Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πολιτικός χώρος τις εξελίξεις που τρέχουν στον πόλεμο που μαίνεται για τέταρτη ημέρα στην Ουκρανία.

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε πως η εισβολή στη Ουκρανία πρόκειται για τη θλιβερότερη σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας. Ο στόχος της Ρωσίας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να καταστεί η Ουκρανία ένα κράτος – δορυφόρος, όπως η Λευκορωσία.

«Επόμενος στόχος είναι είτε ο διαμελισμός είτε η κατάληψη της ανατολικής Ουκρανίας μέχρι τον ποταμό Δνείπερο. Η Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει επίθεση δια θαλάσσης, να πλήξει την Οδησσό και να αποκόψει τη διέξοδο της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα», είπε στο MEGA και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μία διαπάλη ελευθερίας, δημοκρατίας και τον αυταρχισμό. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να σταματήσει το αιματοκύλισμα στην Ουκρανία».

Η Μαριλίζα Ξνενογιαννακοπούλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως η Ρωσία προχώρησε σε ωμή παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και με αυτό τον τρόπο προωθεί τον αναθεωρητισμό, ενώ θεωρεί θετικό το γεγονός ότι τα προξενεία στην Ουκρανία παραμένουν ανοιχτά.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, ρωσικές δυνάμεις έχουν μπει στο Χάρκοβο. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως πρόκειται για μία πόλη που έχει ταυτιστεί με τον πόλεμο και την αντίσταση: «Το Χάρκοβο είναι μία ιστορική και ηρωική πόλη, η οποία αντιστάθηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σθεναρά στον ναζισμό. Θα πρέπει να υπάρχει η πίεση από την Ευρώπη, η οποία ολιγώρησε το προηγούμενο διάστημα», είπε και τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει πίεση ώστε να ανοίξουν οι δίαυλοι της διπλωματίας για να σταματήσουν να χάνονται άμαχοι.

Συγκλονισμένος για τον θάνατο των 10 Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία δήλωσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, και τόνισε πως η προσοχή όλων έχει στραφεί στη μεγάλη κοινότητα Ελλήνων στην Ουκρανία.

«Η Ευρώπη σε αυτή τη μεγάλη κρίση φάνηκε να μην μπορεί να ανταποκριθεί, γιατί δεν έχει κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα», δήλωσε.

Στο ενδεχόμενο η Τουρκία να ακολουθεί παρόμοιες πρακτικές σαν εκείνες της Ρωσίας για να βλάψει την Ελλάδα, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι Ουκρανία, γιατί είμαστε ισχυρή χώρα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είτε θα ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις είτε θα κλείσει το μάτι στη Ρωσία».

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση η κ. Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε πως η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να πάρει μέτρα και να μη βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο κ. Κωνσταντινόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να χρησιμοποιήσει όλους τους μηχανισμούς για να στηρίξει τα νοικοκυριά.