«Υπάρχει επάρκεια σε διατροφικά προϊόντα, για αρκετούς μήνες», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Επιπλέον, τόνισε ότι γίνονται ενέργειες ώστε τον επόμενο χειμώνα να μην υπάρχουν ελλείψεις, μέσω της αύξησης παραγωγής στη χώρα μας προϊόντων που εισάγονται από Ουκρανία και Ρωσία, όπως αραβόσιτο, μαλακό σιτάρι, ηλίανθο, αλλά και την διευκόλυνση των εισαγωγών.

Αισχοκέρδεια

Για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας ανέφερε πως έχουν διαπιστωθεί και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ενώ είπε πως μα τα αποθέματα είναι εύκολο να δει κάποιος σε ποια τιμή αγοράζει και πουλά.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργαντάς προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την δημοσιοποίηση των ονομάτων των επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν.

«Θα ισορροπήσουν»

Επίσης, τόνισε ότι η αγορά προσπαθεί να «ρυθμιστεί», ενώ εκτίμησε πως το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα ισορροπήσουν.

Τέλος, ο υπουργός αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ στους αγρότες για αγορά ζωοτροφών.



Η συνέντευξη

Ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:

Για το αν θα έχουμε επισιτιστική επάρκεια το επόμενο χρονικό διάστημα: Αυτή τη στιγμή και για πολλούς επόμενους μήνες  υπάρχει πλήρης κάλυψη των αναγκών στη χώρα μας σε διατροφικά προϊόντα. Μια συζήτηση που πήγε να ξεκινήσει πριν 20 μέρες περίπου για έλλειψη συγκεκριμένου προϊόντος και πάνω σε αυτό να στηριχτεί ίσως και μια κουβέντα για ενδεχόμενες ελλείψεις άλλων προϊόντων νομίζω ότι έχει ακυρωθεί  ακριβώς επειδή και από τη δήλωση των αποθεμάτων η οποία  έγινε την προηγούμενη Τετάρτη -η οποία θα επικαιροποιείται κάθε πέντε εργάσιμες ημέρες - για συγκεκριμένα σημαντικά προϊόντα για τη διατροφή μας φάνηκε ότι υπάρχει επάρκεια πολλών μηνών. Όμως το ερώτημα παραμένει σε σχέση με την πρόβλεψη ώστε και το επόμενο μεγάλο διάστημα, του επόμενου χειμώνα να μην έχουμε κάποιο ζήτημα. Εκεί κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις, το ένα είναι η αύξηση της παραγωγής στη χώρα μας ειδικά σε προϊόντα  τα οποία εισάγαμε από Ουκρανία και Ρωσία. Νομίζω ότι αυτό είναι το πρώτο και σημαντικότερο που πρέπει να γίνει και όταν μιλάμε για τέτοια προϊόντα μιλάμε για αραβόσιτο το οποίο είναι πολύ αναγκαίο στις ζωοτροφές, μιλάμε για μαλακό σιτάρι, μιλάμε για ηλίανθο.  Και το δεύτερο είναι η διευκόλυνση τω εισαγωγέων που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές αγορές για  μπορέσουν να εισάγουν στη χώρα μας  ότι είναι αναγκαίο. Κινούμαστε και προς τις δύο  κατευθύνσεις και είμαστε πεπεισμένοι ότι και με μια καλή παραγωγή φετινή αλλά και με τις υπόλοιπες εναλλακτικές που ήδη δημιουργήθηκαν στην αγορά δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στον επόμενο χειμώνα.

