Στο Νέο Δελχί πραγματοποιεί επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Στη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Ινδό ομόλογό του, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ, τόνισε ότι «φιλοδοξούμε η σχέση Ελλάδας- Ινδίας να γίνει στρατηγική» και πρόσθεσε πως «πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση της διμερούς μας εταιρικής σχέσης».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι αυτή είναι η τρίτη συνάντηση των δύο υπουργών σε λιγότερο από ένα χρόνο, ενώ πρόσθεσε πως ελπίζει σύντομα ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός Μόντι να συναντηθούν.

Ο υπουργός ανέφερε πως η Ινδία γιορτάζει 75 χρόνια από την ίδρυση της Δημοκρατίας της χώρας και η Ελλάδα 200 χρόνια, «αλλά μοιραζόμαστε επίσης το γεγονός ότι είμαστε οι πρώτοι και εσείς είστε μακράν η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο, μια πολύ περήφανη δημοκρατία».

«Ο Μαχάτμα Γκάντι γεννήθηκε εδώ, επίσης ο Νεχρού, ο Σερντάτ Πατέλ, πολύ σημαντικοί πολιτικοί άνδρες που είναι πολύ γνωστοί στον κόσμο, όχι μόνο σε εμάς», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Βλέπουμε πολλά πράγματα με πολύ παρόμοιο τρόπο: το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την απαγόρευση της χρήσης βίας και την κοινή μας δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, στην UNCLOS. Αυτό και η θαλάσσια ασφάλεια είναι πολύ σημαντικά για εμάς».


Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκονται φυσικά η κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και η Ανατολικής Μεσόγειος, το θέμα της Κύπρου και όλα τα άλλα σημαντικά ζητήματα στην περιοχή μας.