«Ζητήματα επάρκειας στη χώρα μας δεν τίθενται αυτή τη στιγμή ή στο άμεσο μέλλον», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

Παράλληλα, σημείωσε πως γίνονται έκτακτοι προγραμματισμοί για τα σιτηρά λόγω της κλιματικής κρίσης αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία.

Εξάρτηση στο 85%

Ερωτηθείς για την πρωτογενή παραγωγή, είπε ότι προχωρά η καλλιέργεια μαλακού σιταριού καθώς η εξάρτηση της χώρας είναι στο 85%. Σε ότι αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα άρτου από το 13% στο 6% -όπως ζητούν οι αρτοποιοί ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές- απάντησε πως είναι κάτι που το εξετάζει η κυβέρνηση.

Στήριξη

Επιπλέον, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τον πρωτογενή τομέα και θα αξιοποιήσει χρήματα από την ευρωπαϊκή επιτροπή ενώ προανήγγειλε ανακοινώσεις εντός του Ιουνίου.

Ως προς το πετρέλαιο, ο υπουργός τόνισε πως υπάρχει ειλημμένη απόφαση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, στο τέλος Οκτωβρίου. Για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας είπε ότι αντιμετωπίζονται και γίνονται συνεχείς έλεγχοι. Επίσης, σημείωσε πως υπάρχει ένα σχέδιο για κοινή αγροτική πολιτική την περίοδο 2023-2027.



Η συνέντευξη

Ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:

Για την επάρκεια της χώρας: Αυτή τη στιγμή και στο άμεσο μέλλον δεν τίθεται κάποιο θέμα επάρκειας όμως υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι ανησυχούν την παγκόσμια κοινότητα και για αυτό το λόγο γίνονται κάποιοι προγραμματισμοί έκτακτοι. Δεν είναι μόνο ο πόλεμος ο οποίος στέρησε από την παγκόσμια κοινότητα μια συγκεκριμένη ποσότητα σιτηρών ή των άλλων παραγωγών της Ουκρανίας ή της Ρωσίας  είναι τα κλιματικά φαινόμενα τα οποία σε πολλές χώρες έχουν οδηγήσει σε καταστροφές παραγωγών. Για παράδειγμα στην Ινδία πρόσφατα οι πολύ μεγάλες θερμοκρασίες κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της σιτοπαραγωγής της χώρας και για αυτό το λόγο  απαγορεύτηκαν οι εξαγωγές σιτηρών από την Ινδία. Οπότε όλα αυτά τα ζητήματα, κυρίως τα ζητήματα  της κλιματικής κρίσης αλλά και κάποια προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκύπτουν  ανησυχούν τις χώρες. Δεν είναι   τυχαίο ότι οι υπουργοί Γεωργίας των G7 συνεδρίασαν πριν από 20 μέρες μόνο και μόνο για να βρουν τους τρόπους να μεταφέρουν  από τη Δυτική Ουκρανία τις ποσότητες σιτηρών  που έχουν συλλεχθεί φέτος. Οπότε σε αυτό το σχεδιασμό εντός της ευρωπαϊκής επιτροπής είμαστε και εμείς παρόντες για να δούμε πως θα προχωρήσει.     

Για το αν έχουμε χρόνο να αλλάξουμε μοντέλο στην πρωτογενή παραγωγή: Έχουμε χρόνο τουλάχιστον ξεκινώντας από κάποιες φυτικές παραγωγές οι οποίες πολύ γρήγορα μπορούν να ενισχυθούν και να αποδώσουν όπως  για παράδειγμα η καλλιέργεια του μαλακού σιταριού. Στο μαλακό σιτάρι έχουμε μια εξάρτηση από εισαγωγές του επιπέδου του 85%  η οποία είναι πολύ μεγάλη και πρέπει να την περιορίσουμε.  Σε κάποιους άλλους τομείς πρέπει να γίνουν  παρεμβάσεις οι οποίες θέλουν τη  διάρκειά τους αλλά αυτή τη στιγμή όλη η ΕΕ και τα κράτη μέλη  στρέφονται προς παρεμβάσεις που έχουν σχέση με την αύξηση της παραγωγής και της μείωσης της εξάρτησης μας. Δυστυχώς αυτό δεν ήταν προτεραιότητα τα προηγούμενα χρόνια συνολικά με την πολιτική η οποία ασκήθηκε.

Για το αίτημα των αρτοποιών για μείωση του ΦΠΑ: Η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να κάνει παρεμβάσεις και τέτοιου επιπέδου αν αυτό χρειαστεί. Καταλαβαίνετε ότι είναι μια κεντρική απόφαση και βασικά αρμοδιότητα άλλου υπουργείου αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση  έχει αποδείξει ότι είναι πάνω από τα ζητήματα προσπαθεί να διευκολύνει έτσι ώστε στον καταναλωτή να είναι όσο το δυνατόν πιο φθηνό  μέσα στα πλαίσια που έχουν δημιουργηθεί το παραγόμενο προϊόν.  Εμείς σε σχέση με τις ζωοτροφές, τα λιπάσματα, με τις πρώτες ύλες έχουμε μειώσει το ΦΠΑ στο 6%  αυτό έχει σχέση με το δικό μου υπουργείο αλλά έξω από την ενίσχυση  στα ευάλωτα νοικοκυριά όλες οι δυνατότητες εξετάζονται αλλά δεν ειμαι σε θέση, ούτε είναι αρμοδιότητά μου να πω κάτι συγκεκριμένο.