Γιατί έχουμε συνεχή άνοδο των τιμών σε προϊόντα περσινής παραγωγής και γιατί οι αγρότες παραπονούνται ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές τιμές: Υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας αρκετά από τα οποία έχουν διαπιστωθεί, έχουν γίνει έλεγχοι  και έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Δεν αρκεί αυτό. Δείτε τι γίνεται ήδη τώρα που υπάρχει και δήλωση των αποθεμάτων που μας βοηθάει πάρα πολύ σε αυτό. Πλέον είναι εύκολο να δει κάποιος με ποια τιμή αγοράστηκε και σε ποια τιμή μεταπωλείται τελικά το προϊόν γιατί μεγάλο μέρος αυτών των ποσοτήτων ήταν από την προηγούμενη περίοδο, βεβαίως πρέπει να συμφωνήσουμε εκεί σε μια λελογισμένη αύξηση η οποία έχει να κάνει  για παράδειγμα με την αύξηση των μεταφορικών ναύλων. Έχετε δίκιο ότι αυτό που αγοράστηκε τον Σεπτέμβριο–Οκτώβριο όταν υπήρχε μεν η ενεργειακή κρίση γιατί ξεκίνησε τέλος καλοκαιριού δικαιολογούσε μια συγκεκριμένη αύξηση οπότε είναι εύκολο να δεις και για αυτό γίνονται οι έλεγχοι αυτή τι  στιγμή και θα δείτε  το επόμενο διάστημα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, με ποια τιμή αγόρασε κάποιος και μετά με ποια τιμή μεταπώλησε. Γιατί  σίγουρα με άλλη τιμή αγόρασε το Σεπτέμβριο και αποθήκευσε και με άλλη αγόρασε το Μάρτιο. Άρα έχει σημασία να δούμε  τι στιγμή κατά την οποία τα προϊόντα αυτά τελικά εισήλθανε στην ελληνική αγορά ή και αυτά που προέρχονται από την ελληνική παραγωγή να δούμε πότε παρήχθησαν, πότε αποθηκεύτηκαν  και πότε πωλούνται. Αυτό είναι ευθύνη της πολιτείας. Γίνονται πολλοί έλεγχοι και έχει ανακοινώσει και ο κ. Γεωργιάδης ότι θα υπάρξει και ένα μέτρο ακόμα για να σταματήσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ίσως δεν αρκούν  οι έλεγχοι ίσως δεν αρκούν τα πρόστιμα επειδή έχουμε μια τέτοια έκτακτη κατάσταση θα έρθει η τροπολογία αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, νομοθετική  ρύθμιση η οποία θα προβλέπει και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των επιχειρήσεων οι οποίες  διαπιστώνονται με βάση τους ελέγχους ότι κερδοσκοπούν.

Για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν: Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις νομικής φύσεων ότι η όποια δημοσιοποίηση πρέπει να γίνει μετά την τελεσιδικία  της απόφασης γιατί ο κάθε ένας που διαπιστώθηκε μια  παράβαση σε βάρος τους έχει δικαίωμα να κάνει την ένστασή του. Εμείς όμως εδώ καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε  μια έκτακτη συνθήκη  και βεβαίως μπορεί να δημοσιοποιείται το όνομα με την αναφορά ότι εκκρεμεί η ένσταση που έχει κάνει ο συγκεκριμένος γιατί καταλαβαίνετε ότι οι έκτακτες συνθήκες  θέλουν και έκτακτη αντιμετώπιση. Θα γίνουν οι όποιες συζητήσεις στη Βουλή και νομίζω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα υπερψηφίσουν μια τέτοια διάταξη  η οποία  πραγματικά σε όποιον επιχειρεί να κερδοσκοπήσει θα βάλουν ένα τέλος.

Για το αν θα πρέπει να γίνει μια συμφωνία με όλους όσους έχουν τις μεγάλες αποθήκες και τους χονδρέμπορούς ώστε να πει η ελληνική πολιτεία ότι πρέπει να προστατευτεί η αγορά και οι παραγωγοί: Σε αυτή τη φάση είμαστε στους ελέγχους οι οποίοι είναι πραγματικά διαρκείς και οι οποίοι θα είναι πολύ  οργανωμένοι και με βάση τα στοιχεία εισροών και εκροών  των προϊόντων σε μια επιχείρηση. Σίγουρα η αγορά αυτό τον καιρό προσπαθεί να ρυθμιστεί, πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εμείς έτσι ώστε όσο πιο  γρήγορα γίνεται να υπάρχει η δυνατότητα με το κέρδος  που πρέπει να έχει κάποιος  που κάνει μια επιχειρηματική δραστηριότητα να μπορεί να φτάνει τελικά στον καταναλωτή με αυτό το λογικό κέρδος το οποίο με βάση τις συνθήκες και τις δαπάνες δικαιολογείται.  Δεν πρέπει να επιτραπεί καμια περίπτωση αισχροκέρδειας και νομίζω ότι μερικά μηνύματα πολύ αυστηρά πέρασαν ήδη στον εμπορικό κόσμο με τα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί.  Μην ξεχνάμε ότι επιβλήθηκε  πριν λίγο καιρό το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ σε επιχείρηση για τέτοια παράβαση αλλά σίγουρα εγώ νομίζω ότι  το επόμενο διάστημα θα έχουμε μια εξισορρόπηση ακριβώς επειδή το ζήτημα της αυταπόδεικτης πλέον επάρκειας το βλέπουμε παντού, το ζήτημα της ενίσχυσης του κόστους παραγωγής  προς τους αγρότες που το γίνεται με διαφόρους τρόπους  όπως είναι η επιδότηση στο πετρέλαιο και στο ρεύμα, νομίζω ότι θα ισορροπήσουν τα πράγματα. Ήταν σίγουρα  ένα σοκ  όλο αυτό που συνέβη στην αγορά μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα ισορροπήσουμε το επόμενο μικρό διάστημα  και πάνω απ’ όλα αυτό που πρέπει να φροντίσουμε είναι να υπάρχει αυξημένη παραγωγή στη χώρα μας.

