Σε κόμμα-σούπερ μάρκετ παραπέμπει η ιδιότυπη πολυσυλλεκτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή αποτυπώθηκε μέσα από τις εργασίες του 3ου Συνεδρίου του και τις άκρως αντιφατικές τοποθετήσεις ως προς το ιδεολογικό τους περιεχόμενο, που έγιναν από ένα ετερόκλητο σχήμα ομιλητών. Η εικόνα παρέπεμπε στον αλλοπρόσαλλο χαρακτήρα  της εποχής των «Αγανακτισμένων», όταν ένα παζλ «αριστεροδεξιών», με ακραίες πολλές φορές απόψεις, γοητευόταν από την ευκαιριακή «αντιμνημονιακή» στρατηγική που διατύπωνε ο Αλέξης Τσίπρας εναντίον των δανειστών.

«Ρεσιτάλ» που, ως γνωστόν, έληξε άδοξα όταν ο τελευταίος αποδέχτηκε την άνευ όρων συμμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ στους κανόνες της πάλαι ποτέ «σιδηράς κυρίας» της Ευρώπης, Αγκ. Μέρκελ, για ακόμα ένα μνημόνιο με «αριστερό πρόσημο».

Πρόβλημα ταυτότητας

Από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ παρήλασαν με την ιδιότητα των συνέδρων εκπρόσωποι διαφορετικών αντιλήψεων και πολιτικής καταγωγής, αναδεικνύοντας το «ταυτοτικό» πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί ο Αλ. Τσίπρας εντός του κόμματος: Πρώην στελέχη των ΑΝ.ΕΛ., παλιοί ανδρεοπαπανδρεϊκοί και σημιτικοί, με ορατές διαφορές στα εθνικά θέματα, αγνώστου προελεύσεως σύνεδροι με αυξημένη την πίστη στις αξίες «θρησκεία, πατρίδα, οικογένεια και στρατός», διεθνιστές και δικαιωματιστές, υπέρμαχοι της λογικής των ανοιχτών συνόρων και από θέση αρχής αμφισβητίες των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, άθεοι με επιθετική διάθεση εναντίον της Εκκλησίας και υπέρ της απόλυτης αποδυνάμωσης του ρόλου της στις κρατικές υποθέσεις, καθώς και «θρησκευόμενοι» που επιχειρούσαν να συνδέσουν την Αριστερά με την Ορθοδοξία, αντιπαραθέτοντας περιπτώσεις κληρικών που πολέμησαν στις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, αντιεμβολιαστές και ρωσόφιλοι.

Απρόσμενες τοποθετήσεις

Στα επιμέρους ή, αλλιώς, στα «απαγορευμένα» του Συνεδρίου σημειώθηκαν ουκ ολίγα ευτράπελα από απρόσμενες τοποθετήσεις, ακούστηκαν απολογίες για τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης της Αριστεράς, επισημάνθηκαν παραλείψεις για την οργάνωση των θεματικών συζητήσεων, ενώ υπήρξαν και στιγμές ευθυμίας και γέλωτος. Ας παρουσιάσουμε μερικά από αυτά:
  1. Σύνεδρος από τη Μακεδονία, ονόματι Ν. Τσάκας, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ να καθιερώσει λαχείο στρατιωτικών και τα κέρδη να πηγαίνουν υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων.
  2. Ο πρώην υφυπουργός Δ. Μάρδας παραδέχτηκε πως ήταν μέγα λάθος η απόφαση της Αριστεράς για την αναβάθμιση των ΤΕΙ, σημειώνοντας πως αποδυνάμωσε την Ανώτατη Εκπαίδευση.
  3. Ο πρώην διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αθανασίου καταφέρθηκε εναντίον της Ολγας Γεροβασίλη, προέδρου του Συνεδρίου, επειδή αποκλείστηκε από το πάνελ της συζήτησης για τους θεσμούς και τη δημοκρατία το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.
  4. Ο πρώην βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπαλαούρας κατηγόρησε το Οργανωτικό του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν έδωσε το «πράσινο φως» στην Τοπική της Αρχαίας Ολυμπίας να κάνει αντιπολεμικές διαδηλώσεις.
  5. Η σύνεδρος Σ. Λεκατσά αναφέρθηκε στην ανάγκη ανανέωσης των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως μέχρι τώρα «λειτουργούν ως πύλες μυστηρίου».
  6. Η επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου, Α. Πουλάκη «κάρφωσε» τους μισούς ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ για το ταμείο του κόμματος.
  7. Η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Λ. Κατσέλη ανέπτυξε συμβουλευτικό οικονομικό μανιφέστο, δημιουργώντας την εντύπωση πως ομιλεί ως εν δυνάμει «τσαρίνα» της οικονομίας.
  8. Ο καθηγητής και υπεύθυνος για τις πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ Αρ. Μπαλτάς χαρακτήρισε αθλιότητα την περιφρούρηση των πανεπιστημίων από την ΕΛ.ΑΣ.
  9. Ο Αλ. Τσίπρας ακούστηκε να λέει πως «θα είναι μακάβριο να είμαι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα απο 20 χρόνια», σχολιάζοντας την ομιλία του Δ. Βίτσα.
  10. Σύνεδροι από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα έθεσαν ζήτημα ποσόστωσης υπέρ των γκέι και των λεσβιών στα όργανα του κόμματος, αφήνοντας υπονοούμενα κατά των γυναικών, καθώς και των ΠΑΣΟΚογενών, που θα εκπροσωπούνται με 50% και 20%, αντίστοιχα, στη νέα Κ.Ε.
  11. Σύνεδρος από το συνδικαλιστικό των νοσηλευτών, σε οξύ ύφος, αφού χαρακτήρισε «μαριονέτα» του Κ. Μητσοτάκη και τον καθηγητή Σ. Τσιόδρα, στο τέλος διαμαρτυρήθηκε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρότεινε ο COVID να χαρακτηριστεί για τους υγειονομικούς «εργατικό ατύχημα».
  12. Η Μαρία Ρεπούση, μέλος της Επιτροπής Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλυψε πως κάποιοι σύντροφοι κατέθεσαν τροπολογία προκειμένου η Κουμουνδούρου να χρηματοδοτήσει εκείνα τα ΜΜΕ που είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα εκτεθούμε στην κοινωνία», απάντησε.
  13. Ο πρώην βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Εμμανουηλίδης έδωσε ερωτική διάσταση στις σχέσεις του κόμματος με το εκλογικό σώμα. «Πρέπει να αναπτύξουμε μια αγαπησιάρικη σχέση με την κοινωνία. Την πρώτη φορά δεν μας αγάπησε. Πρέπει τώρα η σχέση μας να γίνει πιο ερωτική», είπε.
  14. Στιγμή αμηχανίας αποτέλεσε όταν η πρώην βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Μ. Χρυσοβελώνη αποκαλούσε τους συνέδρους τη μια «συναγωνιστές» και την άλλη «συντρόφους» στην ομιλία της.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 22 Απριλίου 2022.