giorgos_pap_2
Πολιτική

Παπανδρέου: Ο Πούτιν αποχώρησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης όπως και η Χούντα των Συνταγματαρχών

«Η απόφαση στρέφεται ενάντια στο αυταρχικό, κλεπτοκρατικό, καταπιεστικό καθεστώς του Πούτιν»

Ομιλία κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, στο οποίο συμμετέχει ως βουλευτής του ΚΙΝΑΛ
Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του χαιρέτησε την αποχώρηση της Ρωσίας από τον θεσμό και θύμισε ότι κάτι αντίστοιχο έγινε με την ελληνική χούντα: «Η πατρίδα μου, η Ελλάδα, αποβλήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης στη δεκαετία του 70. Ήμουν τότε ένας νέος πρόσφυγας, με ενεργό συμμετοχή στην αντίσταση. Αγωνιστήκαμε για αυτό, χαιρετίσαμε αυτή την απόφαση. Δεν ήταν απόφαση ενάντια στον Ελληνικό λαό. Ήταν μια απόφαση ενάντια στην δικτατορία των συνταγματαρχών που φυλάκιζε και βασάνιζε όλους όσους αντιστέκονταν. Ήταν ενάντια στη δύναμη των ισχυρών, ενάντια στον απολυταρχισμό.

Αυτή η απόφαση, ενίσχυσε τον αγώνα μας για δημοκρατία και ελευθερία στη χώρα που γέννησε την ιδέα της δημοκρατίας.

Και η σημερινή απόφαση, δεν στρέφεται ενάντια στον Ρωσικό λαό. Είναι ενάντια στο αυταρχικό, κλεπτοκρατικό, καταπιεστικό καθεστώς του Πούτιν», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ολόκληρη η ομιλία στο Συμβούλιο της Ευρώπης:

«Στις 24 Φεβρουαρίου ο πόλεμος αυτός έμοιαζε με ένα κακό όνειρο.

Όμως, ξυπνήσαμε με έναν εφιάλτη που είχε γίνει πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα, που ποτέ δεν περιμέναμε να βιώσουμε ξανά σε αυτή την ήπειρο.

Η πρώτη αντίδραση πολλών από μας ήταν ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ;

Γιατί ένας τέτοιος παραλογισμός, μια τέτοια μεγαλομανία, ένας τόσο σκληρός αδελφοκτόνος πόλεμος;

Έπειτα, το ΓΙΑΤΙ μετετράπη σε ένα μεγάλο ΟΧΙ, ΟΧΙ της αγανάκτησης, ΟΧΙ στα ψέματα και τις κατασκευασμένες ειδήσεις, ΟΧΙ στην καταστροφή των πόλεων, ΟΧΙ σε αυτόν τον ανείπωτο πόνο, τα εγκλήματα πολέμου, το θάνατο αθώων ανθρώπων, την αδιάκριτη δολοφονία ανδρών, γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων.

Ένα ηχηρό ΟΧΙ στις παράλογες αναφορές για χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων.

Σήμερα ωστόσο, εδώ στο Συμβούλιο της Ευρώπης καλούμεθα να πούμε ένα μεγάλο ΝΑΙ! Ένα μεγάλο ΝΑΙ αλληλεγγύης και βοήθειας στον γενναίο λαό της Ουκρανίας, γυναίκες, παιδιά, οικογένειες που όλοι μάχονται για την ελευθερία τους, την πατρίδα και το βίος τους. Και ως Έλληνας, θέλω να αναφερθώ και στην ιστορική και μαχητική κοινότητα των Ελλήνων της Μαριούπολης.

Ένα ΝΑΙ, καλωσόρισμα, όλων των προσφύγων που αναζητούν καταφύγιο στις χώρες μας, προσπαθώντας να ξεφύγουν από την καταδίωξη, την πείνα, ή το θάνατο.

Και ΝΑΙ, είναι ένα μάθημα για όλους εμάς ότι πρέπει να ενδυναμώσουμε τον αγώνα για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, της ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων.

Κατά συνέπεια, ένα ΝΑΙ στην ξεκάθαρη καταδίκη του Πούτιν και την αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η πατρίδα μου, η Ελλάδα, αποβλήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης στη δεκαετία του 70. Ήμουν τότε ένας νέος πρόσφυγας, με ενεργό συμμετοχή στην αντίσταση. Αγωνιστήκαμε για αυτό, χαιρετίσαμε αυτή την απόφαση. Δεν ήταν απόφαση ενάντια στον Ελληνικό λαό. Ήταν μια απόφαση ενάντια στην δικτατορία των συνταγματαρχών που φυλάκιζε και βασάνιζε όλους όσους αντιστέκονταν. Ήταν ενάντια στη δύναμη των ισχυρών, ενάντια στον απολυταρχισμό.
Αυτή η απόφαση, ενίσχυσε τον αγώνα μας για δημοκρατία και ελευθερία στη χώρα που γέννησε την ιδέα της δημοκρατίας.
Και η σημερινή απόφαση, δεν στρέφεται ενάντια στον Ρωσικό λαό. Είναι ενάντια στο αυταρχικό, κλεπτοκρατικό, καταπιεστικό καθεστώς του Πούτιν.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ σήμερα, η απόφαση μας θα γίνει φάρος για όλους όσους μάχονται για ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, σε όλο τον κόσμο. Ένας φάρος για όλους όσους ακόμα και σήμερα αγωνίζονται με γενναιότητα για μια διαφορετική Ρωσία και Λευκορωσία. Με ελευθερία, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ειρηνική συνεργασία στην μεγάλη Ευρώπη των δημοκρατικών αξιών.
Ήδη, η Ρωσία αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης υπό την πίεση της κατακραυγής μας σε αυτή εδώ την αίθουσα.

Μια πρώτη νίκη.

Σήμερα αισθανόμαστε όλοι Ουκρανοί.
Slava Ukraini!»

Ας σημειωθεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου συμμετείχε και σε διαδήλωση εναντίον της ρωσικής εισβολής στο Στρασβούργο.