«Περνάμε μια δύσκολη φάση και περίοδο αβεβαιότητας. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η χώρα αποτελεί στόχο επιθέσεων», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ειδικότερα, ανέφερε πως η ανεργία έχει μειωθεί στα επίπεδα του 2009 προ κρίσης ενώ ανέφερε πως γίνονται επενδύσεις στο hi tech.

Παράλληλα, τόνισε πως η χώρα κάνει ενεργειακές επενδύσεις ενώ για το έργο στην Αλεξανδρούπολη είπε πως κατοχυρώνει την Ελλάδα ως πύλη εισόδου LNG.

Ακόμη, τόνισε το ότι παρατηρείται έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας με μπαράζ παραβιάσεων προς τη χώρα μας, ενώ σημείωσε πως για την Ελλάδα δεν έχει εκλείψει η τουρκική απειλή και υπάρχει εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε εγρήγορση και συνεχή εκπαίδευση. 

Aναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με τη σύσταση της Γερμανίδας υπουργού εσωτερικών να εφοδιαστούν με προμήθειες 10 ημερών και αν υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει η ίδια σύσταση και στη χώρα μας: Και εμάς μας προκάλεσε έκπληξη η συγκεκριμένη τοποθέτηση η οποία ήρθε μέσα στα πλαίσια του «ανάμεσα στα άλλα ανέφερε». Η όλη τοποθέτηση δεν ήταν μια στοχευμένη προειδοποίηση προς τους γερμανούς πολίτες με έναν τρόπο με τον οποίο θα έλεγες ότι ανταποκρίνεται σε μια συνολικότερη ανησυχία της γερμανικής κυβέρνησης αλλά ανάμεσα σε άλλες ανησυχίες που εξέφρασε η υπουργός εξέφρασε και αυτή την ανησυχία. Ειλικρινά δεν ξέρω τι στοιχεία έχουν οι Γερμανοί για να το λένε αυτό και πόσο προετοιμάζονται, είναι σίγουρο ότι περνάμε μια πάρα πολύ δύσκολη φάση και είναι σίγουρο ότι έχει αλλάξει και η ρητορική της Ρωσίας το τελευταίο διάστημα. Έχει ανεβάσει πάρα πολύ τους τόνους και με τις επιθέσεις που γίνονται προς πάσα κατεύθυνση ακόμα δηλαδή και το γεγονός ότι απεκλήθη ο Χίτλερ ως εβραίος από τον Σ. Λαφρόφ και οδήγησε στην οργίλη απάντηση του συνόλου των εκπροσώπων του Ισραηλινού κράτους δείχνει ότι έχει χαθεί κάπου το μέτρο των επιθέσεων σε λεκτικό επίπεδο αλλά και σε ουσιαστικό επίπεδο.

Δεν λεω να μην ανησυχεί κανένας, λεω ότι περνάμε μια πάρα πολύ δύσκολη φάση και ότι περνάμε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας από την άλλη δεν έχουμε στοιχεία στη διάθεσή μας που θα μπορούσαμε να πούμε αύριο το πρωί ότι η χώρα μας αποτελεί στόχο επίθεσης ώστε να οδηγήσουμε τον κόσμο σε έναν πανικό να πάει στα super market και κάνει αυτό που ξέρουμε πολύ καλά οι έλληνες ότι κάνουμε στην περίοδο κρίσεων, να αδειάσουμε τα ράφια. Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε αυτή την ανάγκη είτε από την έλλειψη επισιτιστικών προμηθειών ούτε στη διαδικασία που να πούμε ότι θα σταματήσει η γραμμή τροφοδοσίας προς την Ελλάδα.

Αναφορικά με την ανεργία και τις επενδύσεις: Έχει φτάσει η ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο πάνω από δεκαετία δηλαδή νομίζω ότι είμαστε στα επίπεδα ανεργίας του 2009 προ κρίσης. Έχουμε δει τεράστιες επενδύσεις να έρχονται όχι μόνο στον τουριστικό τομέα, επενδύσεις και στο Hi tech. Το γεγονός ότι η Google, η Microsoft εγκαθιστούνται στην Ελλάδα, μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες εγκαθιστούν ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα δείχνει ότι υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον. Σημερα ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει μια καινούργια τεράστια επένδυση στην Ελλάδα που έχει σχέση με την ενεργειακή επάρκεια.

Αυτή η επένδυση ξεκίνησε το ’13, έπρεπε να είναι έτοιμη περίπου το ’16 και σημερα εγκαινιάζεται...

