«Το ζητούμενο της χθεσινής συζήτησης στην Βουλή δεν ήταν η καταδίκη της εισβολής, αλλά ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για να τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος και ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση της Ελλάδας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ειδικότερα, ο ίδιος τόνισε ότι σε σχέση με τις κινήσεις του πρωθυπουργού για στήριξη στην Ουκρανία, θα έπρεπε να είχε ενημερώσει νωρίτερα τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι θέλουμε μια δυνατή Ευρώπη με δική της άμυνα που θα υπερασπίζεται τα σύνορα της. 

Δείτε τις δηλώσεις του

Αναφορικά με τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή: Όπως φάνηκε στη συζήτηση αλλά και από τη στάση των κομμάτων από την πρώτη στιγμή της εισβολής το ζητούμενο της συζήτηση δεν ήταν η καταδίκη της ρωσικής εισβολής, νομίζω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και το ΚΚΕ , είχαν μια σαφή θέση ότι είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο και ο αναθεωρητισμός που τη συνοδεύει είναι δυνητικά διαλυτικός. Το μέγα ζητούμενο ήταν πέρα από τις αιτίες της κρίσης που είναι μια μεγάλη συζήτηση και εν πολλοίς πια ιστορική, είναι ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για να τελειώσει ο πόλεμος άμεσα, που πρέπει να είναι ο βασικός στόχος και ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση της Ελλάδας και σε σχέση με αυτό το ερώτημα αλλά και σε σχέση με το νέο κόσμο, τη νέα διεθνή σκηνή που θα προκύψει μετά. Η πρώτη μου παρατήρηση ήταν ότι θα έπρεπε ο πρωθυπουργός, σε ένα θέμα που πρέπει να υπάρχουν συγκλίσεις των πολιτικών δυνάμεων, να είχε επιδιώξει μια έστω τηλεφωνική επικοινωνία αν η ταχύτητα της αντίδρασής του δεν επέτρεπε άλλο τρόπο επικοινωνίας, με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ζητάμε από καιρό σε μια σειρά από θέματα, από τα ελληνοτουρκικά μέχρι εκεί που εχουμε σημαντικές αλλαγές, να υπάρχουν συναινέσεις φοβάμαι όμως ότι ο πρωθυπουργός επειδή κινείται πολλές φορές, τις περισσότερες, με μια έμφαση στην επικοινωνία και όχι στην ουσία δεν αντιλαμβάνεται το πόσο σημαντικό είναι να έχουνε ένα εθνικό μέτωπο για αυτά.

Ένας πρόσθετος λόγος να υπήρχε συναίνεση και προσπάθεια διαλόγου μεταξύ των κομμάτων και της κυβέρνησης είναι γιατί αυτό που κάναμε για εμάς συνιστά ανατροπή δόγματος, δεν το έχουμε ξανακάνει. Η πάγια πολιτικής της χώρας μας ήταν no boots on the ground. Μια πρώτη ανατροπή είχαμε όταν πήγαν οι patriots και τώρα με το θανάσιμο στρατιωτικό υλικό που στείλαμε.

Για ποια ανατροπή δόγματος μπορούμε να μιλάμε όταν εδώ είναι μια απόφαση της ΕΕ;

10 χώρες της ΕΕ δεν έστειλαν καθόλου, από τις 17 που έστειλαν άλλες επέλεξαν να στείλουν θανατηφόρο υλικό και άλλες όχι. Πράγματι λήφθηκε κοινή θέση της ΕΕ στο πλαίσιο ενός λεγόμενου ευρωπαϊκού μηχανισμού για την ειρήνη αυτή όμως η απόφαση λήφθηκε μετά την απόφαση του κ.Μητσοτάκη να στείλει το θανατηφόρο αυτό υλικό. Από αυτά που προηγήθηκαν καταλαβαίνουμε ότι κάθε χώρα της ΕΕ στο πλαίσιο της κοινής θέσης έχει σχετικά περιθώρια ανεξαρτησίας για το μήνυμα που θέλει να στείλει. Η δική μου πρόταση ήταν να στείλουμε το κινητό νοσοκομείο που έχουμε που εδρεύει έξω από τη Θεσσαλονίκη. Να είναι στην Πολωνία να υποδέχεται πρόσφυγες... Το πώς θα εμφανιστεί κάθε χώρα αν θα είναι από αυτές που είναι στη πρώτη γραμμή της αποστολή του θανατηφόρου υλικού ή αν θα προσπαθήσει να στείλει ένα μήνυμα που θα είναι κυρίως μήνυμα ειρήνης έχει σημασία για την επόμενη μερα. Τι θελουμε να είμαστε την επόμενη μέρα; Η πρώτη ελπίδα είναι η Ευρώπη να μπορέσει αποκτήσει δική της αυτόνομη εξωτερική πολιτική και χαρακτηριστικά αυτονομίας, να ειναι ένας πόλος τέταρτος δίπλα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Όμως το μείζον ερώτημα είναι αυτός ο πόλος θα είναι ακριβώς καθρέφτης του ΝΑΤΟ; Η άποψη μας είναι πως όχι, η Ευρώπη έχει στρατηγικά συμφέροντα τα οποία δεν ταυτίζονται πάντα με τις ΗΠΑ. Το δεύτερο ερώτημα είναι σε αυτό το νέο πόλο ποια είναι η μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία της πατρίδας μας σε αυτό το πολιτικό μας σπίτι που είναι η Ευρώπη, να είμαστε προκεχωρημένο φυλάκιο ή να είμαστε γέφυρα;

Για την καταψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία

Είναι σκόπιμο να μην επαναλαμβάνουμε επιχειρήματα που πλησιάζουν τα όρια των fake news. Η συζήτηση για την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία είχε γίνει πριν από την εισβολή και το κρίσιμο ζήτημα ήταν εάν θα πρέπει να γίνει με όρους ΔΝΤ παρόμοιας αιρεσιμότητας. Το γεγονός ότι το είχε ζητήσει η Ουκρανία δεν έχει σχέση με αυτό που σας λεω γιατί και εμείς από το ΔΝΤ βοήθεια ζητήσαμε όταν ήρθαν τα προγράμματα γιατί έτσι είναι η διαδικασία με την οποία δίνεται η οικονομική βοήθεια αν δεν ζητηθεί δεν δίνεται. Το ονομάζω fake news πρώτον γιατί δεν αφορά την αντίδραση στην εισβολή, ήταν προγενέστερη απόφαση και εμφανίζεται σαν να ήταν τάχα κάτι που έγινε μετά.

Θέλουμε μια δυνατή Ευρώπη με τη δική της άμυνα που να μπορεί αν υπερασπίζει τα σύνορα της ΕΕ σαν να είναι σύνορα κάθε χώρας και αντιστρόφως. Δεν ενισχυόμαστε με την Τουρκία όταν απλώς δίνουμε πίστη στον φιλο-αμερικανισμό όπως είναι η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης. Η Τουρκία επειδή επιδιώκει να εχει χαρακτηριστικά αυτονομίας στην εξωτερική της πολιτική δεν ψήφισε υπέρ την αποπομπής της Ρωσίας στο συμβούλιο της Ευρώπης είδατε να γίνεται κάποιος θόρυβος για αυτό; Είδατε να καταγγέλλεται από την Αμερική; Η αντίληψη ότι όταν λέμε ναι σε όλα κερδίζουμε σε διπλωματικό κύρος δυστυχώς δεν ισχύει.

Ακούστε τη συνέντευξή του