Διπλό είναι το μήνυμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών δήλωσε στα Παραπολιτικά 90.1 στην εκπομπή «Secret» με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, διευκρινίζοντας πως υπάρχει ανακούφιση επειδή ο Μακρόν φαίνεται να έχει προβάδισμα ενόψει του δεύτερου γύρου, ενώ απέναντί του είναι η ακροδεξιά που τρίζει τα δόντια όχι μόνο στη Γαλλία αλλά συνολικά στην Ευρώπη.

Ο κ. Κατρίνης πρόσθεσε πως το μήνυμα 
είναι σαφές ότι δεν πρέπει να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο η Λεπέν, ενώ αναφερόμενος στα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη είπε πως είναι κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, αλλά συνέστησε προσοχή και ψυχραιμία. Για το ενδεχόμενο εκλογικών συνεργασιών είπε πως, όποτε χρειάστηκε, το ΠΑΣΟΚ πήρε αποφάσεις για την σταθερότητα της χώρας έχοντας δώσει διαπιστευτήρια για την σωτηρία και διάσωση της χώρας. Ο κ. Κατρίνης κάλεσε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσουν αν έχουν την εντύπωση ότι το ΚΙΝΑΛ είναι βολικός εταίρος για συνεργασία. Επίσης, τόνισε πως μετά τις πρώτες εκλογές θα υπάρχει ανάγκη για σταθερότητα στη χώρα. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως το κόμμα του θα παρουσιάσει το δικό του πρόγραμμα θέσεων και προτάσεων ενόψει των εκλογών. Για την ανανέωση προσώπων του κόμματος είπε πως είναι μια διαδικασία που θα συνδυάζεται με την εμπειρία. Ξεκαθάρισε πως δεν πάμε σε αποστρατείες.
Αναφερόμενος στα οικονομικά του ΚΙΝΑΛ τόνισε πως το κόμμα έχει ρυθμίσει τα χρέη του πάνω από το 95% της επιχορήγησης για την αποπληρωμή  των χρεών αυτών.





Αναλυτικά η συνέντευξη

Αναφορικά με τις γαλλικές εκλογές

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Διπλό το μήνυμα, πρώτα απ’ όλα ανακούφιση γιατί υπάρχει προβάδισμα του πρόεδρου Μακρόν εν όψει του δευτέρου γύρου, βέβαια ο δρόμος είναι αρκετός ακόμα και χρειάζεται προσοχή γιατί το δεύτερο μήνυμα είναι ότι πλέον τρίζει τα δόντια η ακροδεξιά όχι μόνο στη Γαλλία αλλά συνολικά στην Ευρώπη, κι αυτό δημιουργεί κι ένα πρόβλημα στο χώρο του σοσιαλιστικού κόμματος της Γαλλίας που πήρε πολύ χαμηλά ποσοστά. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι το μήνυμα είναι σαφές ότι δεν πρέπει με κανένα τρόπο στο δεύτερο γύρο να επικρατήσει η κυρία Λεπέν. Αυτό θα είναι μια πολύ άσχημη εξέλιξη όχι μόνο για τη Γαλλία, συνολικά για την Ευρώπη. Και το λεω αυτό γιατί οι ακραίες φωνές, οι ακροδεξιές φωνές πάντα βρίσκουν έδαφος όταν υπάρχει φτώχεια, όταν υπάρχει ανέχεια, όταν υπάρχουν πολλά προβλήματα στην οικονομία. Λόγω της ακρίβειας και λόγω της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη τώρα βλέπουμε ότι αυτές οι δυνάμεις αποκτούν μεγαλύτερη απήχηση στα λαϊκά ιδιαιτέρα στρώματα κι αυτό είναι ένα

μήνυμα προειδοποιητικό προς τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τέτοιες πολιτικές που θα διασφαλίζουν κοινωνική συνοχή αλλιώς θα δούμε αυτές τις ακραίες φωνές του λαϊκισμού, τις ακροδεξιές φωνές του μίσους πολλές φόρες να κερδίζουν έδαφος όλο και περισσότερο.

