι το κόστος της ενέργειας ήταν ήδη δυσβάστακτο και πριν υπάρξει ακόμα αυτή η διεθνής ενεργειακή κρίση, τώρα έχει γίνει ακόμα πιο δυσβάστακτο δυστυχώς. Για αυτό η δική μας κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο αποφάσισε και έχουμε προχωρήσει σε επιδοτήσεις και ενισχύσεις ώστε να απορροφήσουμε ένα μέρος τουλάχιστον αυτής της εξαιρετικής ακρίβειας στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

«Αυτό γίνεται μέσα από τις επιδοτήσεις που κάνουμε από τους λογαριασμούς ρεύματος, χωρίς βέβαιο αυτό να μπορεί να απορροφήσει το σύνολο της αύξησης», συμπλήρωσε.

Παράλληλα ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι προαναφερθείσες ενισχύσεις θα συνεχίσουν για όσο διάστημα διαρκέσει αυτή ενεργειακή κρίση.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συμβούλιο Κορυφής την Πέμπτη ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός στην Ευρώπη που για άλλη μία φορά ανέδειξε αυτό το θέμα και έκανε σαφές σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν μπορεί κανένα κράτος – μέλος να αντιμετωπίσει από μόνο του αυτή την τεράστια κρίση», επισήμανε ο υπουργός.

«Θα πρέπει άμεσα να συστηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός, ένα ευρωπαϊκό ταμείο που θα δώσει τη δυνατότητα της οικονομικής στήριξης στα κράτη – μέλη», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Θα πρέπει να γίνει ένα ευρωπαϊκό ταμείο που θα πρέπει να συγκεντρωθούν 100 δις. εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον, ένα ποσό το οποίο θα πρέπει τώρα να είναι μεγαλύτερο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις νέες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που έχουν διαμορφωθεί, το οποίο θα μπορεί να αποπληρωθεί μελλοντικά από τα έσοδα των δημοπρασιών του διοξειδίου του άνθρακα», σημείωσε ο κ. Σκρέκας σχολίαζοντας την πρόταση της κυβέρνησης που έχει ήδη κατατεθεί.

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν έχουμε διαταραχές στις ροές του αυτή τη στιγμή και ότι υπάρχει διαθεσιμότητα φορτίου.

«Υπάρχουν αποθέματα λιγνίτη που μπορούν να διαρκέσουν πάνω από 30 μέρες», διευκρίνισε ο ίδιος.


Τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στην Cilmatherm Energy 2022

Με συνεχείς συνδέσεις και έκτακτο πρόγραμμα απευθείας από την έκθεση, τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ως υπερήφανος χορηγός της επί 30 χρόνια έκθεσης Climatherm Energy, βρίσκονται στο Metropolitan Expo, το χώρο που φιλοξενεί από τις 25 έως τις 27 Φεβρουαρίου την πρώτη μετά-Covid έκθεση της Climatherm. Στις 16.00 παρευρέθη στον εκθεσιακό χώρο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο οποίος μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1, ενημερώνοντας για το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί τελικά τη Δευτέρα, κατόπιν επιστολής του Έλληνα Υπουργού προς την υπουργό οικολογική μετάβασης της Γαλλίας Barbara Pompili και την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Kadri Simson.