«Δεν μπορούν να γίνουν πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, όλες οι πληρωμές γίνονται σε δολάρια», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, σημειώνοντας ότι ο Πούτιν παραβιάζει τη συμφωνία.

Παράλληλα η κ. Σπυράκη ανέφερε πως προχωρά η αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών καθώς φυσικό αέριο υπάρχει στην παγκόσμια αγορά.

Τέλος επισήμανε ότι η ΕΕ ως οντότητα έκανε συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της

Αναφορικά με την απάντηση των G7 ότι δεν θα πληρώσουν σε ρούβλια το φυσικό αέριο: Η απάντηση των G7 είναι στην πραγματικότητα η απάντηση της Δύσης απέναντι στον ελιγμό που επιχειρεί ο Πούτιν πρώτα από όλα για να στηρίξει το νόμισμα του. Με νομικούς όρους δεν μπορούν να γίνουν οι πληρωμές σε ρούβλια γιατί παραβιάζουν τα συμβόλαια. Όλα τα συμβόλαια οι πληρωμές είναι σε δολάρια. Είναι προφανές ότι ο Πούτιν παραβιάζει τη συμφωνία, η συμφωνία είναι πολύ συγκεκριμένη αλλά σε ότι αφορά την ουσία η ΕΕ ετοιμάζεται για το κακό σενάριο που είναι ότι δεν έχουμε κανένα κυβικό μέτρο φυσικού αερίου, κανένα κυβικό μέτρο πετρελαίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα στην Ευρώπη. Για αυτό το σενάριο ετοιμάζεται και για αυτό όλες οι κινήσεις κατατείνουν στο να αντικατασταθεί η παροχή της Ρωσίας προς την Ευρώπη. Σας θυμίσω ότι η ΕΕ εισάγει το 90% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί εκ των οποίων το 40% και πλέον είναι ρωσικό φυσικό αέριο άρα η αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών με πολύ μεγάλη καθυστέρηση να επισημάνω, ξέραμε τι θέλει να κάνει ο Πούτιν από το 2014, ωστόσο η αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών φαίνεται ότι προχωρά καλά γιατί φυσικό αέριο υπάρχει στην παγκόσμια αγορά και αυτή τη φορά η ΕΕ εφαρμόζει το «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Μαζεύει συμβόλαια φυσικού αερίου και κοιτάζει να γεμίσει τις αποθήκες έως τις αρχές του Νοεμβρίου με περισσότερο από 80 με 90% προκειμένου να έχουμε στρατηγικά αποθέματα τα οποία θα αντιμετωπίσουν το σενάριο να μην έχουμε καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο.

Αναφορικά με την κριτική της αντιπολίτευσης ότι θα μπορούσε να κάνει ο έλληνας πρωθυπουργός αυτό που έκανε ο Πορτογάλος και ο Ισπανός για να πάρει και η Ελλάδα την εξαίρεση που πήραν αυτές οι δύο χώρες ώστε να αποσυνδέουν την τιμή του αερίου από την τιμή του ρεύματος: Η Ισπανία και η Πορτογαλία πήραν την εξαίρεση να αποσυνδέσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο εξαιτίας του γεγονότος ότι η οριακή τιμή του συστήματος παντού στην Ευρώπη διαμορφώνεται από το φυσικό αέριο αλλά η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό ανανεώσιμων. Η Ισπανία έχει 15,49% ανανεώσιμες 4, 83% υδροηλεκτρικά, δηλαδή 20% συν 10,46% πυρηνικά άρα έχει μια δυνατότητα να βάζει τα συστήματα αυτά στο σύστημά της και να μπορεί να το αποσυνδέσει από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Εμεις έχουμε αυτή τη στιγμή 19,5 αιολικά . Το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία. Η Πορτογαλία μεταξύ άλλων έχει 16,5% χρήση βιοκαυσίμων και αποβλήτων στο ενεργειακό της μείγμα, έχουν δηλαδή ένα ενεργειακό μείγμα που είναι κατά βάσει ανανεώσιμες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους και φυσικά έχουν και φυσικό αέριο.

Ερωτηθείσα γιατί δεν πέρασε το πλαφόν στα καύσιμα: Καταρχήν υπάρχει μέσα στο κείμενο... Το πλαφόν ενδιαφέρει ιδιαίτερα στη χονδρική γιατί στη λιανική έχει πολύ λίγη σημασία εφόσον εισάγουμε το φυσικό αέριο. Η πρόταση του Πρωθυπουργού η οποία είναι τεχνικά άρτια και ως τέτοια χαρακτηρίζεται εδώ αναφέρεται στην τιμή της χονδρικής. Εφόσον μπει για να ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα πλαφόν στην χονδρική αυτό θα δώσει μια δυνατότητα να ξεφουσκώσουν οι τιμές και θα ειναι η πρώτη φορά που πολιτικά θα παρεμβαίνει η ΕΕ στις αγορές.

Δεν αποφασίστηκε όμως, για το Μάιο πήγαν οι αποφάσεις: Είναι στη δέσμη των μέτρων που μελετάει η Κομισιόν αλλά έχει σημασία να επιμείνουμε σε αυτή την πρόταση. Αυτό που προτείνει ο πρωθυπουργός είναι η φυσική παράδοση, να μην μπορούν δηλαδή να τζογάρουν κανενός είδους κερδοσκόποι.

Ερωτηθείσα αν είναι εφικτό να γίνει κοινή παραγγελία φυσικού αερίου από την Ευρώπη: Θεωρώ σημαντικό βήμα ότι γίνονται κοινές παραγγελίες. Θα γίνουν... Η Ευρώπη πήγε ως οντότητα και έκανε αυτή την συμφωνία με τις ΗΠΑ άρα ως οντότητα έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία. Αν διαβάσετε τα συμπεράσματα του Συμβούλιου Κορυφής μιλάει για εθελοντικές τιμές παραγγελίας δηλαδή θα αποφασίσουν οι χώρες ποιες θα πανε μαζί. Έχει ήδη δημιουργηθεί η πλατφόρμα από την Κομισιόν, στην πλατφόρμα αυτή περιλαμβάνονται και οι χώρες της ανατολικής συνεργασίας δηλαδή η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ουκρανία μπορούν και αυτές να μπουν στις κοινές παραγγελίες. Η αγορά έχει ήδη διαταραχθεί και άρα μπαίνουμε σε μια διαδικασία στην οποία κινούμαστε με πολύ μεγαλύτερα σχήματα γιατί η ζήτηση για το φυσικό αέριο τον επόμενο χειμώνα θα είναι μεγάλη εξαιτίας της διαταραχής που υπάρχει και άρα εμείς πρέπει να φροντίσουμε τα του οίκου μας να προμηθευτούμε αέριο σε εύλογες τιμές.