Ερωτηθείς αν βλέπει αντιστοιχία με την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία και στα ελληνικά πολιτικά πράγματα

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Σίγουρα το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται και ανιχνεύεται αυτό το κόμμα του κ. Κασιδιάρη δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Καταλαβαίνετε ότι σε μια περίοδο που υπάρχουν ακραίες φωνές και λόγω του πόλεμου στην Ουκρανία και λόγω της ακρίβειας και της κρίσης που αρχίζει και εξαπλώνεται οριζόντια σε όλη τη χώρα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Το έχουμε ξαναζήσει την περίοδο του ’10-’12 με την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, με τις πλατείες όπου κάποιοι δήθεν αντιμνημονιακοί ουσιαστικά έσπερναν για να καλλιεργήσουν το έδαφος και να εμφανιστούν μετά ως Χρυσή Αυγή. Ευτυχώς ο ελληνικός λαός έστειλε τα ναζιστικά μορφώματα, τα ακροδεξιά μορφώματα εκτός Βουλής, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα επανέλθουν με άλλο τρόπο ή με άλλο σχηματισμό στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Αυτό όμως είναι και ένα καμπανάκι συνολικά για το πολιτικό σύστημα ώστε να αποτρέψει αυτό τον κίνδυνο.

Ερωτηθείς για τις πολιτικές συγκλίσεις

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ οποτεδήποτε χρειάστηκε να πάρει αποφάσεις για την σταθερότητα στη χώρα το έκανε μάλιστα παίρνοντας μονόπλευρα το πολιτικό κόστος. Αυτό το έκανε ως κυβέρνηση είτε ως κυβέρνηση συνεργασίας είτε ακόμα και ως αντιπολίτευση στηρίζοντας πολιτικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης τις οποίες ο κ. Καμμένος τότε αρνιόταν να ψηφίσει όχι γιατί θέλαμε να στηρίξουμε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά γιατί απηχούσαν σε πάγιες πολιτικές μας θέσεις. Άρα το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ είναι η παράταξη που έχει δώσει διαπιστευτήρια και για τη σωτηρία και για τη διάσωση και τη σταθερότητα της χώρας και δεν δέχεται κανέναν να του θέτει το πιστόλι στον κρόταφο σε σχέση με μελλοντικά σενάρια πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Δεύτερον είναι οξύμωρο ένα χρόνο πριν τις εκλογές γιατί ο πρωθυπουργός είπε ότι θα γίνουν εκλογές την άνοιξη του ’23, να ξεκινούν αυτές οι συζητήσεις μεν μέσω μιας κρίσης στην οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει όχι μόνο αντανακλαστικά αλλά έχει και λύσεις για να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας όπου κατά την άποψή μας δεν έχει.

Αν η κυβέρνηση ή ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ προσφέρεται ως βολικός κυβερνητικός εταίρος και ξαφνικά απευθύνουν προσκλητήρια συμπόρευσης, σύγκλισης και συμπάθειας καλύτερα να αναθεωρήσουν αυτή τη στρατηγική γιατί εμείς έχουμε αποφασίσει να πορευτούμε με αυτοδύναμη στρατηγική, αυτόνομη πορεία. Να καταγραφεί η δική μας πολιτική πρόταση με το μεγαλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα στις προσεχείς εκλογές και βεβαίως όταν μιλήσουν οι πολίτες εμείς θα καταθέσουμε τη δική μας πρόταση πάνω στην οποία θα καλέσουμε και τις υπόλοιπες δυνάμεις να μας πουν αν συμφωνούν για να προχωρήσουμε την επόμενη μέρα της χώρας και αυτό θα γίνει βεβαίως μετά τις πρώτες εκλογές. Γιατί τα σχήματα συνεργασίας δεν γίνονται με όρους μπόνους ή με όρους πλεονεκτήματος που κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να έχουν στο δεύτερο γύρο εκλογών αν γίνουν δεύτερες εκλογές. Όταν κάποιος επιθυμεί συνεργασία πρέπει να την επιθυμεί εξ αρχής.