Για το σιτάρι: Δυστυχώς η τιμή του σιταριού  στην παγκόσμια αγορά είναι σε επίπεδα που σχεδόν δεν υπήρχαν ποτέ όπως και το αραβόσιτο. Αυτή τη στιγμή  υπάρχουν δύο ζητήματα τα οποία πρέπει να λύνονται παράλληλα, το ένα είναι το ζήτημα της επάρκειας  στο οποίο αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται καν το πρόβλημα και το άλλο  είναι το πρόβλημα της αποκλιμάκωσης των τιμών. Υπήρξε μια σταθεροποίηση το τελευταίο διάστημα μετά από μια ξέφρενη άνοδο  και υπάρχουν και κάποια μικρά στοιχεία αποκλιμάκωσης την οποία μου τη λένε από το Σύνδεσμο των Ελλήνων Εισαγωγέων  Δημητριακών . Με τη φετινή παραγωγή η οποία θα εισέλθει  στα αποθεματικά που έχουμε αλλά και με την εφοδιαστική αλυσίδα η οποία λειτουργεί κανονικά  θέλω να πιστεύω ότι και με τα μέτρα που θα υπάρξουν συνολικά για το ενεργειακό θέμα γιατί το ενεργειακό κόστος είναι πολύ σημαντικό στην αύξηση των τιμών, θα έχουμε αποκλιμάκωση  το επόμενο διάστημα.

Για το αν θα υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων: Ειδικά στους κτηνοτρόφους είναι ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις γιατί καταλαβαίνετε ότι ζωικό κεφάλαιο που ίσως χαθεί  δεν μπορεί εύκολα να ανακτηθεί. Είμαστε  λοιπόν υποχρεωμένοι να στηρίξουμε συνολικά τον πρωτογενή τομέα ιδίως τους  κτηνοτρόφους. Ότι έχει δοθεί μέχρι σήμερα ήταν από εθνικούς πόρους πλέον έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε και χρήματα που μας δίνει η ευρωπαϊκή επιτροπή είτε μέσα από απευθείας χρήματα από το αποθεματικό κρίσης είτε μέσα από τη δυνατότητα μέρος των προγραμμάτων του δευτέρου πυλώνα της ΚΑΠ να τα αξιοποιήσουμε στοχευμένα και λελογισμένα στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Αυτό θα προσδιοριστεί και θα ανακοινωθεί εντός του Ιουνίου.

Για το πετρέλαιο στην αγροτική παραγωγή:  Στο κομμάτι του πετρελαίου για τους αγρότες έχουν γίνει δύο πράγματα το ένα είναι ότι έχουν την έκπτωση  των 15 λεπτών στην αντλία,  απεριόριστα για όσες ποσότητες βάλουν και το άλλο  είναι ότι εχει ανακοινωθεί- απλά η επιστροφή θα γίνει τον Οκτώβριο γιατί τότε ολοκληρώνονται οι δηλώσεις ΟΣΔΕ- θα γίνει επιστροφή  του ειδικού  φόρου κατανάλωσης στους κατά κύριο  επάγγελμα αγρότες ποσού περίπου 60 εκατομμυρίων.  Έχει δεσμευτεί το ποσό απλά πρέπει να δηλωθούν πρώτα οι καλλιέργειες που ο καθένας κανει και στη συνέχεια με βάση τις καλλιέργειες  να βρεθεί και το ποσό που του αναλογεί για επιστροφή.   Σε σχέση με το ρεύμα έχουμε καλύψει με συγκεκριμένες παρεμβάσεις μεγάλο ποσοστό από τη ρήτρα αναπροσαρμογής και βεβαίως με βάση τις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού το επόμενο διάστημα στην κίνηση που θα γίνει συνολικά για το κόστος ενέργειας οι αγρότες είναι μέσα σε αυτούς που κατά 90%  θα έχουν μείωση της επιβάρυνσης την οποία μέχρι τώρα έχουν υποστεί. 

Για το νέο  ψηφιακό εργαλείο στις ενισχύσεις των αγροτών: Πάει πάρα πολύ καλά, πλέον οι δηλώσεις ενιαίας ενίσχυσης γίνονται μέσα από το gov. Σήμερα που μιλάμε είμαστε στις 100 χιλιαδες οριστικές αιτήσεις και 370 χιλιάδες πρόχειρες. Είναι μια παρέμβαση η οποία δίνει αξιοπιστία απόλυτη στο σύστημα αυτό το πολύ σημαντικό μέσα από το οποίο δίνονται οι επιδοτήσεις στους αγρότες 2,2 δις το χρόνο. Με αυτό τον τρόπο και με αυτό τον πλαίσιο ο κάθε αγρότης θα αισθάνεται ότι ό,τι δικαιούται αυτό εισπράττει, θα υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στη  διαδικασία αυτή.  Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και από όλους όσους συνέβαλλαν στο να γίνει αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση.    

