Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν την ερχόμενη Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, όπου θα εορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στη συνέχεια, ο πρωθουπουργός θα έχει γεύμα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατόπιν προσκλήσεως του Τούρκου προέδρου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό μέγαρο στα Θεραπειά της Πόλης την Κυριακή 13 Μαρτίου.  Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του MEGA στην Κωνσταντινούπολη, στο ίδιο προεδρικό μέγαρο ο Ερντογάν είχε υποδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ, όταν εκείνη πραγματοποίησε το τελευταίο της ταξίδι προτού αποχωρήσει από την καγκελαρία της Γερμανίας.

Στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών αναμένεται να βρεθούν τα ενεργειακά θέματα που προκύπτουν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και περιφερειακά ζητήματα. Πάντως η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, μετά και τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Τούρκος πρόεδρος πριν από δυο χρόνια ότι όχι μόνο δεν θα καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά δεν ήθελε να βρεθεί ούτε στο ίδιο δωμάτιο.

Το τετ α τετ των δύο ηγετών επιβεβαίωσε κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου το μεσημέρι της Δευτέρας. «Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι πάντα ανοιχτός σε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, πόσο μάλλον υπό τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, οι δύο χώρες παρά τις διαφορές μας αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από προβλήματα. Προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στη λογική του να λύσουμε προβλήματα και όχι να δημιουργήσουμε περισσότερα», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

«Ο πρωθυπουργός θα προσέλθει με θετική διάθεση επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στην ρητορική. Χωρίς διαφοροποιήσεις από τις καθαρά διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδας που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε επιπρόσθετα.