Για το αυξημένο κόστος: Δεν μιλάει κανείς για αυξημένο κέρδος των παραγωγών, ίσα-ίσα οι παραγωγοί πραγματικά έχουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος.  Σίγουρα οι τιμές είναι μεγαλύτερες απ’ ότι ήταν το προηγούμενο διάστημα, μιλάμε για τους παραγωγούς στις απευθείας πωλήσεις που κάνουν οι ίδιοι, και ταυτόχρονα πρέπει να βοηθηθεί και ο καταναλωτής γιατί πρέπει να προστατεύουμε και αυτόν και βλέπετε ότι η κυβέρνηση με διάφορους τρόπους προσπαθεί να ενισχύσει τις ευάλωτες  κοινωνικά ομάδες.   Ο μόνος τρόπος που λύνεται αυτό είναι με κίνητρα που μπορεί να δώσει η ίδια η πολιτεία για παράδειγμα στο μαλακό σιτάρι και στον αραβόσιτο  έχει ζητηθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή να ενταχθούν αυτές οι δύο σημαντικές καλλιέργειες για τη χώρα στην «συνδεδεμένη ενίσχυση». Δηλαδή να υπάρχει μια έξτρα ενίσχυση των καλλιεργειών αυτών  ώστε οι αγρότες που θα επιλέξουν να κάνουν στις συγκεκριμένες καλλιέργειες να ξέρουν ότι θα έχουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα παρά τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να  απαλύνουμε το βάρος από το κόστος παραγωγής που  αυτή τη στιγμή  υπάρχει για να επέλθει μια ισορροπία. Δεν είναι εύκολη άσκηση νομίζω ότι μπορεί να ισορροπηθεί η κατάσταση το επόμενο διάστημα και πάνω απ’ όλα οι αγρότες να μην πέφτουν θύματα της αισχροκέρδειας κάποιων οι οποίοι τις ζωοτροφές τις πωλούν σε τιμές οι οποίες δεν  δικαιολογούνται. Εμείς το επόμενο διάστημα θα καταβάλλουμε περίπου 50 εκατομμύρια  στους αγρότες μας για αγορά ζωοτροφών.  Για τα νησιά μας και ειδικά για την Κρήτη έχει εγκριθεί το μεταφορικό ισοδύναμο ύψους 8 εκατομμυρίων για την Κρήτη για να μπορέσουν να περιορίσουν το αυξημένο κόστος  της μεταφοράς των ζωοτροφών. Κανουμε ότι μπορούμε στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων μας έτσι ώστε να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα.

Για το αν υπάρχει περίπτωση να δούμε να μπαίνει πλαφόν στις τιμές  ή θα αφήσουν την αγορά να αυτορυθμιστεί: Υπάρχουν συναρμόδια υπουργεία τα οποία παρατηρούν και εξετάζουν όλους τους τρόπους της πιο στοχευμένης παρέμβασης η οποία  πρέπει να γίνει συνολικά στην αγορά. Είναι μια πολύ δυναμική διαδικασία η παρακολούθηση όλης αυτής της πολύ δύσκολης κατάστασης, έχουμε παρέμβει όπου χρειάστηκε να παρέμβουμε. Είναι απόφαση της κυβέρνησης συνολικά αν γίνει οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση.