«Το τελευταίο διάστημα υπήρξε μια μικρή αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού που υποχωρεί», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Τόνισε πως δεν έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες, ενώ σε ότι αφορά τα επικαιροποιήμενα εμβόλια κατά της Covid - 19 είπε πως υπάρχει σύσταση για τους άνω των 60 ετών και όσους έχουν προβλήματα υγείας.

Παράλληλα, για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που έχουν μπει σε αναστολή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθουν νωρίτερα στην εργασία τους, σημειώνοντας πως γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν τα χειρουργεία και υπάρχει πρόταση για απογευματινά χειρουργεία.

Ακόμη, ανέφερε πως τα νοσοκομεία κάνουν ότι μπορούν για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της 

Ερωτηθείσα ποια είναι η εκτίμηση της σε σχέση με την επιδημία του κορονοϊού: Είχαμε μια πολύ μικρή αύξηση που φαίνεται να σταθεροποιείται και να πέφτει τις τελευταίες μέρες. Δεν έχουμε αύξηση σε νοσηλείες που είναι σημαντικό, κυρίως στα νοσοκομεία ανθρωποι που νοσηλεύονται είναι ανθρωποι που μπαίνουν και επειδή μπαίνουν για άλλες αιτίες γίνεται rapid test και βρίσκουμε ότι έχουν και κορονοϊό. Έχει αλλάξει τελείως από εδώ και πέρα δηλαδή γίνεται πιο πολύ σαν γρίπη παρά σαν κορονοϊος και ελπίζουμε όλοι ότι θα συνεχίσει έτσι.

Ερωτηθείσα αν χρειάζεται ο κόσμος που δεν έχει υποκείμενα νοσήματα και που είναι κάτω των 60 ετών να πάει να κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο: Η σύσταση της επιτροπής εμβολιασμών είναι ότι το εμβόλιο το χρειάζονται όσοι είναι πάνω από τα 60 και όσοι έχουν προβλήματα υγείας. Αν κάποιος έχει ιδιαίτερη έκθεση, φοβάται και προτιμάει να το κάνει μπορεί να το κάνει αλλά η σύσταση εξακολουθεί να είναι για όσους ανθρώπους έχουν προβλήματα υγείας και για όσους έχουν μεγαλύτερη ηλικία.

Ερωτηθείσα μετά από πόσο καιρό οι άνω των 60 που έχουν κάνει και την 4η δόση θα πρέπει να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο: Λέμε ένα τρίμηνο τουλάχιστον.

Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Όταν έγινε η αναστολή έγινε γιατί είχαμε χάσει πάρα πολύ κόσμο στα νοσοκομεία. Είχαμε χάσει γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό των νοσοκομείων που κόλλησε από τη δουλειά του και πέθαινε άρα ήταν ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος που έπρεπε να μην υπάρχει έκθεση από μέρους της πολιτείας σε ανθρώπους που είναι σημαντικοί και που έχουν έκθεση. Τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν αλλάξει και για αυτό συζητάμε τώρα να δούμε ξανά τα επιδημιολογικά δεδομένα με την Επιτροπή και με τους ανθρώπους μέσα στο υπουργείο και την κυβέρνηση και να συζητήσουμε πιθανότατα την επαναφορά νωρίτερα γιατί τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν αλλάξει.

Πράγματι είναι ένα θέμα και νομίζω ότι ο άρρωστος έχει δικαίωμα να ρωτήσει αν ο γιατρός του είναι εμβολιασμένος και να πει ναι ή όχι ή ο νοσηλευτής του αντίστοιχα. Σαν κράτος δεν έχουμε υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τη γρίπη, δεν έχουμε υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για την ηπατίτιδα, αυτή τη στιγμή ο κορονοϊός μετατρέπεται σε κάτι που μοιάζει με τα υπόλοιπα νοσήματα, δηλαδή μοιάζει με τη γρίπη από εδώ και πέρα και δεν ρωτάμε «έχεις γρίπη, θα με χειρουργήσεις ή όχι, έχεις εμβολιαστεί;». Είναι αυτό που ακολουθούν όλες οι χώρες και να σας πω ότι στις περισσότερες χώρες οι υγειονομικοί είναι μέσα στα νοσοκομεία πια, γυρίσανε.

