Το προφίλ του φιλορωσικού κόμματος επιχειρεί με κάθε τρόπο να «σβήσει» από πάνω του ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να διατηρήσει το φιλοευρωπαϊκό στάτους, το οποίο με τόση δυσκολία απέκτησε, αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί πως σε ό,τι αφορά την Τουρκία -και τις πιθανές συνομιλίες με την Ελλάδα για συγκεκριμένα θέματα- θα σταθεί δίπλα στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θέλοντας έτσι να θέσει τέλος σε κάθε πιθανή ερμηνεία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας κάποιων σχέσεων που διατηρούσε στο παρελθόν με την κυβέρνηση Πούτιν εμφανίζεται σήμερα να ακολουθεί τον δρόμο της ουδετερότητας.

Χωρίς «αστερίσκους»

Τόσο ο ίδιος όσο και τα άλλα στελέχη της Κουμουνδούρου καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή και τάσσονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού. «Αυτές τις κρίσιμες ώρες, λοιπόν, οφείλουμε όλοι, χωρίς αστερίσκους, απερίφραστα να καταδικάσουμε την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας, όπως βεβαίως και την απαράδεκτη αναθεωρητική λογική στην οποία βασίζονται οι ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να εκφράσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στον ουκρανικό λαό, τη βαθιά θλίψη μας, τα βαθιά συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των ομογενών μας που σκοτώθηκαν κατά τη ρωσική εισβολή. Και βεβαίως την αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση, τη θλίψη για κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής από έναν πόλεμο που ξέσπασε με απόφαση της Ρωσίας πριν από λίγες μέρες.  Οφείλουμε να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι ότι οι ενέργειες του προέδρου Πούτιν αποβαίνουν και θα αποβούν όχι μόνο εις βάρος της ανθρωπότητας, αλλά και εις βάρος του ρωσικού λαού και εις βάρος των ρωσικών συμφερόντων», υπογράμμισε.

Χαμηλότεροι τόνοι

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι, παρά την αρχική έντονη αντίδραση που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή εμφανίστηκε να κινείται σε πολύ χαμηλότερους τόνους, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός, πριν αποφασίσει κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να έχει έρθει σε επαφή με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Προφανώς στην αλλαγή των τόνων έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπος με τις κεντρικές επιλογές της Ε.Ε. και των Αμερικανών, δεδομένου ότι θέλει με κάθε τρόπο να διατηρήσει το προφίλ του συστημικού παράγοντα. Επ’ ουδενί επιθυμεί, δηλαδή, να καταγραφεί σε αυτή τη φάση ως ένας από τους νέους ταραξίες της Ευρώπης.

Ανοικτός

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ανοικτός στο θέμα του διαλόγου με την Αγκυρα, θέση μάλιστα την οποία εξέφρασε και μέσα στη Βουλή. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ανοικτός στον διάλογο με την Τουρκία: «Δεν ξέρω αν αυτό ικανοποιεί κάποια από τις πτέρυγες του κόμματός σας, αλλά πιστεύω ότι είναι μια ορθή στρατηγική για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

«Σε πιο δύσκολες στιγμές»

Και συνέχισε: «Θέλω να υπενθυμίσω ότι σε πολύ πιο δύσκολες στιγμές για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπήρξε ανοικτή η πόρτα του διαλόγου, και όταν ακόμα και μετά την Κύπρο και την κρίση με το “Χόρα” ο Κωνσταντίνος Καραμανλής βρέθηκε στη Βέρνη σε διάλογο και όταν μετά το “Σισμίκ” ο Ανδρέας Παπανδρέου βρέθηκε στο Νταβός για διάλογο. Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτή η θέση και στάση είναι ορθή, αρκεί να φανεί ότι θα έχει και κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, χωρίς αυταπάτες, με ξεκάθαρες τις «κόκκινες γραμμές» μας για τα θέματα της αναθεώρησης των συνθηκών, όπως της Λωζάννης, της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας, απαράδεκτες διεκδικήσεις. Αλλά η πόρτα του διαλόγου πρέπει να είναι εκεί και πιστεύω ότι τούτη την ώρα το δίδαγμά μας από αυτή τη διεθνή κρίση είναι ότι δεν πρέπει να τη μεταφέρουμε στη γειτονιά μας».

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 4 Μαρτίου 2022.