Τα Παρά-πρωινά μας
Τα Παρά-πρωινά μας Σωτήρης Ξενάκης Μπάγια Αντωνοπούλου
filis_synedrio
Πολιτική

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή κριτική στις προτάσεις Τσίπρα από Φίλη - Διαφωνία για το άνοιγμα στην κεντροαριστερά και τον «αρχηγισμό»

«Γιατί η ραγδαία φθορά της ΝΔ δεν έχει ακόμη δημιουργήσει ισχυρό ρεύμα νίκης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ;», διερωτήθηκε ο πρώην υπουργός

Σκληρή κριτική εναντίον των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο βουλευτής της Α΄ Αθήνας με μέλος της «Ομπρέλας» και των «53» Νίκος Φίλης μιλώντας στις εργασίες του τρίτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σας καλώ να μην διαβάζουμε λάθος τη συγκυρία. Να μην προχωρήσουμε σε μια στρατηγικού χαρακτήρα μεταμόρφωση του πολιτικού μας υποκειμένου με οδηγό τον αρχηγισμό, τη ρευστοποίηση της κομματικής μας συγκρότησης και έναν ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό, που υποκλίνεται βαθιά στον κυβερνητισμό και στην εξουσία ως αυτοσκοπό είπε ο πρώην υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε: Η μετάλλαξη που δρομολογήθηκε από το βράδυ των εκλογών πόσο έχει συμβάλλει στην ενίσχυση της πολιτικής μας δυναμικής; Πόσο συνέβαλαν τα διορισμένα όργανα ή η κατάργηση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ; Μας βοήθησε ή μας έβλαψε η αμφισβήτηση της ανάγκης να υπάρχει η ΑΥΓΗ και το Κόκκινο; Γιατί η ραγδαία φθορά της ΝΔ δεν έχει ακόμη δημιουργήσει ισχυρό ρεύμα νίκης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ; Θα το πετύχουμε αντιγράφοντας τις διαδικασίες των συστημικών κομμάτων για την εκλογή αρχηγού;».

Σχολιάζοντας μάλιστα τον τρόπο εγγραφής των νέων μελών ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι ριζοσπαστικός και ανανεωτικός, ένα μεγάλο κόμμα αγώνων και διακυβέρνησης, ένα κόμμα ενεργών μελών και όχι ψηφιακών εγγραφών, πελατών βουλευτικών γραφείων ή ψηφοφόρων συνεδριακής χρήσης. Χωρίς δάνεια και εισπηδήσεις σε άλλες πολιτικές παραδόσεις. Με εμπιστοσύνη στην πολιτική διαδρομή και προσφορά της Αριστεράς στον τόπο. Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ αξίζει να ξανακυβερνήσει την Ελλάδα. Για να είναι η δεύτερη φορά Αριστερά πολύ καλύτερη από την πρώτη.

Αναφερόμενος μάλιστα στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σκληρή κριτική λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει σκληρή αυτοκριτική Για να αποκτήσουμε νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία οφείλουμε να μιλήσουμε καθαρά για τους μνημονιακούς καταναγκασμούς. Το συνέδριο είναι ο χώρος για την αναγκαία αυτοκριτική. Δεν είναι μόνο οι καταναγκασμοί τους οποίους υπαινίχθηκε χτες ο σ. Τσίπρας, αλλά και αυτά που δεν κάναμε ή ανεχτήκαμε παρά τις δεσμεύσεις μας. Μιλώ, για παράδειγμα, για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, για τα ΜΜΕ και την ΕΡΤ, τις εξορύξεις, τον East Med, την ασυδοσία του Καμένου αλλά και άλλα, μαζί με συμπεριφορές που έπληξαν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Απαντώντας ακόμα με έμμεσο τρόπο σε αυτά που είπε ο Πάυλος Πολάκης στο στρογγυλό τραπέζι που είχε ως θέμα την υγείας ανέφερε :

«Θέλω να κάνω ξεχωριστή αναφορά στην πανδημία που με 70 νεκρούς την ημέρα θέλουν να μας πείσουν ότι έχει τελειώσει. Δώσαμε μεγάλη μάχη για τον εμβολιασμό, τις πατέντες, τη στήριξη του ΕΣΥ. Και θα ήμασταν ακόμα πιο αποτελεσματικοί αν δεν υπήρχαν κάποιες φάλτσες φωνές στο θέμα των εμβολίων, που επιχείρησε να εκμεταλλευτεί η πιο αποτυχημένη κυβέρνηση της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Η Ομπρέλα αναμένεται να καταθέσει δική της πρόταση για την εκλογή του προέδρου και της ΚΕ από το συνέδριο ενώ όπως είναι γνωστό ο Αλέξης Τσίπρας έχει προτείνει την εκλογή από την βάση.