Αν κάτι κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι να τρέχει πάρα πολύ τις διαδικασίες των επενδύσεων και το κάνουμε συστηματικά και ουσιαστικά. Έχουμε παραλάβει πολλές επενδύσεις στα χαρτιά οι οποίες δεν είχανε προχωρήσει καθόλου. Δεν θα σας πω για το κομβικό θέμα του Ελληνικού αλλά θα σας πω και για αυτές τις επενδύσεις όπως της ενεργειακής επάρκειας που σήμερα κατέστησαν δυνατές γιατί όχι μόνο τρέξαμε αλλά κάναμε και τις απαραίτητες διεθνείς συμμαχίες για να προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις. Σήμερα με την παρουσία τριών πρωθυπουργών και του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου φαίνεται ότι αυτό το έργο εντάσσεται πλέον στα ευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα, κατοχυρώνει τη χώρα ως μια πύλη εισόδου LNG στην Ευρώπη και βέβαια δίνουμε πολύ μεγάλη βοήθεια προς τη Βουλγαρία της οποίας η παροχή αερίου έχει διακοπεί από τη Ρωσία.

Ερωτηθείς τι θα κάνει η Ελλάδα όταν θα πρέπει να πληρώσουμε το φυσικό αέριο στην Ρωσία: Η ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της χώρας είναι το υπ’ αριθμόν 1 μέλημα της κυβέρνησης, είναι κάτι το οποίο δεν θα κάνουμε πολλές εκπτώσεις. Ειμαστε αποφασισμένοι σε ένα συμβολικό πλαίσιο ευρωπαϊκής λύσης να υιοθετήσουμε κοινά μέτρα αλλά στην περίπτωση που αυτά τα κοινά μέτρα που δεν έχουν υιοθετηθεί θα κάνουμε εμείς οτιδήποτε είναι δυνατόν ώστε να μην στερηθούμε τις απαραίτητες πηγές ενέργειας και είναι κάτι το οποίο έχουμε καταστήσει σαφές προς όλους. Χθες επισκέφτηκε την Ελλάδα και συνεχίζει την επίσκεψή του ο βασιλιάς του Βελγίου συνοδευόμενος από τους δύο πρωθυπουργούς των κρατιδίων, των Φλαμανδών και των Βαλόνων στους οποίους ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός ότι για μένα το υπ’ αριθμόν 1 θέμα είναι πως δεν θα πυροβολήσω τα πόδια μου υιοθετώντας κυρώσεις οι οποίες τελικά δεν θα φέρουν ούτε σκληρά αποτελέσματα στη Ρωσία αλλά δεν θα μπορέσουν να δημιουργήσουν και τις συνθήκες να μην υποστούν οι ευρωπαίοι πολίτες σοβαρά τις συνέπειες αυτής της ενεργειακής κρίσης.

Για εμάς το αέριο είναι πάρα πολύ χρήσιμο και το καλοκαίρι λόγω του ότι είναι βασική μας πηγή από την οποία παράγουμε ηλεκτρισμό και το καλοκαίρι καταναλώνουμε πολύ περισσότερο ηλεκτρισμό από ότι καταναλώνουμε το χειμώνα λόγω των air condition λόγω του τουρισμού άρα μας είναι απαραίτητο να έχουμε ενέργεια. Οι πληρωμές οι οποίες γίνονται, γίνονται καταρχάς από τις εταιρείες βεβαίως τα κράτη μπορούν να υιοθετήσουνε ή να μην υιοθετήσουνε συγκεκριμένο πακέτο κυρώσεων όμως αν καταθέτεις εσύ τα λεφτά σε ευρώ και τα μετατρέπει ο αγοραστής σε ρούβλια και τα μεταφέρει σε ρούβλια στη χώρα του αυτό είναι κάτι που δεν μας αφορά καθόλου. Τα θέματα πληρωμών είναι αρκετά πολύπλοκα στον τρόπο με τον οποίο γίνονται, δεν είναι η απλή συναλλαγή που ξέρουμε ως απλοί καταναλωτές τραπεζικών προϊόντων ότι γίνονται είναι πολύ πιο σύνθετα τα πράγματα.

Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις: Είναι σαν να μην έγινε το ταξίδι του πρωθυπουργού δηλαδή το μήνυμα παρότι εστάλη τελικά δεν είχε αποδέκτη και παρά την καλή διάθεση του Κ. Μητσοτάκη που έδειξε προς τον Ερντογάν να καθίσει στο τραπέζι μαζί του και να πει ότι πρέπει να χαμηλώσουμε τους τόνους, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο με τον οποίο να συμβιώνουμε αρμονικά έστω και αν δεν είναι αυτό στο πλαίσιο της επίλυσης όλων των μεταξύ μας διαφορών σήμερα βλέπουμε πραγματικά μια έξαρση και σε επίπεδο ρητορικής αλλά και σε επίπεδο πρακτικής. Το μπαράζ παραβιάσεων την προηγούμενη εβδομάδα, το γεγονός ότι επιμένουν σε μια επιχειρηματολογία την οποία επειδή τη λεω σε διάφορους ξένους συνομιλητές όλοι γελάνε, δεν έχουνε άλλη αντίδραση στο γεγονός ότι λεει η Τουρκία ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίο δεν είναι ελληνικά γιατί έχουν πάνω οπλισμό για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική απειλή, γελάνε οι υπόλοιποι συνομιλητές μας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο όταν το ακούνε.

Δεν μπορούν να το κατανοήσουν όμως για εμάς είναι ένας κίνδυνος

Για εμάς είναι ένας κίνδυνος, δεν θα σας έλεγα ότι ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι πιο ήπιος από ότι στο παρελθόν, θα σας πω ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος, δείχνει μια τρομερή νευρικότητα η Τουρκία. Δεν έχει κερδίσει στα μάτια της Δύσης το ρόλο τον οποίο πιστεύει ότι θα έπρεπε να έχει κατακτήσει για το ρόλο της στο Ουκρανικό. Ακόμα και οι δηλώσεις Ζελένσκι στην ΕΡΤ δεν ήταν αντίστοιχα θετικές έτσι όπως θα τις περίμενε ο τούρκος πρόεδρος, και τέλος το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να μιλήσει σε αυτό το επίπεδο στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα με την προαναγγελθείσα επίσκεψή του εκεί και την ομιλία του στο κογκρέσο, πράγμα σπάνιο για ξένο ηγέτη, νομίζω ότι δείχνει ακριβώς το επίπεδο της νευρικότητας. Τη στιγμή που ακόμα όχι μόνο περιμένει ένα ραντεβού με τον κ. Μπάιντεν το οποίο κάποια στιγμή θα γίνει αλλά το γεγονός ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται στα μάτια του αμερικανικού παράγοντα ως πλέον αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή.

Ερωτηθείς αν μπορεί η νευρικότητα της Τουρκίας να εξελιχθεί σε ένα θερμό επεισόδιο: Για εμάς ποτέ δεν έχει φύγει ο προσανατολισμός μας στην αντιμετώπιση της οποιασδήποτε τουρκικής απειλής για αυτό και οι εντολές προς τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι να βρίσκονται και σε διαρκή εγρήγορση αλλά και να βρίσκονται και σε μια διαρκή εκπαίδευση. Θέλω να συγχαρώ δημόσια τις Ένοπλες Δυνάμεις για το γεγονός ότι κατέκτησαν σε διεθνή άσκηση πολύ υψηλή θέση η στρατιωτική σχολή Ευελπίδων. Είμαστε πάντοτε έτοιμοι στο να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε απειλή, απευχόμαστε να δημιουργηθεί σε μια τέτοια περίοδο διεθνούς αστάθειας ένα ρήγμα στο νοτιοανατολικό σκέλος του ΝΑΤΟ πράγμα το οποίο θα σήμαινε πάρα πολλά για την νατοϊκή συμμαχία ιδιαίτερα σε μια περίοδο που όλη η Ευρώπη κοιτάζει προς το ΝΑΤΟ ως εγγυητή της ασφάλειας, χώρες που δεν σκεφτόντουσαν να μπουν στο ΝΑΤΟ σήμερα είναι στα πρόθυρα στο να καταθέσουν αίτηση προσχώρησης και βεβαίως αναβαθμίζεται ο επιχειρησιακός ρόλος του ΝΑΤΟ στα πλαίσια της συνεργασίας με την ΕΕ. Αν λοιπόν σε αυτή την περίοδο έρθει η Τουρκία και πει ότι «εγώ ανοίγω ένα μέτωπο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ» καταλαβαίνετε ποιο θα είναι το διεθνές αποτύπωμα και ρίσκο αυτής της κίνησης.

Aκούστε τη συνέντευξή του