Ξεκινά σήμερα στο Λαγονήσι το 24ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης, με πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Όπως είναι φυσικό, το νέο παγκόσμιο τοπίο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Η ανταλλαγή απόψεων και η παραγωγή καινοτόμων ιδεών από πολιτικούς, διανοητές, επιστήμονες, επιχειρηματίες, στελέχη διεθνών οργανισμών, ακτιβιστές και συγγραφείς, από διάφορα μέρη του κόσμου είναι ο στόχος του φετινού Συνεδρίου με κεντρικό θέμα του: «ΚΡΙΣΗ - Το μεγάλο διακύβευμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία - Η ανάγκη για σχεδιασμό αποτελεσματικών απαντήσεων».

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σε σχέση με την ενέργεια, τον πληθωρισμό, την υγεία, την ασφάλεια, τη δημοκρατία, τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Κάποιες ειδικές συνεδρίες θα είναι αφιερωμένες στην ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τουρκική κοινωνία, στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, στην ανάγκη εμβάθυνσης της Δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Η τελετή έναρξης του Συμποσίου θα γίνει σήμερα στις 8:00 μμ, στο ξενοδοχείο Grecotel Cape Sounio, με ομιλητές τον Γιώργο Α. Παπανδρέου, την Ομοσπονδιακή Υπουργό Πολιτισμού της Γερμανίας, Claudia Roth, τον συνθέτη και συγγραφέα, Zulfu Livaneli και τον Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Miroslav Lajcak.

Στο Συμπόσιο θα παρευρεθούν ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου, Albin Kurti, ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Τροφίμων και Αγροτικής Ανάπτυξης της Γερμανίας, Cem Ozdemir, ο Υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβούνιου, Ranko Krivokapić, ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Taulant Bala, το Μέλος του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, Yulia Lovoshkina, η πρώην Πρόεδρος της Κροατίας, Kolinda Grabar, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Jan Eliasson, ο Πρόεδρος του Club de Madrid, Danilo Turk, η πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Νίγηρα και Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Mindaoudou Aichatou, η Ινδή ακτιβίστρια ενάντια στο trafficking κοριτσιών και γυναικών, Ruchira Gupta και ο Πρόεδρος του αμερικανικού Κέντρου για την Παιδεία και την Οικονομία, Anthony Mackay.