«Η έννοια του κέρδους είναι με σαφήνεια διατυπωμένη φορολογικά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι η αναφορά του πρωθυπουργού ότι όπου υπάρξουν υπερκέρδη, αυτά θα φορολογηθούν, έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά.

«Μέτρα 4 δις.»

Στη συνέχεια ο κ. Βορίδης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ενέργεια και την ακρίβεια.

Ενεργειακή κρίση

Επιπλέον, αναγνώρισε πως οι πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα από την ενεργειακή κρίση ενώ είπε πως το φαινόμενο είναι εισαγόμενο. Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε επίσης ότι τα μέτρα της κυβέρνησης απευθύνονται κυρίως στα ασθενέστερα νοικοκυριά και της χαμηλότερης μεσαίας τάξης.

«Δόθηκαν απαντήσεις»

Σε ότι αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, είπε πως έχει απαντήσει ο πρωθυπουργός ότι δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής του. Σημείωσε μάλιστα πως παραμένει ο στόχος της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές.

«Για καλύτερη λειτουργία»

Σε ότι αφορά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, που κρίθηκε αντισυνταγματική από το τρίτο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, τόνισε πως την ανάγκη αυτή επέβαλε η ανάγκη για την καλύτερη λειτουργία των δήμων.

Επίσης, ο κ. Βορίδης σημείωσε πως τα δημοτικά συμβούλια δεν είναι για όλες τις αποφάσεις αλλά για μείζονες αποφάσεις.



Η συνέντευξη

Ο Μάκης Βορίδης είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας: Η έννοια του κέρδους είναι με σαφήνεια προσδιορισμένη φορολογικά. Παρατήρησα χθες μια σχετική αναδίπλωση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αρχίζει και  λεει όχι για τα κέρδη των εταιρειών αλλά να μας πει η ΡΑΕ. Η ΡΑΕ τι να μας πει; Η ΡΑΕ θα μας πει τα μεγέθη με τα οποία καθορίζεται η τιμή της ενέργειας από εκεί και πέρα τι πουλάει ο καθένας και τι βάζει πάνω ή  τι βάζει  κάτω αυτό είναι κάτι που συνδέεται με τα αποτελέσματα χρήσης του. Όταν έρχεται ο πρωθυπουργός και λεει ότι ό,τι και να κάνετε από τη στιγμή που θα εμφανίσετε κέρδη το 90% αυτών των υπερβολικών κερδών, των κερδών που δεν δικαιολογούνται θα σας το πάρω πίσω και όχι απλώς θα σας το πάρω πίσω από εδώ και μπρος, θα σας το πάρω πίσω ένα χρόνο αναδρομικά στη φορολογία άρα αυτό πρώτον, μόνο που λέγεται έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά στη δημιουργία αυτών των υπερκερδών. Δεύτερον είναι σαφές ότι  αν έχει συμβεί θα πάμε πίσω και θα το βρούμε και τρίτον πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως ακριβώς εκδηλώνονται αυτά τα υπερκέρδη. Γιατί ας πούμε όταν ξεκίνησε να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ  έλεγε ότι η ΔΕΗ είναι τμήμα της κερδοσκοπίας, τώρα ξαφνικά βλέπουμε ότι η ΔΕΗ δεν είναι τμήμα της κερδοσκοπίας.

Για το αν θα ήταν καλύτερο να  υπάρξει μια συμφωνία με όλους τους παρόχους ενέργειας ώστε να γυρίσουν πίσω τα χρήματα από τα υπερκέρδη στους καταναλωτές: Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό θα γίνει εάν υπάρχει κάτι τέτοιο και θεωρώ ότι και οι ίδιες οι εταιρείες μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού ξέρουν ότι αν έχουν πραγματοποιηθεί τέτοια κέρδη ή  θα τους τα πάρει το κράτος  κι επομένως θα έχει φορολογικά έσοδα ή θα πρέπει κάπως με πολιτική εκπτωτική να κάνουν προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν λυση στο θέμα αυτό.

