Στον ΣΚΑΪ μίλησε το πρωί της Τρίτης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα σε σχέση με την περίπτωση των κρουσμάτων ηπατίτιδας που έχουν θορυβήσει τον πλανήτη.

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε παιδιά με ύποπτα συμπτώματα ηπατίτιδας» επεσήμανε η ίδια, ενώ όπως εξήγησε, στην Αγγλία εντοπίστηκαν πάνω από 100 περιστατικά και από τις εξετάσεις προέκυψε ότι δεν είναι κάποιος από τους γνωστούς ιούς.

Πρόκειται για κάποιον αδενοϊό που προσβάλλει κυρίως μικρά παιδάκια αλλά δεν νοσούν όλα το ίδιο. Επίσης, δεν συνδέεται με τον κοροναϊό, επιβεβαίωσε η κα Γκάγκα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στη χώρα μας αυτή τη στιγμή δεν είναι κανένα παιδί άρρωστο και πως αν εντοπιστεί, αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένη διατροφή και τις περισσότερες φορές τα παιδιά γίνονται καλά.

«Φέρεται να υπάρχει συσχέτιση με αδενοϊό»

Την ίδια στιγμή, η Ινώ Καναβάκη παιδίατρος και παιδοηπατολόγος στο νοσοκομείο «Αττικόν» μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμα ανοιχτά, φέρεται να υπάρχει συσχέτιση με κάποιον αδενοϊό ωστόσο δεν εντοπίστηκε σε όλα τα παιδιά που έχουν διερευνηθεί.

Για την ηλικία των κρουσμάτων ηπατίτιδας τόνισε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι αφορούν παιδιά μικρότερα των 5 ετών, ωστόσο περιστατικά έχουν περιγραφεί σε όλο το φάσμα της παιδικής ηλικίας. Εξήγησε ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν θα είναι επικίνδυνη ή όχι για το παιδί, καθώς δυστυχώς κάποια περιστατικά πάνε λιγότερο καλά, χρειάζονται πιο εντατική αντιμετώπιση και κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει.

Η παιδίατρος τόνισε ακόμη ότι εάν ξεφύγει η κατάσταση και πάρει την πορεία της ηπατικής ανεπάρκειας απαιτείται ακόμα πιο εντατική αντιμετώπιση. Κάποια παιδιά αντιμετωπίζονται επιτυχώς στα νοσοκομεία, κάποια χρειάζονται μεταμόσχευση. Από τα 170 περιστατικά που έχουν περιγραφεί παγκοσμίως, το 10% χρειάστηκε μεταμόσχευση.