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Αν είναι ειλικρινείς οι προθέσεις όλων όσοι μιλούν σήμερα για κυβερνήσεις συνεργασίας και σταθερότητα στη χώρα αυτό θα φανεί μετά την πρώτη Κυριακή όταν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις αλλά τις προϋποθέσεις δεν θα μας τις θέσουν κάποιοι με όρους τελεσιγράφου. Εμείς θα θέσουμε τις δικές μας προϋποθέσεις πάνω στη δική μας πρόταση και θα καλέσουμε τις δυνάμεις να συζητήσουμε. Αν εννοούν τη σταθερότητα και τη συνεργασία θα το αποδείξουν πάνω στη δική μας πρόταση τη σοσιαλδημοκρατική του ΚΙΝΑΛ.

Ερωτηθείς αν το ΚΙΝΑΛ είναι ανοιχτό και στη συνεργασία με τη ΝΔ και με το ΣΥΡΙΖΑ

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Εμείς θα θέσουμε το πρόγραμμά μας, αυτό το πρόγραμμα θα επιδοκιμαστεί από μια σημαντική ελπίζουμε μερίδα πολιτών στις εκλογές, πάνω σε αυτό το πρόγραμμα θα καλέσουμε τις υπόλοιπες δυνάμεις να συζητήσουμε. Αν συμφωνήσουν σε μια σοσιαλδημοκρατική πρόταση οι άλλες δυνάμεις γιατί αυτό να μας δημιουργήσει πρόβλημα από τη στιγμή που η δική μας πρόταση θα είναι αυτή που θα είναι πρωταγωνιστική και η οποία θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις , εννοώ ότι πάνω σε αυτή την πρόταση θα είναι η επόμενη διακυβέρνηση της χώρας. Αλλά όχι κάποιοι που σκέφτονται ή ονειρεύονται ότι θα έρθουν πάλι να αντιμετωπίσουν το ΚΙΝΑΛ και το ΠΑΣΟΚ ως εταίρο, ως συμπλήρωμα, ως κοινοβουλευτική εφεδρείας για να υπάρξουν πλειοψηφίες που δεν έχουν κοινωνική συνοχή, κοινωνική στόχευση και προφανώς απέχουν πάρα πολύ από τη δική μας πρόταση.

Εμείς διεκδικούμε επί ίσοις όροις την ψήφο των πολιτών γιατί πιστεύουμε ότι ούτε η διακυβέρνηση από τον κ. Μητσοτάκη ούτε η ανύπαρκτη πολιτική πρόταση από τον κ. Τσίπρα σήμερα μπορούν να δώσουν διέξοδο στους πολίτες που αισθάνονται ότι απειλούνται από την ακρίβεια και τα προβλήματα της οικονομίας. Δεν υπάρχουν λύσεις και απαντήσεις από την κυβέρνηση, εμείς έχουμε δώσει λύσεις και απαντήσεις και πολλές από τις προτάσεις του Γενάρη που κάποιοι τις χλεύαζαν με το επιχείρημα «το ΠΑΣΑΚ μοιράζει λεφτόδεντρα», ήδη έχουν αρχίσει με καθυστέρηση και εν μέρει να υλοποιούνται. Τελευταία περίπτωση είναι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα που ενώ κάποιοι την απέρριπταν πριν από 2,5 μήνες τώρα ξαφνικά τίθεται και πάλι στο τραπέζι. Οι έλεγχοι στην αγορά που φωνάζαμε από τον Νοέμβριο που αρχίζουν και γίνονται έστω και με καθυστέρηση, την αύξηση του μισθού και βεβαίως αυτό που ζητάμε πάντα είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων, το λεω για τους ανθρώπους της αγοράς και χρωστάνε σε εφορία και ταμεία και δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν, μια λύση που θα τους δώσει ανάσες και θα τους δώσει δυνατότητα να μείνουν ζωντανοί μπροστά σε μια κρίση που κανείς δεν ξέρει ούτε πόσο θα διαρκέσει ούτε τι ένταση θα έχει.