Για τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα έπρεπε να δώσουν  περισσότερα χρήματα: Δεν μπορώ να ξέρω τι έχουν στο μυαλό τους γιατί το πρόβλημα με το ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πάντα η αριθμητική είναι χαοτική, είναι άλλα αντί άλλων. Για παράδειγμα χθες μιλάγανε για 1,4 δις κέρδη από που βγαίνουν αυτά; Κάνουν κάτι λογαριασμούς μόνοι τους, τα βγάζουν όπως να ‘ναι άρα με το ΣΥΡΙΖΑ και τα οικονομικά του πάντα είναι προβληματική η συζήτηση, δεν έχει σοβαρή βάση. Αυτό είναι και μια από τις βασικές δυσκολίες που έχει ο συγκεκριμένος χώρος και η αξιωματική αντιπολίτευση στο να παράγει πειστικές προτάσεις. Εγώ δεν ξέρω αν εννοούν ότι θα αυξήσουν τη φορολογία, ακούω διάφορα,  εκείνο το οποίο κάνουμε εμείς είναι ότι  έχουμε  δώσει 4 δις, θα συνεχίσουμε να δίνουμε. Έχουμε προωθήσει μια δέσμη προτάσεων συγκεκριμένη προς την ευρωπαϊκή επιτροπή και περιμένουμε να υπάρξει Σύνοδος Κορυφής προκειμένου να οριστικοποιηθούν μέτρα τα οποία θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν και μια συγκεκριμένη πολιτική δημοσιονομικής χαλάρωσης, περιλαμβάνουν και την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο επομένως είναι μια δέσμη μέτρων για να αντιμετωπίσουμε το κύμα της ακρίβειας. Από το ΣΥΡΙΖΑ εκείνο το οποίο ακούω είναι ότι δεν τους αρέσει το μείγμα πολιτικής που κάνουμε και ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερα χρήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αντιπολίτευση του επί δύο δηλαδή αν τώρα  έχουμε δώσει 4 δις δεν έχουμε δώσει αρκετά  έπρεπε να έχουμε δώσει 8. Αν είχαμε δώσει 8 δεν θα ήταν αρκετά θα έπρεπε να είχαμε δώσει16, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα αλλά αυτό νομίζω ότι έχει καταχωρηθεί και καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών. Οι πολίτες βεβαίως και περνάνε μια πολύ σημαντική δυσκολία γιατί πράγματι αυτές οι ανατιμήσεις έχουν δημιουργήσει και πληθωρισμό και βεβαίως έρχονται και κάτι θηριώδεις λογαριασμοί στα σπίτια. Είναι πάρα πολύ μεγάλες οι αυξήσεις στην ενέργεια αυτό είναι ξεκάθαρο αλλά από εκεί και πέρα  αυτό δεν μπορεί να χρεωθεί στην κυβέρνηση υπό την έννοια ότι είναι ένα διεθνές πρόβλημα, συμβαίνει παντού, είναι απολύτως εισαγόμενο, δεν είναι δηλαδή κάποια κυβερνητική πολιτική η οποία έχει δημιουργήσει το πρόβλημα αυτό. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα που απασχολεί το δυτικό κόσμο και που προφανώς  πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Εμείς κάνουμε πράγματα για να το αντιμετωπίσουμε, θα συνεχίσουμε να κάνουμε πράγματα για να το αντιμετωπίσουμε. 

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ: Η κριτική που μας ασκεί η αντιπολίτευση  είναι δώστε και άλλα λεφτά, αυτό πάντα το λένε  ότι και να γίνει.  40 δις δώσαμε για την αντιμετώπιση της πανδημίας και δεν ήταν αρκετά έπρεπε να έχουμε δώσει και άλλ,και το δεύτερο το οποίο λένε είναι ότι δεν τους αρέσει η στοχευμένη πολιτική την οποία κανουμε και προτιμούν να πάμε  σε μια πολιτική μειώσεως των εμμέσων φόρων στη βενζίνη και στην ενέργεια.

Για το αν αυτό μπορεί να γίνει:  Ότι μπορεί να γίνει, μπορεί να γίνει αυτό είναι μια διαφορετική επιλογή. Δηλαδή αντί να πάμε να δώσουμε εμείς στοχευμένα έτσι όπως κάνουμε 4 δις για να υποστηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και ειδικά τα νοικοκυριά που βρίσκονται  σε πολύ μεγαλύτερη πίεση και έχουμε πολύ μεγαλύτερη ελαστικότητα εξαιτίας  του πιεσμένου εισοδήματος στην επιλογή των δαπανών, άλλες δηλαδή είναι οι δυνατότητες των μεγάλων εισοδημάτων που μπορεί να απορροφήσουν αυτή τη μεγάλη ακρίβεια, αυτή τη μεγάλη πίεση στο επίπεδο των τιμολογίων των ενεργειακών, άλλες  δυνατότητες έχει ένα μικρό νοικοκυριό όπου οι δυνατότητές του  να περιορίσει τις δαπάνες ειναι ήδη πάρα πολύ μικρές γιατί είναι ήδη περιορισμένες οι δαπάνες εξαιτίας του χαμηλού εισοδήματος. Εμείς στην πραγματικότητα στοχεύουμε σε αυτά τα ασθενέστερα νοικοκυριά δηλαδή των οικονομικά ασθενέστερων και της χαμηλότερης μεσαίας τάξης, στοχεύουμε και τα χρήματα που έχουμε τα δίνουμε εκεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ λεει ότι πρέπει να τα αφαιρέσουμε από τους φόρους, αφαιρώντας από την έμμεση φορολογία αυτό έχουμε τρία προβλήματα, το πρώτο πρόβλημα που έχουμε είναι ότι δεν είναι σίγουρο εάν αυτά τα ποσά δεν ειναι μεγάλα ότι θα γίνουν αισθητά ως μείωση και θα περάσουν τελικά στη μείωση.

Ερώτηση: Δεν πρόκειται να περάσουν γιατί είναι τόσο μεγάλο το κόστος που  έχουν να διαχειριστούν οι επιχειρήσεις που θα απορροφήσουν αυτές το ΦΠΑ και δεν πρόκειται να έρθει στην κατανάλωση.

Απάντηση: Άρα τότε  στην πραγματικότητα  δεν έχουμε κάνει απολύτως τίποτα για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων παρά έχουμε διευκολύνει και διευρύνει το περιθώριο των κερδών της μεταπρατικής αλυσίδας που συνδέεται με την ενέργεια. Το δεύτερο πρόβλημα που έχουμε είναι ότι επειδή τα ισχυρότερα νοικοκυριά και οι ισχυρότερες επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις τότε στην πραγματικότητα αυτοί που κατεξοχήν ευνοούνται από τη μείωση των φόρων, ακόμα και αν περάσει η μείωση στην τελική τιμή, είναι αυτοί που κάνουν τις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Άρα κατά αναλογία ευνοούνται λιγότερο οι ασθενέστεροι και περισσότερο οι πιο ισχυροί και αυτό είναι πάντοτε ένα πρόβλημα στη μείωση της έμμεσης φορολογίας.

Για τις διαμαρτυρίες της  μεσαίας τάξης: Για αυτό σας είπα ότι δεν μιλάμε μόνο για τους οικονομικά ασθενέστερους μιλάμε και για το κάτω κομμάτι της μεσαίας τάξης που πρέπει να στοχεύσουμε και στοχεύουμε να ενισχύσουμε.

Για το αν θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου: Την απάντηση την  έχετε πάρει από τον πρωθυπουργό και μάλιστα την έχετε πάρει κατηγορηματικά. Ο υπουργός Εσωτερικών όταν είναι ξεκάθαρη η πρόθεση του πρωθυπουργού δεν κάνει ασκήσεις που σπαταλάνε χρονο χωρίς λόγο. Άρα η απάντηση έχει δοθεί με κατηγορηματικό τρόπο και μάλιστα με ένα τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια να συνεχίζεται αυτή η συζήτηση. Ο πρωθυπουργός είπε «είμαι σοβαρός πολιτικός δεν παίζω με τους θεσμούς, δεν  υπάρχει περίπτωση να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου» άρα έχει κλείσει αυτή η συζήτηση.

Για τον στόχο της αυτοδυναμίας: Παραμένει αυτό. Κατά τη γνώμη μου ο πρωθυπουργός είπε κάτι περίπου αυτονόητο,  είπε ότι εμάς στόχος μας είναι η αυτοδυναμία  γιατί θέλουμε τη δυνατότητα να λαμβάνουμε συνεκτικές, ταχείες, αποτελεσματικές αποφάσεις και αυτό να είναι ένα χαρακτηριστικό της διακυβέρνησης μας. Άρα ξεκαθάρισε ότι ο πολιτικός στόχος της ΝΔ, το αίτημα της ΝΔ  προς τον ελληνικό λαό όταν θα γίνουν οι εκλογές θα είναι η αυτοδυναμία.  Τον ρωτάνε οι συνάδελφοί σας «εσείς το ζητάτε μπορεί όμως ο λαός να μη σας το δώσει», απαντάει σε μια υποθετική ερώτηση και λεει σε κάθε περίπτωση όμως εάν ο ελληνικός λαός δεν κάνει δεκτό το αίτημα για αυτοδυναμία, πει όχι δεν θέλω να είστε μόνοι σας και οι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων να αποτυπωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να επιβάλλουν  τις εκλογικές συνεργασίες εκεί είπε ο πρωθυπουργός  ότι είμαι υποχρεωμένος εφόσον αυτό θα μου το πει ο λαός θα αναζητήσω αυτές τις  συνεργασίες. 

Για το ποια θα είναι η απάντηση στο ερώτημα δεύτερες εκλογές ή συνεργασία  με το ΣΥΡΙΖΑ ή με το ΚΙΝΑΛ: Η απάντηση είναι δεύτερες εκλογές γιατί έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι πρώτες εκλογές δεν είναι το κρίσιμο μέγεθος προκειμένου να αποφασίσουμε τους συσχετισμούς γιατί με τις πρώτες εκλογές δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση με την απλή αναλογική και είπαμε ότι εμείς έχουμε στρατηγική αυτοδυναμίας. Άρα αυτό προκύπτει ως ερώτημα μόνο αν στις δεύτερες εκλογές με ενισχυμένο πλειοψηφικό δεν προκύπτει.   

Ερώτηση: Επομένως  λέτε ότι στις δεύτερες εκλογές θα τεθεί το ερώτημα άρα αυτό αποκλείει τις τρίτες εκλογές;

Απάντηση: Ο πρωθυπουργός είπε ότι στις δεύτερες εκλογές, με το ενισχυμένο πια σύστημα, δεν έχει υπάρξει  αυτοδύναμη κυβέρνηση είμαι υποχρεωμένος τότε να αναζητήσω συνεργασίες. Τώρα δεν μπορώ να σας πω αν θα κάνουν συνεργασία άμα λεει ο Ανδρουλάκης ότι εγώ μόνο με τους σοσιαλδημοκράτες πάω ή δεν θέλω το Μητσοτάκη πρωθυπουργό υπάρχει δυνατότητα να δίνει συνεργασία σε αυτή τη φάση; 

Αναφερόμενος στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής που κρίθηκε αντισυνταγματική από το 3ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Βορίδης είπε: Πρέπει να δούμε τη σκέψη που θα κάνει η Ολομέλεια, να μελετήσουμε τι λεει η απόφαση και να τα συζητήσουμε τότε αλλά η αλήθεια είναι ότι η ανάγκη που επέβαλλε αυτή την αλλαγή είναι στην πραγματικότητα η ανάγκη της αποτελεσματικής διακυβέρνησης των δήμων και η οποία πηγάζει από την αδυναμία συγκροτήσεως πλειοψηφιών. Εγώ θεωρώ ότι αυτά θα συνεκτιμηθούν στο ΣτΕ και επίσης  έχω μια σταθερή και μόνιμη άποψη ότι τα δημοτικά συμβούλια δεν είναι για όλες τις αποφάσεις, είναι για μείζονες στρατηγικές αποφάσεις. Θεωρώ ότι θα είναι πολύ πιο εξειδικευμένες οι προσεγγίσεις δηλαδή δεν θα κριθεί ότι όλες οι αρμοδιότητες πάσχουν, ενδεχομένως θα κάνει πιο αναλυτικές σκέψεις το ΣτΕ ως προς αυτό, θα τα δούμε όμως.

Για τη δημοσκοπική άνοδο του κόμματος του κ. Κασιδιάρηκαι τι θα γίνει στη περίπτωση που μπει στη Βουλή τόνισε: Εμείς έχουμε κάνει μια ρύθμιση ...για τους καταδικασμένους για εγκληματική οργάνωση, θα δούμε πως θα τηρηθεί αυτή η ρύθμιση και θα δούμε και στην πορεία προς τις εκλογές πως θα ενεργήσουν οι συγκεκριμένοι και κατά πόσο θα τηρηθούν οι νόμιμες προϋποθέσεις. 

Ερώτηση: Η ρύθμιση λεει ότι δεν μπορούν να είναι επικεφαλείς μπορεί να είναι όμως βουλευτές

Απάντηση: Από τη στιγμή που δεν έχει υπάρξει αποστέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων και αυτό δεν μπορεί να γίνει κατά το σύνταγμα μας μέχρι να υπάρξει αμετάκλητη ποινική καταδίκη, θεωρητικά υπάρχει δυνατότητα... Έχουν περιοριστεί τα διοικητικά του δικαιώματα  με τη νομοθεσία που εισηγηθήκαμε  δηλαδή δεν μπορεί να είναι επικεφαλείς, δεν μπορεί να συμμετέχει στη διοίκηση αλλά τα πολιτικά του δικαιώματα, το   δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι το διατηρεί. Μπορούμε να το αποστερήσουμε κατά το σύνταγμά μας μόνο με δικαστική απόφαση και μόνο με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Ερώτηση: Που σημαίνει ότι αν έχουμε  ένα ενδεχόμενο εισόδου ενός τέτοιου κόμματος στη Βουλή θα αλλάξουν οι συσχετισμοί  

Απάντηση: Δεν νομίζω ότι θα είναι τόσο θεαματικές οι αλλαγές γιατί εκείνο που είναι σημαντικό και κρίσιμο είναι ποιο είναι το ποσοστό του πρώτου κόμματος. Όχι για την απλή αναλογική, η απλή αναλογική είναι κάτι που θα διαρκέσει 20 μέρες, η κρίσιμή αναμέτρηση, το κρίσιμο ζήτημα είναι οι δεύτερες εκλογές.