Η επόμενη μέρα της βαριάς ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου φέρνει τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπροστά το μεγάλο ερώτημα των ημερών, που δεν είναι άλλο από το εάν μπορεί να υπάρξει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα.

Και αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά τι θα κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εάν στις κάλπες της 25ης Ιουνίου δεν υπάρξει έστω μια μικρή αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια αύξηση που θα δικαιολογούσε την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος και θα του έδινε τη δυνατότητα στη συνέχεια να φτιάξει ένα άλλο κόμμα , που δεν θα μοιάζει καθόλου με τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί το σίγουρο είναι ότι, εάν η 22η Μαΐου ήταν δύσκολη μία φορά για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης , η 26η Ιουνίου θα είναι μοιραία.

Η «Ομπρέλα»

Τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολί τευσης, η περίφηµη «Οµπρέλα» -αν και αποψιλωµένη, αφού από τη συγκεκριµένη οµάδα εξελέγησαν µόνο τρεις βουλευτές και µέσα στην Κ.Ε. έχει ισχνές δυνάµεις- θα βάλουν θέµα για την ηγεσία του κόµµατος, καθώς θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη µεγαλύτερη ευθύνη για τον καταποντισµό του ΣΥΡΙΖΑ. «∆ική του ήταν η ιδέα για το άνοιγµα στο Κέντρο, ένα αφήγηµα που µας οδήγησε στον γκρεµό», λένε οι περισσότεροι. Υποστηρίζουν, µάλιστα, ότι το αφήγηµα αυτό δηµιούργησε την εικόνα των συγκοινωνούντων δοχείων µε το ΠΑΣΟΚ και έστειλε τους ψηφοφόρους προς τη Χαριλάου Τρικούπη, αφού εκεί βρίσκεται παραδοσιακά ο αυθεντικός εκφραστής της κεντροαριστερής ιδεολογίας.

Το έχασε

Οι «53+», µε λίγα λόγια, θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τον αριστερό προσανατολισµό του και για αυτό οδηγήθηκε σε αυτό το αποτέλεσµα. Χρεώνουν, ακόµα, στον Αλέξη Τσίπρα και τη µη επανεκλογή κορυφαίων στελεχών στο Κοινοβούλιο, καθώς λένε ότι υπήρξε γραµµή να µην υπερψηφιστούν.

Ασχετα µε το εάν έχουν δίκιο ή όχι τα στελέχη αυτά στο θέµα της ιδεολογικής κατεύθυνσης που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ , φαίνεται να µην τους πέρασε ποτέ από το µυαλό ότι µια αρκετά µεγάλη µερίδα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσε και στο άκουσµα του ονόµατός τους, καθώς θεωρούσαν ότι αυτοί ευθύνονται για την εσωστρέφεια που υπάρχει στο κόµµα, απαντούν στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα.

Η επόµενη ηµέρα µοιάζει ιδιαίτερα δύσκολη, αφού τα περισσότερα από τα στελέχη της «Οµπρέλας» έχουν πλέον ψυχική και ιδεολογική απόσταση µε τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Θέλουν να είναι σε ένα άλλο κόµµα, πιο αριστερό, το οποίο δεν θα φιλοξενεί στους κόλπους του ούτε στελέχη από το ΠΑΣΟΚ (Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Ραγκούσης) ούτε πολιτευτές από τη Ν.∆. (Ευάγγελος Αντώναρος). Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας επιθυµεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παραµείνει ένα πολυσυλλεκτικό κόµµα µε αριστερές καταβολές, το οποίο, όµως, θα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που κινούνται πέριξ του Κέντρου.

Μεγάλη συζήτηση

Η αίσθηση που υπάρχει, πάντως, είναι ότι την εποµένη των εκλογών της 25ης Ιουνίου θα ανοίξει µια µεγάλη συζήτηση για το τι κόµµα πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και µε ποιον αρχηγό. Μόνο που κανείς δεν ξέρει αν ο Αλέξης Τσίπρας θα αφήσει στους συντρόφους του τον έλεγχο των εξελίξεων. Γιατί η αλήθεια είναι ότι το βράδυ της περασµένης Κυριακής στην Κουµουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας εµφανίστηκε να δηλώνει ότι είναι έτοιµος να παραιτηθεί αναλαµβάνοντας την ευθύνη για την ήττα. Οι παρευρισκόµενοι, ο Αλέκος Φλαµπουράρης, ο Μιχάλης Καλογήρου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νίκος Παππάς, αλλά και η σύντροφός του, Μπέτυ Μπαζιάνα, και η αδελφή του, και µέλος του κόµµατος, Ζανέτ Τσίπρα, τον απέτρεψαν να κάνει κάτι τέτοιο, καθώς υπήρχε µπροστά του και η επόµενη εκλογική µάχη.

