«Καλό το γεγονός ότι έγινε η συζήτηση Μητσοτάκη Ερντογάν», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και την ελληνική Βουλή.

Παράλληλα ανέφερε πως η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η Τουρκία ψάχνει την θέση της στη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Ακόμη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως η κρίση στην Ουκρανία θα επηρεάσει τους πάντες.

Αναφορικά με τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Επιπρόσθετα ζήτησε επίσης να μπει πλαφόν στην τιμή των καυσίμων και αυστηρούς ελέγχους στην αγορά ενέργειας.

Εν κατακλείδι, για τη λεγόμενη επιταγή ακρίβειας είπε πως δεν λύνεται το πρόβλημα τονίζοντας πως κάθε μέτρο είναι δεκτό.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη –Ερντογάν: Το γεγονός ότι έγινε είναι καλό, το γεγονός ότι δεν περιμέναμε κάτι το εκπληκτικό από αυτή τη συνάντηση είναι ακόμα καλύτερο δηλαδή το γεγονός ότι έχουμε μια λογική σε σχέση με αυτά. Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, ελπίζω ότι αυτό θα γίνει αυτές τις μέρες και άλλο ένα βήμα είναι να ενημερωθεί η Βουλή ώστε να ξέρουμε σε ποιο πλαίσιο κινήθηκαν οι συζητήσεις. Έχει σημασία εμείς να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι η Τουρκία ψάχνει αυτή τη στιγμή τη θέση της στη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θέλοντας να επιδείξει ότι μπορεί να παίξει και ένα διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, δύσκολο το βλέπω. Πιστεύω ότι το Ισραήλ μπορεί να παίξει ακόμα πιο καλό ρόλο και βέβαια η λογική θα παίξει ακόμα καλύτερο δηλαδή το γεγονός ότι θα πρέπει άμεσα να υπάρξει μια κατάπαυση του πυρός, να σταματήσουν να σκοτώνονται ανθρωποι, να απομακρυνθούν τα ρώσικα στρατεύματα.

Αναφορικά με τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης

Από τις 24 Φεβρουαρίου ο κόσμος έχει αλλάξει και αν δεν το έχουμε καταλάβει αυτό δυστυχώς θα το καταλάβουμε με έναν πολύ σκληρό τρόπο το επόμενο χρονικό διάστημα. Γίνονται οι μάχες στην Ουκρανία μετά την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά ήδη έχει κηρυχτεί ένας παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος ο οποίος θα επηρεάσει τους πάντες. Όσον αφορά τα μέτρα, εμείς έχουμε κάνει την πρότασή μας εδώ και πάρα πολύ καιρό για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Είναι ένα μέτρο που το συνολικό κόστος που μπορεί να έχει είναι στο συνολικό διάστημα ενός χρόνου 1,5 δις. Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, για παράδειγμα η μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί ώστε να συγκρατηθεί η τιμή και λίγο ποιο κάτω σε αυτό που ήταν στις 24 Φεβρουαρίου, αυτό είναι γύρω στα 140 εκατομμύρια. Αυτά τα ποσά μπορούν να εξευρεθούν, δεν είναι κάτι που μπορεί να μας πληγώσει οικονομικά. Το τρίτο μέτρο είναι η αναγκαστική αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800€ από τώρα δηλαδή να μην περιμένουμε το Μάιο γιατί θα εξαντληθούν τα νοικοκυριά.

Το «μπορούν να εξευρεθούν» μέχρι του «από πού θα εξευρεθούν» είναι μεγάλη απόσταση; Υπάρχει το κονδύλι που μπορείτε να πειτε ότι μπορούν να εξευρεθούν από εκεί και εκεί;

Η απόσταση δεν είναι μεγάλη αν είσαι αποφασισμένος να το κάνεις. Δεν είμαστε εμείς κυβέρνηση δηλαδή για παράδειγμα εμείς δεν θα κάναμε κάποιες μειώσεις φόρων ή θα αξιοποιούσαμε ένα κομμάτι από το μαξιλάρι ή από το δημοσιονομικό χώρο σε αυτή την κατεύθυνση. Καταλαβαίνετε ότι δεν συμφωνώ με τη συλλογιστική του κ. Σκέρτσου ο οποίος απλά μας είπε τι καλύπτουνε όλοι οι φόροι στη χώρα. Υπάρχουν και δύο ακόμα ζητήματα, το ένα είναι να μπει ένα πλαφόν στην τιμή των καυσίμων, τουλάχιστον στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης και δεύτερον ένας αυστηρός έλεγχος στην αγορά και μέσα σε αυτό τον έλεγχο θα πρέπει να μπει και το ζήτημα του πώς λειτουργεί το χρηματιστήριο ενέργειας. Αυτή τη στιγμή μέσα στο χρηματιστήριο ενέργειας στην Ελλάδα είναι 12 εταιρείες εκ των οποίων 3-4 είναι οι βασικές και η ΔΕΗ μπορεί να παίξει ένα ρόλο ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές γιατί αυτή τη στιγμή μιλάμε επιτρέψτε μου να πω, να μην πω παράνομα, παράτυπα υπερκέρδη. Να σταματήσει η σύνδεση του ελληνικού χρηματιστηρίου με τον Ολλανδικό αντίστοιχο χρηματιστήριο και αν φτάσουν τα πράγματα τα άκρα πλαφόν και συγχρόνως αναστολή λειτουργίας του χρηματιστηρίου. Να πω ότι και ορισμένα άλλα μέτρα όπως η επιταγή ακρίβειας δεν λύνουνε το ζήτημα αλλά στην παρούσα φάση και στο γεγονός ότι ο μισθός και όχι ο μισθός των 600 € αλλά και ένας μισθός των 1000€ τελειώνει μέχρι τα μέσα του μήνα, κάθε μέτρο δεκτό γίνεται.

Άρα θα το ψηφίσετε αυτό το μέτρο τουλάχιστον

Εμείς θα ψηφίσουμε αλλά θα πούμε κιόλας τι πρέπει να γίνει.

Aκούστε τη συνέντευξή του