Για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας: Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας  αντιμετωπίζονται, γίνονται τακτικοί έλεγχοι και από ότι ξέρω το υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώσει και νέες βεβαιώσεις παραβάσεων τις οποίες έκανε. Όλα κρίνονται σε συγκεκριμένο πλαίσιο και στο περιθώριο κέρδους το οποίο υπήρχε πριν από την 1/9/21. Έχουν επιβληθεί πολύ σημαντικά πρόστιμα, το 650 χιλιάδες € το οποίο επιβλήθηκε είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που επιβλήθηκε ποτέ σε επιχείρηση τροφίμων στη χώρα αλλά συγχρόνως έχουμε τη δυνατότητα  και το επόμενο διάστημα θα έχουμε τις πρώτες ανακοινώσεις είτε σε υπότροπο ασχέτου ποσού που του επιβλήθηκε είτε σε όποιον επιβάλλεται πλέον πρόστιμο πάνω από 50 χιλιάδες θα υπάρχει η δυνατότητα δημοσιοποίησης του ονόματος της επιχείρησης η οποία έχει καταγραφεί να έχει αυτά τα στοιχεία της αισχροκέρδειας.   

Για το αν είναι έτοιμη η ΕΕ να αλλάξει το μοντέλο της κοινής αγροτικής πολιτικής: Έχουμε ένα μεταβατικό στάδιο αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα σχέδιο στην Κοινή Αγροτική Πολιτική  για τα έτη ’23-’27. Μπήκανε νέα δεδομένα με βάση τον πόλεμο και προσπαθεί να συγκεράσει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή επιτροπή και την ανάγκη για τη λεγόμενη πράσινη σύγκλυση, τη στόχευση  δηλαδή που η Κοινή Αγροτική Πολιτική έχει για τα επόμενα χρόνια αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσει και την ανάγκη της παραγωγής  εκείνης η οποία  τώρα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία. Σε αυτό το πλαίσιο για παράδειγμα το μέτρο της αγρανάπαυσης εμμέσως έχει καταργηθεί στη λογική  ότι όποιος είναι σε αυτό το πρόγραμμα μπορεί να εισπράττει τα χρήματα του προγράμματος αλλά δικαιούται, αν θέλει, να καλλιεργήσει τις εκτάσεις αυτές . Πρέπει να συγκεράσει η Ευρωπαϊκή επιτροπή τις δύο αυτές ανάγκες  δηλαδή και την ανάγκη  για την αειφόρο ανάπτυξη, την πράσινη σύγκλυση αλλά ταυτόχρονα και την ανάγκη για τις όσο το δυνατόν μεγαλύτερες παραγωγές και τη μείωση της εξάρτησης συνολικά από οποιαδήποτε ανάγκη εισαγωγών. 

Για την έλλειψη αγροτικών χεριών: Δημιουργήσαμε ένα πολύ φιλικό νόμο για τους εργοδότες και μάλιστα Το παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον και με συγκεκριμένες  παρεμβάσεις. Πριν από 2 μήνες ψηφίστηκε ένας νόμος ο οποίος είναι ο ελκυστικότερος  και ο απλούστερος που έχει δημιουργηθεί ποτέ για τους εποχικούς υπαλλήλους, τους εργάτες γης. Δίνει τη δυνατότητα 5ετούς άδειας αντί για ετήσιας άδειας διαμονής και εργασίας που υπήρχε παλιότερα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει νέες δυνατότητες, ο κ. Μηταράκης  επισκέφτηκε το Μπαγκλαντές, υπέγραψε μια διακρατική συμφωνία για τη δυνατότητα να έχουμε εποχικούς  εργάτες από εκεί απλά θέλει λίγο χρόνο για να προχωρήσει η όποια συμφωνία. Δημιουργήσαμε ένα πολύ φιλικό νόμο για τους εργοδότες με κόστος ασήμαντο δηλαδή ενώ παλιά έδιναν 100€ για κάθε έτος για την άδεια ενός εργαζόμενου τώρα  με τα 100 € βγάζουν πενταετή άδεια. Ταυτόχρονα όσοι βρίσκονται παράτυπα στη χώρα και θέλουν να εργαστούν σε αγροτικές εργασίες κατά παρέκκλιση των διατάξεων τους δίνεται δυνατότητα να εργαστούνε αλλά το πρόβλημα παραμένει. Θα έχω μια σύσκεψη με τον κ. Μηταράκη αύριο για να δούμε τι πρόσθετο μπορούμε να κάνουμε σε ένα θέμα το οποίο το αντιμετωπίζουν σε πολλά κράτη της Ευρώπης.