Ακόμα είναι υπό συζήτηση δεν έχει γίνει συζήτηση είπαμε όμως ότι είναι καιρός με τα επιδημιολογικά δεδομένα να το σκεφτούμε.

Αναφορικά με τη διαγραφή του πρόστιμου για τους ανεμβολίαστους άνω των 60: Αυτό έγινε με το σκεπτικό ότι από εδώ και πέρα δεν υπάρχει η υποχρέωση για τον εμβολιασμό.

Αναφορικά με τις μεγάλες λίστες αναμονής των τακτικών χειρουργείων: Υπάρχουν λίστες πράγματι τις οποίες εκκαθαρίζουμε αυτή τη στιγμή δηλαδή υπάρχουν ασθενείς πχ που έχουν δει τρεις γιατρούς, έχουν γραφτεί σε τρεις λίστες και για αυτό κάνουμε μια εκκαθάριση που θέλει κάθε ασθενής να χειρουργηθεί. Θέλουμε να αυξήσουμε τα χειρουργεία για αυτό έχουμε προτείνει και απογευματινά χειρουργεία ώστε κάθε νοσοκομείο να μπορεί να αυξήσει τη δυνατότητά του να εξυπηρετεί ασθενείς. Αυτό είναι κάτι που επεξεργαζόμαστε. Όλα τα νοσοκομεία κάνουν ότι μπορούν για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς. Πρέπει να σας πω ότι οι λίστες επίσης δεν είναι ελληνικό φαινόμενο για παράδειγμα αντικατάσταση ισχίου στην Αγγλία είχε περίπου 3 χρόνια αναμονή. Βεβαίως είναι κάτι που μας ενδιαφέρει να απαλύνουμε και να εξυπηρετήσουμε όλους τους ανθρώπους που περιμένουν.

Στο Παίδων έχουμε μετακινήσει ήδη δύο αναισθησιολόγους, έχουν ξεκινήσει τα χειρουργεία και παράλληλα γίνεται εκκαθάριση της λίστας. Τα τελευταία νούμερα που είχα εγώ είναι γύρω στα 1.600 παιδιά που περιμένουν. Έχουμε κάνει μια συνεννόηση μήπως κάποια χειρουργεία μεταφερθούν και σε άλλα παιδιατρικά όπου υπάρχουν δηλαδή παιδο-αναισθησιολόγοι και παιδο-χειρουργικές κλινικές πχ το Έλενα ή το Παίδων Πεντέλης για να εξυπηρετηθούν τα παιδιά το συντομότερο δυνατό.

Ερωτηθείσα γιατί δεν υπήρχε μέριμνα να καλυφτούν τα κενά των ειδικοτήτων και να φτάσουμε στο σημερινό σημείο: Ειδικά για τους αναισθησιολόγους που είναι το κυριότερό μας θέμα είναι ότι κάθε ειδικότητα χρειάζεται 5 χρόνια μίνιμουμ και κάποιες άλλες χρειάζονται και περισσότερα. Άρα για να έχουμε αναισθησιολόγους πρέπει να έχουμε φροντίσει να τους κάνουμε εμείς στην Ελλάδα δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει έναν ειδικό σχεδιασμό για τις ειδικότητες, τον κάνουμε τώρα. Δηλαδή αν είχαμε φροντίσει πριν από 5 χρόνια να στρέψουμε παιδιά προς την αναισθησιολογία σήμερα δεν θα είχαμε πρόβλημα. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε δώσει επιπλέον οικονομικά κίνητρα και έχουμε πια ειδικευόμενους στις κλινικές, που ήταν άδειες πριν, αλλά αυτό θέλει άλλα τρία χρόνια για να δούμε το αποτέλεσμα. Άρα γενικά στο σχεδιασμό του υπουργείου είναι να ξεκινάμε ειδικότητες με έναν προγραμματισμό του τι χρειάζεται για τους έλληνες πολίτες την επόμενη 5ετία και 10ετία.