Για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Έχουμε ρυθμίσει τα χρέη μας, πάνω από το 95% της επιχορήγησης πηγαίνει για την αποπληρωμή αυτών των χρεών . Είναι ένα ζήτημα το οποίο επαναφέρεται για να προκαλέσει εντυπώσεις και συνειρμούς όμως εμείς έχουμε ήδη προβεί σε αυτή τη ρύθμιση.

Ερωτηθείς για την ανανέωση προσώπων του κόμματος και αν θα δούμε αποστρατείες στελεχών

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Πάντα την κατεύθυνση την δίνει η λαϊκή ετυμηγορία. Στις 5 και 12 Δεκεμβρίου ο κόσμος που ήρθε και ψήφισε για την ανάδειξη προέδρου έδωσε μια ισχυρή και καθαρή εντολή και έδωσε και μια ξεκάθαρη κατεύθυνση, ανανέωση και προοπτική της παράταξης βεβαίως πάντα με ενότητα. Άρα οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν, δείχνουν το βηματισμό και νομίζω ότι αυτή τους η επιλογή και η «εντολή» των εκλογών του Δεκεμβρίου γίνεται σεβαστή ήδη αρκετά νέα πρόσωπα είναι αυτά τα οποία πλέον προχωρούν στο ΚΙΝΑΛ στις θέσεις ευθύνης. Η ανανέωση είναι δυναμική διαδικασία πάντα πρέπει να συνδυάζεται και με την εμπειρία, θα πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός τέτοιος ο οποίος θα δίνει στον κόσμο όχι μόνο που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ αλλά και στους πολίτες που αυτή τη στιγμή δηλώνουν ότι είναι ανένταχτοι, δηλώνουν ότι παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις ότι εδώ υπάρχει μια παράταξη που έχει και τη γνώση αλλά κυρίως έχει τη διάθεση και την ορμή να αλλάξει τα κακώς κείμενα, αυτό λοιπόν προϋποθέτει ένα συνδυασμό ανανέωσης και εμπειρίας.

Επαναλαμβάνω όμως ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά έδειχνε πάντα την κατεύθυνση και οδηγούσε τις εξελίξεις εκεί που έπρεπε και νομίζω ότι και αυτή τη φορά θα υπάρχει η ανάλογη κατεύθυνση. Δεν πάμε σε ισοπεδωτικές λογικές, δεν πάμε σε αποστρατείες για τις αποστρατείες μόνο και μόνο για δημιουργία εντυπώσεων, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κοινωνική ανάγκη νομίζω ότι είναι για όλα τα κόμματα όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ να μπουν νέοι ανθρωποι στις διαδικασίες των εκλογών και της πολιτικής. Είναι ένα έλλειμμα της χώρας το γεγονός ότι νέοι ανθρωποι δεν ασχολούνται όσο πρέπει και πρωταγωνιστικά με τις εξελίξεις και τώρα που έχουμε έναν νέο άνθρωπο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία όχι μόνο να συστρατευτούν στελέχη νέα σε αυτή την προσπάθεια αλλά να έρθουν και νέοι ανθρωποι να ψηφίσουν, ίσως και για πρώτη φορά στη ζωή τους, δίνοντας την ευκαιρία σε ένα νέο άνθρωπο που ηγείται μιας ιστορικής παράταξης να αλλάξει τα κακώς κείμενα και να βελτιώσει την εικόνα της χώρας.