Με μία αποστροφή της ομιλίας του που αναφέρεται μεν σαφώς στον Ελευθέριο Βενιζέλο, μπορεί ίσως να προαναγγέλλει «κάτι» για το μέλλον, σίγουρα όμως θα συζητηθεί, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς εκπροσώπησε σήμερα την κυβέρνηση στο ετήσιο πολιτικό Μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων και το Εθνικό ίδρυμα Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», στους Τάφους των Βενιζέλων, στο Ακρωτήρι Χανίων.

«Για τον Βενιζέλο ο συμβιβασμός δεν αποτελούσε έκπτωση, δεν στρεφόταν απαραίτητα ενάντια στα εθνικά συμφέροντα και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούσε οποιαδήποτε εθνική υποταγή» σημείωσε με έμφαση ο κ. Χαρδαλιάς, προσθέτοντας: «Θέση που επιβεβαιώθηκε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, στην πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και φιλίας, που αναλήφθηκε λίγα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και οδήγησε στην εμπέδωση της περιφερειακής ειρήνης, της συνεργασίας, της συνύπαρξής των δύο λαών και εν τέλει στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και οικονομικής ευημερίας της χώρας μας. Τα επιτεύγματα της πολιτικής του αποκτούν ιδιαίτερη ιστορική βαρύτητα εφόσον τεθούν στο πολυτάραχο εγχώριο πλαίσιο των αρχών του 20ου αιώνα και αξιολογηθούν σε σύνθεση με τις ποικίλες εξωγενείς μεταβλητές αλλά και την πίεση που αυτές ασκούσαν πάνω σε ένα ασταθές, βαθιά πολωμένο, βαθιά διχασμένο πολιτικό σύστημα με έντονες εξωτερικές εξαρτήσεις».


Ο ΥΦΕΘΑ παρακολούθησε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνού, ενώ ακολούθως παρέστη, ως προελέχθη, στην Επιμνημόσυνη Δέηση και κατέθεσε στεφάνι στους Τάφους των Βενιζέλων. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, βασικός ομιλητής ήταν ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Δρ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο Ν. Χαρδαλιάς παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Νικόλαος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαος Παπαδάκης, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Χανίων.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης, οι Βουλευτές Χανίων Μανούσος - Κωνσταντίνος Βολουδάκης και Βασίλειος Διγαλάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι Διοικητές των τοπικών Σχηματισμών των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας, Δήμαρχοι και στελέχη της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως.