Ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Βενιζέλος συνομίλησε με τον αρχισυντάκτη της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας “Καθημερινή” Αθανάσιος Έλλις στο πλαίσιο του 7o Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς  6 - 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η Ευρώπη βρέθηκε απροετοίμαστ, καθώς βρίσκεται συχνά σε λήθαργο και δεν επέδειξε τα απαραίτητα αντανακλαστικά παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και τα δείγματα που είχε δείξει το Κρεμλίνο σε Γεωργία και Κριμαία. Σχετικά με το βασικό επιχείρημα του Πούτιν για την εισβολή, τόνισε ότι δεν αληθεύει καθώς το ΝΑΤΟ δεν λειτούργησε επιθετικά εις βάρος της Ρωσίας, ενώ σημείωσε ότι η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης έχει παραδοθεί στην Ρωσία.

«Η εποχή μας θυμίζει τις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ο κ. Βενιζέλος που παραφράζοντας την φράση του Τσώρτσιλ ότι έχουμε να διαλέξουμε «ανάμεσα στη ντροπή και στον πόλεμο», σημείωσε ότι σήμερα κινδυνεύουμε να διαλέξουμε τη ντροπή και να οδηγηθούμε σε πόλεμο ντροπιασμένο. 

Χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία «ασύμμετρο» που δεν θα τελειώσει εύκολα και τόνισε ότι δεν πρόκειται για πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αλλά ολόκληρης της Δύσης. Ασύμμετρες χαρακτήρισε και τις επιπτώσεις των κυρώσεων, καθώς οι ΗΠΑ είναι λιγότερο εξαρτημένες ενεργειακά από τη Ρωσία από ότι η Ευρώπη που πλήττεται περισσότερο.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε ειδική αναφορά στις πρόσφατες νίκες Όρμπαν και Βούτσιτς αλλά και τις επικείμενες Γαλλικές εκλογές, ενώ σημείωσε ότι «η υπόσταση της Δύσης θα παιχτεί στο εσωτερικό των ΗΠΑ», αν δηλαδή θα επανεκλεγεί ο Τραμπ ή κάποιος διάδοχος ίδιας αντίληψης.

«Δυστυχώς δεν έχουμε καμία αίσθηση της Ιστορίας», είπε απαντώντας σε όσους αναρωτιούνται γιατί δεν παραδίδεται η Ουκρανία, ότι αντίστοιχα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί γιατί έπρεπε να υπάρξει ελληνικό κράτος στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. «Σήμερα η επικράτειά μας είναι αυτή της φιλελεύθερης δημοκρατίας», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας πόλεμος αξιών. «Ο ύμνος της Ουκρανίας είναι ο ύμνος της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των κεκτημένων μας», συμπλήρωσε.

Περνώντας στον τομέα της οικονομίας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι χώρα μας υπάρχει δημοσιονομικά επειδή το 2012 κάναμε την αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία δεν ήταν ένα θαύμα όπως λένε κάποιοι, αλλά αποτέλεσμα σωστών χειρισμών. Στη συνέχεια, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις με την Τουρκία τονίζοντας ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή από πλευράς ενεργειακής «να γίνει μία σοβαρή συζήτηση», μετά από σχεδόν μισό αιώνα αδράνειας.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε λάθος τη λογική ότι η Τουρκία είναι η Ρωσία και η Ελλάδα η Ουκρανία, καθώς η χώρα μας είναι μέλος της Ε.Ε., με ισχυρούς συμμάχους, αμερικανικές βάσεις στο έδαφός της και συμμετοχή στον πυρήνα της Δύσης. Από την άλλη, η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και «καταδικασμένη να είναι δυτική».