Η αλλαγή στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκλογική διαδικασία με την εγκατάλειψη του αφηγήματος της αυτοδυναμίας βάζει νέα δεδομένα στην πολιτική σκακιέρα του τόπου υποστηρίζουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πάντως χθες ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την ΝΔ ενώ σχολιάζοντας τις προθέσεις του πρωθυπουργού αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων: «ο κ. Μητσοτάκης με ποιον θα συνεργαστεί στη βάση του προγράμματος που σήμερα ως κυβέρνηση εφαρμόζει; Διότι φαντάζομαι ότι δεν έχει μετανιώσει γι' αυτά που έχει κάνει, αλλιώς θα τα άλλαζε. Με ποιον; Με τον κ. Βελόπουλο; Αν ο σχεδιασμός του είναι να συνεργαστεί με τον κ. Βελόπουλο να κάνει κυβέρνηση, ας το πει».

Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων και ιδιαίτερα του προέδρου του ΚΙΝΑΛ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «o Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θέλει μια σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι ο κ. Ανδρουλάκης λοιπόν, εκτός αν θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά, θα πήγαινε να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη σε μια κυβέρνηση η οποία κάθε άλλο παρά σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης είναι».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να πάρουν θέση στο κρίσιμο ερώτημα: πως η χώρα θα βγει από αυτή την κρίση, με ποιο πρόγραμμα και με ποιες συνεργασίες» καθώς και ότι «κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να υπάρξει και μετά τις εκλογές με απλή αναλογική».

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα μιλούν για παραδοχή ήττας από την πλευρά του πρωθυπουργού αφού για πρώτη φορά από το 2019 έκανε λόγο και για κυβερνήσεις συνεργασίας ενώ επεσήμανε ότι η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός.

Τέσσερις είναι οι λόγοι σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αλλάξει αφήγημα του και να αμοίξει την πόρτα στις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο αφήνοντας το όριο της αυτοδυναμίας το 38,5% προφανώς δεν διευκολύνει το αφήγημα της κυβέρνησης περί αυτοδυναμίας.

Ακόμα επισημαίνουν ότι όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν την διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10 ποσοστιαίων μονάδων γεγονός που προφανώς θορύβησε τα κυβερνητικά στελέχη.

Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με την ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ –ΚΙΝΑΛ. Τα στοιχεία της Metron Analysis κατέγραψαν το άθροισμα των δύο κομμάτων να υπερβαίνει τις δυνάμεις της Ν.Δ. Δηλαδή η κυβερνητική παράταξη συγκεντρώνει ποσοστό 31,1 ενώ τα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς μαζί, 35,2%.

Ο τελευταίος λόγος έχει να κάνει με την εικόνα της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco για το Open το 55% των ερωτηθέντων απάντησε ότι καλύπτει με μεγάλη δυσκολία τους λογαριασμούς της ενέργειας ενώ το 10% δεν μπορεί να τους καλύψει. Μόνο τα 29% λέει ότι μπορεί να ανταποκριθεί με μικρά προβλήματα.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν ακόμα ότι η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει να πιέσει την Ελληνική Λύση και πρωτίστως το ΚΙΝΑΛ, στο οποίο αποσκοπεί για σχηματισμό κυβέρνησης. «Πρέπει να πει με ποιον θα πάει να κάνει κυβέρνηση και στη βάση ποιου προγράμματος λένε χαρακτηριστικά. Επισημαίνουν ακόμα ότι το επόμενο διάστημα, το ΚΙΝΑΛ θα κληθεί ακόμη πιο επιτακτικά να πάρει θέση για το πώς, με ποιες προγραμματικές δεσμεύσεις και από ποιους θα κυβερνηθεί η χώρα μετά τις εκλογές για να βγει από την κρίση.

Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ότι πλέον καταρρίπτει το μέχρι σήμερα αφήγημά του πως σταθερότητα υπάρχει μόνο με αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς και το εκβιαστικό του δίλημμα «αυτοδυναμία ή χάος».

«Το δίλημμα των εκλογών όσο περνάει ο καιρός θα είναι «σταθερότητα ή Μητσοτάκης» λένε.

Τέλος ισχυρίζονται ότι η μεταστροφή του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει πως οι μόνες σταθερές κυβερνήσεις είναι αυτές συνεργασίας και όχι αυτές της μονοκομματικής αυθαιρεσίας. Η πιο σταθερή κυβέρνηση εξάλλου των τελευταίων 15 ετών ήταν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.