Τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων οι οποίες - όπως λένε- έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την ακρίβεια στην ενέργεια αναμένουν στην Κουμουνδούρου προκειμένου να τα σχολιάσουν αναλυτικά.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ακόμα ότι τα μέτρα δεν λύνουν το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στα ελληνικά νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις αφού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Σχολιάζοντας πάντως το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός περίμενε εννέα ολόκληρους μήνες για να πάρει τα μέτρα ενώ θα μπορούσε να το έχει κάνει πολύ νωρίτερα.

«Αυτό που αποφάσισε είναι να ανοίξει το δημόσιο ταμείο και να βγάλει χρήματα των φορολογουμένων, για να καλύψει μέρος των σπασμένων από τα υπερκέρδη των εταιριών παραγωγής ρεύματος και ιδιαίτερα της ΔΕΗ των γαλάζιων golden boys »λένε χαρακτηριστικά.

Θέτουν δε το ερώτημα ότι από την στιγμή που τα χρήματα έχουν να κάνουν με τον προϋπολογισμό γιατί η κυβέρνηση δεν επιχείρησε να πάρει το πράσινο φως από τους θεσμούς νωρίτερα.

Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ακόμα ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται με την επιδοματική λογική. «Τις τελευταίες μέρες άφηνε να διαρρέει ότι επρόκειτο να λάβει μέτρα κατά της αισχροκέρδειας με την επιβολή πλαφόν, τελικά τα όσα ανακοίνωσε εξακολουθούν την ίδια λογική που εφάρμοζε μέχρι σήμερα, δηλαδή την επιδότηση της αισχροκέρδειας», λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να υιοθετήσει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την φορολόγηση των υπερκερδών, των εταιρειών ενέργειας.

«Περιμένουμε δε, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε το ποσό που θα ομολογήσουν από τα περίπου 1,5 δις ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία μέχρι χθες δήθεν δεν υπήρχαν, αλλά τελικά λόγω της πίεσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναγκάστηκαν να εξαγγείλουν ότι θα φορολογήσουν» αναφέρουν τα στελέχη.

Σε ότι αφορά την πολιτική διάσταση του θέματος υποστηρίζουν ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως τόσο καιρό έλεγε ψέματα αφού οι λογαριασμοί είχαν εκτοξευτεί πολύ πριν τον πόλεμο με δική του ευθύνη. Παρόλα αυτά για ακόμη μία φορά αφήνει ανέγγιχτο τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας, παραπέμποντας στις καλένδες του Ιούλη κάποιες θολές παρεμβάσεις που δεν προσδιόρισε».