Πέντε κέρδη αποκόμισε η Νέα Δημοκρατία από το 14ο Συνέδριό της, το οποίο διεξήχθη στα Σπάτα και προκάλεσε ζωηρό ενδιαφέρον.

Τα πέντε κέρδη

Πρώτο κέρδος, όσο κι αν μοιάζει αυτονόητο, ότι ξανασυναντήθηκαν τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας όλοι μαζί μετά από 2,5 χρόνια: Το Δεκέμβριο του 2019 είχε γίνει το τελευταίο συνέδριο και μετά η πανδημία του κορονοϊού πάγωσε κάθε μαζική διαδικασία. Περισσότεροι από 7.000 μέλη του συνεδρίου και παρατηρητές υπολογίζεται ότι πέρασαν τις πύλες του συνεδριακού κέντρου στα Σπάτα συνολικά αυτό το τριήμερο, συνομίλησαν, αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες.

«Αυτό το τριήμερο, όμως, ήταν μία ευκαιρία να βρεθούμε ξανά από κοντά. Ύστερα από την αναγκαστική απομάκρυνσή μας λόγω της πανδημίας. Γιατί και αυτή η ψυχική μας ενότητα είναι ένα πρόσθετο όπλο. Και μιλώ από καρδιάς και απόλυτα ειλικρινά όταν λέω ότι αυτό το σμίξιμο υπήρξε για μένα μία μεγάλη τονωτική ένεση χαράς και αισιοδοξίας», τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεύτερο θετικό σημείο, ότι οι εργασίες του συνεδρίου κύλησαν ομαλά και η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των ομιλητών εξέπεμψε μήνυμα ομοψυχίας και ενότητας. «Εμείς δεν έχουμε ούτε ταυτοτικό ζήτημα, όπως το ΠΑΣΟΚ, ούτε οργανωτικό, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμανε στα parapolitika.gr συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Τρίτο σημείο, η ανανέωση του πυρήνα του κομματικού μηχανισμού, με την εκλογή της νέας πολιτικής επιτροπής, που θα οδηγήσει τη ΝΔ και στις εθνικές εκλογές την επόμενη άνοιξη και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές το επόμενο φθινόπωρο.

Τέταρτον, τέθηκε σε εγρήγορση ο κομματικός μηχανισμός και μπήκε το δίλημμα των επόμενων εκλογών στο οποίο φάνηκε να συμφωνούν όλοι οι ομιλητές και συνοψίζεται στην πολιτική σταθερότητα και στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με την πρωτιά και την αυτοδυναμία της ΝΔ. «Οι ερχόμενες εκλογές είναι απολύτως κρίσιμες. Δεν μπορούμε να ξαναπεράσουμε όσα ζήσαμε με το ΣΥΡΙΖΑ!», είπε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπογράμμισε πως «στο σταυροδρόμι που θα βρεθούμε για τις εκλογές πρέπει να δούμε πως θα είμαστε πλειοψηφία».

Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εναρκτήρια ομιλία του περιέγραψε το καταλυτικό, όπως το χαρακτήρισε, δίλημμα των επόμενων εκλογών: «Τότε οι πολίτες θα έχουν μπροστά τους την αλήθεια μιας Ελλάδας που παρά τις δυσκολίες αλλάζει και γίνεται πιο δυνατή. Που οι αντοχές της είναι ισχυρές ώστε να συνεχίζει την πορεία της ακόμα και μέσα σε αλλεπάλληλους διεθνείς σεισμούς. Και έχοντας νωπή στη μνήμη τους το τι έζησαν από το 2015 μέχρι το καλοκαίρι του 2019 θα μπορούν να συγκρίνουν βλέποντας τι έγινε πριν και τι έγινε μετά».

Πέμπτον, ο καθαρός οδικός πολιτικός χάρτης για το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές του 2023, με τέσσερις βασικούς σταθμούς, όπως τους περιέγραψε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ:

Η έξοδος της χώρας μας από την τελευταία φάση της ενισχυμένης εποπτείας μέσα στο καλοκαίρι, «για να κλείσει επιτέλους αυτό το τραυματικό κεφάλαιο το οποίο άνοιξε πριν από μία δεκαετία», η είσοδος στη συνέχεια «στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, ώστε με μεγαλύτερη άνεση να μπορούμε να χρηματοδοτούμε το πρόγραμμά μας», η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ έτσι ώστε να «ενισχύσουν την απασχόληση, την ψηφιοποίηση του κράτους, τα μεγάλα έργα, την τόσο σημαντική πράσινη μετάβαση» και οι μεταρρυθμίσεις που υπολείπονται («στο εσωτερικό πεδίο θα ολοκληρωθούν αλλαγές που ήδη θεμελιώσαμε»).