Δεν το περίμενε

Στο ερώτηµα εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιληφθεί την ελεύθερη πτώση του κόµµατός του, η οποία σταµάτησε στο 20%, µε απόσταση 20 ποσοστιαίων µονάδων από τη Ν.∆., η απάντηση είναι όχι. Γνώριζε ότι η Ν.∆. είναι πρώτη, αλλά όχι µε τέτοιο ποσοστό. Και αυτό γιατί τα µηνύµατα που έπαιρνε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι σε όλη την Ελλάδα υπήρχε µια µεγάλη ροή ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ο γνωστός δηµοσκόπος µε τον οποίο συνεργάστηκε το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στις προηγούµενες εκλογές, του είχε τηλεφωνήσει το απόγευµα της Κυριακής και του είχε πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από τη Ν.∆. 6 ποσοστιαίες µονάδες, µε καθοδική τάση, που στο τέλος θα έφτανε γύρω στις 5. Το πολιτικό «πένθος» που βίωσε ο Αλέξη Τσίπρας κράτησε, ωστόσο, τρεις ηµέρες, αφού ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι η νέα κάλπη µπορεί να είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ και µια νέα ευκαιρία.

Αλλαγές

Ετσι, θα επιδιώξει να κάνει τρεις κινήσεις προκειµένου ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει στους ψηφοφόρους ότι είναι ένα κόµµα εξουσίας. Αλλαγές θα υπάρξουν στην εκφώνηση του δηµόσιου λόγου του ΣΥΡΙΖΑ, στην αποκατάσταση των σχέσεων µε κοινωνικά στρώµατα που φοβήθηκαν ή δεν πείστηκαν από τις θέσεις του και στην οργανωτική ανασυγκρότηση, ώστε να προχωρήσει το κόµµα συντεταγµένα.

Η πρώτη παρέµβαση θα αφορά τα στελέχη που θα εµφανιστούν στις τηλεοράσεις αυτή την προεκλογική περίοδο, τα οποία θα καθοριστούν από την ηγετική και επικοινωνιακή οµάδα, που θα έχει την ευθύνη για την εκφορά του πολιτικού λόγου. Ολα δείχνουν ότι το µεγαλύτερο κοµµάτι αυτής της τακτικής θα το αναλάβουν, µεταξύ άλλων, η Ολγα Γεροβασίλη, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Τάσος Ηλιόπουλος, ο ∆ιονύσης Τεµπονέρας, ο Κώστας Ζαχαριάδης και, φυσικά, η Πόπη Τσαπανίδου. Οποιαδήποτε παραφωνία δεν θα γίνεται αποδεκτή. Ακόµα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει νέα επικοινωνιακή οµάδα ως σύµβουλο σε αυτές τις νέες κάλπες, καθώς οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υιοθέτησαν τη λογική των ειδικών.

Συγκεντρώσεις

Η Κουµουνδούρου σχεδιάζει ακόµα κάποιες µεγάλες συγκεντρώσεις, αλλά το βάρος θα πέσει πλέον στις θεµατικές εκδηλώσεις - δηλαδή θα υπάρξει διαφορετικό µοντέλο εκστρατείας. Στόχος, η προσέγγιση των ψηφοφόρων που στις προηγούµενες εκλογές αποµακρύνθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ επηρεασµένοι από τις δηλώσεις Κατρούγκαλου και Φωτίου. Η τρίτη αναπροσαρµογή έχει να κάνει µε την οργανωτική ανασυγκρότηση. Με βάση και τις επιδόσεις του κόµµατος σε διάφορες περιοχές της χώρας, θα συγκροτηθούν οµάδες στελεχών, µε σαφείς «χρεώσεις» και ευθύνες για τη δράση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 27 Μαΐου 2023.